اهمیت شناسایی زود هنگام اختلالات تکاملی در کودکان زیر5سال

گلپانا؛ روند تشخيص اختلالات تکامل كودكان در سنين زير 5 سال به چه صورت است؟

به گزارش گروه سلامت پایگاه تحلیلی خبری شهرستان گلپایگان ؛ *سال های ابتدای کودکی مهم ترین سال های حیات است و تجربیات این سال­ها زیر بنای زندگي آینده هر انسانی خواهد بود لذا اگربه نیازهای تکاملی کودکان در طی این دوران پاسخ مناسبی داده شود، آنها از قدرت تفکر و تعقل بیشتری برخوردار می گردند و مهارتهای عاطفی و اجتماعی بهتری خواهند داشت. غربالگری اختلالات تکاملی کودکان به منظور تشخیص و مداخله زودرس در اختلالات تکاملی کودکان و اقدامات ارتقای تکامل دراوان کودکی ضرورت دارد.

13920409153534220772184 [1]

*تکامل ابتدای کودکی شامل حيطه های مختلفی از قبيل شناختی، تکلمی، احساسی، اجتماعی، جسمی ، روانی و معنوي می باشد که همگی قويا بر يادگيری ابتدايی و پايه ای فرد ، موفقيت تحصيلی ، خطر ابتلا به بيماری های جسمی و روانی، مشارکت اقتصادی، نقش اجتماعی شهروندی و سلامت او تاثير به سزايی خواهند داشت. بررسی های متعدد مشخص نموده اند که بسياری از مشکلات دوران بزرگسالی ريشه در دوران ابتدای کودکي دارند. محيطی که کودک در آن زندگی کرده، رشد می نمايد و می آموزد، تاثير بسيار زيادی بر تکامل ، خصوصا تکامل مغزی، وی دارد.

*قدرت يادگيری کودک در سنين پيش از دبستان بسيار بالا است. کودک در6 سالگی حدوداٌ 90 درصد رشد مغزی خود راپشت‌سر گذاشته است؛ بنابراين هر چه از بدو تولد، از توانايی های مغز بيشتر استفاده نمايد،مغز کامل‌تر و بيشتر رشد خواهد کرد و توان آموزشی او افزايش خواهد يافت. بايد توجه داشت که کمبودهای تغذيه‌ای در اين دوران حساس زندگی کودک، به شدت بر توانمندی‌های ذهنی او اثر می‌گذارد. . امروزه می دانيم ضريب هوشی کودکی که از شير مادر محروم شود، 8 درجه ؛ کودکی که با کمبود آهن روبه‌رو باشد، 5 درجه و کودکی که با کمبود يد مواجه است، 13درجه نسبت به آنها که از اين غفلت‌ها مصون مانده‌اند، کمتر است. می دانيم که سوءتغذيه دوران جنينی می‌تواند سلامت تمام دوران حيات را به مخاطره اندازد.

حقيقتا کودکان سرمايه‌های يک ملت‌اند و بايد برای شاد زيستن و رفاه کامل جسمی، روانی، عاطفی و اجتماعی که موجب دستيابی به توانمندی‌هاي بالقوه آنان می شود، برنامه‌ای داشت وقتی کودک خردسال را در آغوش گرفته و نوازش می کنيم و نيازهای عاطفی وی را تامين می نماييم وی را در برابر اثرات فشارهاي روحی که بعدها در زندگی تجربه می کند ،تا حدودی “مصونيت “می بخشيم.انواع تجربه ها بر چگونگی تکامل مغزهای جوان تاثير می­گذارند اما در اين بين ، هيچ چيز مهم تر از مراقبت و تغذيه مناسب در سالهای نخست زندگی نيست .

*با توجه به این که عوامل خطرساز به سه دسته قبل از تولد، حين تولد و بعد از تولد تقسيم مي‌شوند، عواملي كه در دوره بارداري ممكن است با آن مواجه شويم شامل عوامل محيطي، بيماري‌ها، داروها يا ايجاد مشكلاتي احتمالي براي مادر در طول بارداري است كه ممكن است عوارضي روي جنين داشته باشد يا عوامل ژنتيكي است كه كودك را مبتلا به سندروم‌ها و اختلالات ژنتيكي كرده و بر روي تكامل كودك اثرگذار مي‌گذارد.

* عوامل خطرساز در حين تولد عواملي است كه در جريان زايمان‌هاي سخت و مشكل پيش مي‌آيد كه ممكن است در جريان آن به سلول‌هاي مغزي كودكان آسيب وارد شود و رشد تكاملي آنها را دچار اختلال كند.

* از عوامل خطرساز مربوط به بعد از تولد : نارسي، مشكل در تكامل سلول‌هاي مغزي كودك، و يا تولد نوزاد با وزن كم است.

*عفونت‌هاي بعد از تولد نوزاد مي‌تواند بر روي رشد مغزي‌اش اثرگذار باشند و هر كودكي كه چنين سابقه‌هايي را داشته باشد به عنوان يك كودك “پر ريسك ” بايد زير كنترل و نظارت بيشتري قرار گيرد.

*با توجه به اهميت تكامل كودكان و فرصت طلايي تشخيص اختلالات در زير پنج سالگي، اميدوار هستيم با تشخيص بهنگام اختلالات اين قشر در مسير ارتقاي سلامت كودكان و به تبع جامعه مؤثر باشيم.

روند تشخيص اختلالات تکامل كودكان در سنين زير 5 سال به چه صورت است؟

-کودکان مراجعه کننده به واحدهای  بهداشتی، تحت مراقبت قرار گرفته و کودکانی که مشکل تکاملی شدید و مشکل تکاملی نا معلوم دارند شناسایی شده و فرم های پرسش­نامه بر اساس سن کودک در اختیار مادر و خانواده کودک قرار می گیرد و آموزش های لازم در خصوص اهمیت شناسایی زودرس اختلالات تکاملی و هم چنین تکمیل پرسشنامه ها داده می شود و پرسشنامه های تکمیل شده توسط کارکنان ارائه دهنده خدمت فرم های مذکور امتیاز دهی می گردد و تصمیم گیری در خصوص مشکل تکاملی کودک و نحوه ارجاع آن به متخصص اطفال (پزشک معین شهرستان) صورت می گیرد.

پنجره فرصت ها برای مدت کوتاهی باز است تا سن قبل از مدرسه با شناسایی زودرس کودکان مبتلا به اختلالات تکاملی میتوان بالای 90 درصد از کودکان مبتلا به اختلالات تکاملی را شناسایی و درمان کرد.

* هم اکنون مرکز دولتی جامع تکامل کودکان در استان اصفهان درقالب کلینیک کاردرمانی ذهنی و جسمی ،گفتار درمانی ،فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال در خصوص ارجاعات با عنایت و حمایت خیرین محترم مرکز جامع تکامل ویژه پاسخگویی به ارجاعات شهرستان ها تجهیز و راه­اندازی گردیده است.

خانم سلامی/ شیکه بهداشت ودرمان گلپایگان