فریبا سامانی / به گزارش دیار عالمان چهارشنبه ۳۰ آبان ماه مجلس شورای اسلامی در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گرفت و اعلام شد، برای طول دوره شورای ششم نیز در این دوره مدت 7 ساله امکان پذیر نبوده و با این شرایط عمر شورای ششم در خردادماه سال آتی به پایان خواهد رسید و با اعلام دبیر ستاد انتخابات کشور دوره هفتم شوراهای اسلامی شهر و روستا در 30 خرداد برگزار خواهد شد.
در رابطه با اصلاح برخی قوانین انتخابات شوراها و ابهام های موجود در آن، اصفهان زیبا گفت و گویی داشت با ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم تیران و کرون و نجف آباد و همچنین عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها که در این گزارش برای روشن شدن اذهان و برنامه های مجلس که در زیر به آن می پردازیم.
مهم ترین تحول در این انتخابات شوراهای این دوره موضوع بحث انتخابات تناسبی است
ابوالفضل ابوترابی ، گفت: مهم ترین تحول در این انتخابات شوراهای این دوره موضوع بحث انتخابات تناسبی است که البته در این دوره فقط برای تهران انجام می شود ولی دوره های بعدی در کلان شهرها و مراکز استان و در دوره های بعدی کل ایران انجام خواهد شد.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها با بیان این نکته که انتخابات تناسبی پیچیدگی هایی دارد، عنوان کرد: از نظر شیوه برگزاری انتخابات ما چهار مدل انتخابات داریم که نوعی از آن انتخابات رای گیری بر اساس اکثریت است و این نوع انتخابات هم اکنون داخل کشور در حال اجراست و اما شیوه اول به سبک اکثریت مطلق است که هرکس پنجاه درصد بعلاوه یک رای بیاورد صاحب اکثریت آرا خواهد شد و شیوه دوم به صورت اکثریت نسبی است که در آن فرد باید اکثریت نسبی آرا را کسب کند که این ها مفاهیم ساده تری نسبت به دو شیوه دیگر دارند. همچنین تناسبی اکثریتی داریم و بعد تناسبی نسبی داریم.
نماینده مردم تیران و کرون و نجف آباد با اشاره به اینکه دو شیوه دیگر انتخابات به صورت تناسب اکثریتی و تناسبی نسبی است، مطرح کرد: این دو حالت نسبت به دو شیوه مرسوم کشور پیچیدگی بیشتری دارند و در حال حاضر ما الان خیلی از انتخاباتمان نتایجش ساده است یعنی اکثریت نسبی و در این صورت هر کسی بیشتر رای آورد (بیشتر از بیست درصد) به مجلس یا شورا راه می یابد ولی ما قصد داریم مدل اکثریت تناسبی را در انتخابات آتی در کلان شهر تهران داشته باشیم .
وی با بیان این نکته که در این مدل انتخابات معمولا لیست ها اهمیت چندانی پیدا می کنند، خاطرنشان کرد: در این شیوه مردم می توانند به یک لیست رای دهند و نیازی نیست اسامی نوشته شود که در حال حاضر امکان پذیر نیست ولی در قانون آینده این امکان دیده می شود.
ابوترابی با اشاره به اینکه معمولا در تعداد زیادی از کشورهای دنیا هم لیست مبنا است، گفت: در این موارد می شود رنگی را برای هر لیست انتخاب کرد و مردم هم رنگ را انتخاب کنند که دیگر نیاز به نوشتن اسم هم نیست البته اجازه دادیم افرادی که تمایل داشته باشند نیز به صورت انفرادی حاضر شوند.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها با یاداوری این نکته که هر کسی فقط می تواند در یک لیست قرار بگیرد و حضور در چند لیست ممنوع است، تصریح کرد: این نوع انتخابات شروعی است برای حزبی شدن که فواید آن را با مثال و عینی شدن برای شما بازگو خواهم کرد.
نماینده مردم تیران و کرون و نجف آباد با یاداوری این نکته که ما در مجلس دهم 42 درصد از مردم که پای صندوق رای آمدند و به اصولگراها رای دادند و پنجاه و یک درصد هم به اصلاح طلبان که تمام کسانی که وارد مجلس شدند از اصلاح طلبان بودند و این در صورتی بود که چهل درصدی که به اصولگراها رای دادن نماینده ای داخل مجلس نداشتند و البته این شرایط می تواند برعکس هم باشد، تصریح کرد: حالا مامی خواهیم شیوه را به سمتی ببریم که آن پنجاه و یک درصدی که رای دادند معادل همان 51 درصد نماینده خود را داشته باشند و در مقابل (در مجلس و شورا) آن 42 درصدی که نادیده گرفته می شدند هم در مجلس یا شورا معادل چهل و دو درصد خودشان وزن داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه در این شیوه تمام تفکرا همیشه داخل شوراها و مجلس حضور دارند، افزود: اگر برای مجلس دهم هم این قانون وضع شده بود در این شرایط از این پنجاه و یک درصد اصلاح طلبان و 42 درصد هم اصولگراها که سر لیست بودند، وارد مجلس می شدند و تقریبا 16 الی 17 نفر اصلاحطلب و حدود 13 الی 14 نفر اصولگرا به نیابت از چند تفکر داشتیم، این در صورتی بود که تنها در این مجلس بیشتر اصلاح طلبان کرسی های مجلس را گرفتند.
انتخابات تناسبی مشوقی برای حضور مردم پای صندوق های رای
ابوترابی تصریح کرد: در این روش اگر تا 5 درصد آرا را هر حزب بیاورد یکی از سر لیستهایشان می تواند در مجلس یا شورا حاضر شود پس می بینید که تضارب آرا به وجود می آید و همه افکار نماینده های خود را برای تصمیم گیری خواهند داشت و مردم می بینند نماینده افکارشان در مجلس یا شورا خواهد بود که در نتیجه ما پیش بینی می کنیم مشوقی باشد برای حضور بیشتر مردم پای صندوق های رای که خیلی از کشورها هم به همین سو رفته اند و این قانون را دارند.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها با بیان اینکه ما طبق سفارش سازمان ملل مدلهای انتخاباتمان را که می خواهیم تغییر بدهیم نباید عجله کنیم و باید تدریجی باشد که مساله مهمی هم است، گفت: ما برای همین آمدیم فعلا برای اینکه برای مردم قابل فهم شود از تهران شروع کردیم و در مرحله اول تهران را فعلا تناسبی خواهیم کرد.
ما این سبک را با مردم تهران شروع خواهیم کرد و در سال های آتی انشالله به سایر شهرهای کشور تعمیم خواهیم داد
نماینده مردم تیران و کرون و نجف آباد با اشاره به این نکته که مردم تهران معمولا با سیستم انتخابات و لیست دادن در آن آشنا هستند، عنوان کرد: ما این سبک را با مردم تهران شروع خواهیم کرد و در سال های آتی انشالله به سایر شهرهای کشور تعمیم خواهیم داد.
وی افزود: این شیوه بالاخره کاری جدید است که می خواهیم شروع کنیم و حتما معایبی نیز دارد و در شمارش آرا و ثبت نام ممکن است مشکلاتی پیش بیاید که با کسب تجربه برای سنوات آتی بتوانیم به صورت تدریجی این مشکلات را رفع نماییم.
ابوترابی همچنین با تاکید بر این نکته که شهر تهران و مردم تهران اساسا با لیست و رای دادن لیستی آشنا هستند و قومیتی نیستیند، خاطرنشان کرد: ما دوره قبل برای مجلس مصوب کردیم که انتخابات تناسبی انجام شود ،ولی زمانی که ارسال به شورای نگهبان و تشخیص مصلحت نظام شد متاسفانه تشخیص مصلحت نظام رد کرد که اکنون ما برای شوراها با این نگاه که ایرادات مجمع تشخیص مصلحت نظام را برطرف بکنیم قوانین را مصوب کردیم که انشاالله امید داریم که این بار نیز تشخیص مصلحت نظام هم همراهی لازم را داشته باشد تا بتوانیم آن را به قانون تبدیل کنیم که البته هدف اصلی ما مجلس است.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها با اشاره به اینکه ریز قوانین دیگری هم در این راستا برای تغییر وجود دارد که خیلی چشم گیر نیستند، عنوان کرد: مثلا در اصلاحات جدید، کارمندان شهرداری می توانند عضو شورا شوند و نیاز به استعفا نیز نداریم و آزمونی نیز برای شرکت در شورا بود که آن نیز حذف شد.
سال آینده انتخابات شوراها را داریم که انتخابات شورا هم در این مرحله هفت ساله نخواهد شد
وی با بیان اینکه برنامه زمان بندی شده انتخابات سال آینده رو اعلام کردیم و هیئت های نظارت و مجلس الان رای گیری صورت گرفته و وارد فاز انتخابات شدیم، تصریح کرد: کارهای اولیه صورت گرفته و داخل وزارت کشور عملا ستاد انتخابات تشکیل شد ، اما در زمان بندی ثبت نام و انتخابات هیچ تغییری پیدا نکرد، شورای عالی شوراها هم طرحی به مجلس برای 7 ساله شدن دوره شورا داد که به این دوره نخواهد رسید و ضمن اینکه معلوم هم نیست این طرح بتواند رای بیاورد.
نماینده مردم تیران و کرون و نجف آباد با اشاره به اینکه فعلا قانون انتخابات تناسبی در کمیسیون رای آورده ولی این مستلزم این هست که در صحن هم رای بیاورد، گفت: سال گذشته انتخابات تناسبی برای تهران در صحن رای خوبی آورد که احتمال می دهیم برای انتخابات تناسبی شورای شهر تهران هم برای سال آینده رای خوبی را کسب کند و این یک تجربه خوبی است که ما اساسا مدل انتخاباتمان را تغییر دهیم.
وی افزود: خیلی از کشورهای دنیا الان به این سمت رفته اند علتش این هست که حضور مردم پای صندوق های رای بیشتر می شود و تفکرهای متفاوت بالاخره وارد مجلس یا شورا می شود و تضارب آرا به وجود می آید که این خیلی مهم است.
ابوترابی با تاکید بر اینکه ، باید تصاحب آرا را جدی بگیریم خاطرنشان کرد: پنجاه درصد کشورهای دنیا الان رفتن به سمت نسبی بودن، یک دوره در تهران می بینیم لیست اصولگراها رای می آورد و یک دوره اصلاح طلبان و این اشتباه است باید هم اصولگرا باشه هم اصلاح طلب که این تضارب آرا به وجود بیاید.
افرادی که از طریق لیست و حزبی وارد شورا یا مجلس می شوند باید پاسخگو باشند
نماینده مردم تیران و کرون و نجف آباد در ادامه مطرح کرد: این انتخابات تناسبی یک حسن بزرگ دارد ، حزب ها در کشور ما قوی نیستند ما باید برویم به سمت حزبی شدن چرا که ما الان در حال حاضر کشورمان به این صورت است که بعد اشخاصی که رای آوردند دیگر پاسخگوی مردم نیستند ما می خواهیم افراد و گروه ها عملکردشون حزبی باشد و در واقع این طرح تناسبی معنیش این است که احزاب پاسخ گوی عملکردشان در آینده نیز باشند چرا که آن حزب باید برای رای آوری در سال های آتی نیز تلاش کند.
وی اضافه کرد: چون این احزاب بعد دوباره میخواهند شرکت کنند باید در ذهنیت مردم یک چهره مثبتی از خودشان ارائه بدهند یعنی شخصیت حقوقی می شوند و مثل انسان حقیقی که باید به مرور زمان آبرو کسب کنند این ها باید اعتبار کسب کنند و باید پاسخگو باشند
ابوترابی در پایان گفت: الان در حال حاضر بعضی ها در دو یا سه لیست در انتخابات می آیند و اصلا هم لیست ها باهم هیچ سنخیتی ندارد و این شخص در چند لیست حاضر می شود و بعداز آن هم پاسخگو نخواهد بود و لیست هم نابود می شود