logo

امروز سه شنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۴

Tuesday, 8 July , 2025

بسیج سازندگی، کلیدی ترین بازو نظام

بسیج سازندگی به عنوان یکی از نهاد هایی است که از بدو انقلاب اسلامی به عنوان یکی از کلیدی ترین بازوان نظام، انقلاب را همراهی کرده است امروز نیز با همان قدرت روزهای ابتدا در بستر های لازم اجتماع در حال نقش آفرینی است.

تاریخ انتشار: 7 ماه قبل
مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
بسیج سازندگی، کلیدی ترین بازو نظام

فریبا سامانی/ به گزارش دیار عالمان بسیج سازندگی به عنوان یکی از نهاد هایی است که از بدو انقلاب اسلامی به عنوان یکی از کلیدی ترین بازوان نظام، انقلاب را همراهی کرده است امروز نیز با همان قدرت روزهای ابتدا در بستر های لازم اجتماع در حال نقش آفرینی است.

یکی از هنرهای بسیج در سال های گذشته انعطاف در تغییر ماموریت و همچنین پر کردن خلا هایی از جامعه که ساختار خشک اداری و گاها حتی عملی کشور حاضر به ورود به آن ها نبوده و همچنین اعتقاد این نهاد به اصول اولیه نظام با قوت و قدرت روزهای اولیه دیگر ویژگی این شاکله مقدس است که گاها در بزنگاهها با کمک از بطن جامعه مردم را برای نقش آفرینی به صورت نظام مند وارد می کند.

ضرورت استمرار حرکت مردمی از جهت حضور نقش آفرین مردم برای بقای نظامی است که خودشان با ریخته شدن خون های زیادی به سرانجام رسانیده هستند، این نهاد مقدس که دستور تشکیل آن ، پس از پیروزی انقلاب و تشکیل شورای انقلاب صادر شد یعنی زمانی که نظام جدید کشور در حال نهادینه شدن و شکل پیدا کردن است، ضرورت حضور مردم مانند همان روزهای انقلاب قابل احساس بود. یکی از جهت هایی که حضور مردم، در اداره کشور ضروری می شود این است که که اولا حرکت و جنبش اجتماعی مردم ، ثابت و ایستا نشود و در ثانی همان مردمی که برای اهداف بلند و آرمانی انقلاب کردند، همان مردم باید آن را حفظ نمایند و چنین تفکری را توسعه دهند. یعنی در جمهوری اسلامی ایران، سازمان بسیج برای حفاظت و حراست از دستاوردی است که خود مردم قیام نمودند و حکومت دلخواه خود را به وجود آوردند. چنین تفکری است که تهدیدات خارجی به کشور را تعرض به خود می داند و آن را وظیفه دولت نمی داند، بلکه وظیفه خویش می داند تا از آسیب وارده جلوگیری نماید و حمله را دفع می نماید.

برای مثال زمانی که دشمن سرسخت این مردم، وارد آبهای خلیج فارس می شود و خطر حمله به ایران نزدیکتر می گردد، فرمان بسیج عمومی در پنجم آذر ماه سال ۱۳۵۸ صادر می شود. روشن است در چنین وضعیتی بسیج عمومی باید کارکرد دفاعی و نظامی داشته باشد. زیرا کشور در وضعیتی است که ارتش آن آمادگی دفع چنین حمله ای را ندارد. اصولاً در چنین شرایطی ارتش دستخوش تحول می شود و توان رزمی آن بسیار پایین خواهد بود. دیگر نیروهای نظامی (سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ) و انتظامی (کمیته انقلاب اسلامی سابق، شهربانی سابق و ژاندارمری سابق) برای امنیت داخلی و جریانات سیاسی به وجود آمده اند و توان دفاعی اندک ندارد.
آنچه که در این هنگام، می تواند داروی شفابخش باشد، حضور گسترده مردم و آمادگی روحی و جسمی آنان برای دفاع از سرزمین و حکومت می باشد که در واقع بسیج عمومی نظامی است. با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران حرکت نظامی بسیج شتاب بیشتری به خود گرفت. زیرا در هنگام تشکیل بسیج، صرفاً تهدید آمریکا علیه ایران، درخلیج فارس وجود داشت یعنی خطر در حد تهدید بود و هنوز به مرحله حمله و تجاوز نرسید، ولی در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ تجاوز از جنوب و غرب کشور، از سوی عراق و کشورهای هم پیمان به صورت سراسری و گسترده انجام گرفت، از این نظر تشکیل هسته های مقاومت، جدی تر شد و کارکرد بسیج به عنوان، کاربردی نظامی و دفاعی مفهوم پیدا کرد.

زمانی مانند بیماری کرونا یا وضعیت امروز اقتصادی این ماهیت تغییر می کند و دوش به دوش ارگان های ماموریت دار برای بهبود وضعیت کار می کند.

به مناسبت 5 آذر و تشکیل بسیج مستضعفین، اصفهان زیبا صحبتی داشت با دکتر احمد شمس الدینی مسئول بسیج اساتید که به آن می پردازیم.

بسیج یعنی مداخله مستقیم مردم در حکمرانی کشور

شمس الدینی در گفت و گو با فریبا سامانی اظهار کرد: در نظام حکم رانی کشور نگاه دلسوزانه و نگاه کارامدی و کارکردی به خصوص وقتی انقلاب ها و تحول ها به وجود می آید باید در کنار تحولات عملکرد ارگان ها قرار گیرد.

رییس بسیج اساتید با اشاره به اینکه هنگامی که امام دستور تشکیل بسیج را دادند بیشتر بحث کمک رسانی به محرومان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از جنگی که در جبهه های حق علیه باطل به ما تحمیل شده بود برای ما بسیج فعالیت های زیادی را داشتند، گفت:چه در بحث بحث سازندگی، چه در بحث عمرانی، چه در بحث دفاعی و چه حوزه های متعددی که نیروهای خودجوش مردمی وارد می شدند تاثیر گزاری های زیادی را برای کشور بعد از انقلاب به واسطه این حضورهای به موقع شاهد بودیم.

وی با بیان اینکه در نظام حکمرانی وقتی مردم مداخله مستقیم داشته باشند طبیعتا استحکام یک نظام سیاسی بیشتر خواهد بود، تصریح کرد: اگر از نگاه علوم سیاسی بخواهیم به موضوع نگاه کنیم می بینیم که در یک فرایند و حکومتی که مردم محور است و پایه اصلی آن را مردم شکل می دهند چه در بعد بیرونی و یا در ابعاد داخلی این کشور قوی تر خواهد بود.

شمس الدینی با یاداوری این نکته که ما از ابتدا انقلاب اسلامی تاکنون مورد هجمه ی کشور های استکباری و استعماری بوده ایم، خاطرنشان کرد: این هجمه تنها به این دلیل بود که می خواستیم روی پای خودمان بایستیم و استقلال داشته باشیم و اندیشه و تفکری مبتنی با این نظام سیاسی و انقلاب اسلامی داشته باشیم.

رییس بسیج اساتید با بیان اینکه ما از ابتدا نمی خواستیم زیر پرچم اندیشه های غرب و شرق قرار بگیریم، عنوان کرد: در آن زمان بحث نظام سرمایه داری و بعدا نظام لیبرال دموکراسی در امریکا بود و نظام های سوسیالیستی افکار بیشتر دنیا بود ولی انقلاب اسلامی با افکار دین اسلام و بر پایه و به پشتوانه مردم خواستار تشکیل یک نظام سیاسی مستقل و صاحب ایده که متصل به آیات وحی و انبیا بود شد و به ان نظام سیاسی تمسک پیدا کرد و اکنون هم مانند گذشته حضور بسیج و این ساختار مردمی می تواند تقویت کننده باشد همان گونه که در ساله های گذشته استکام دهنده بوده است.

وی با اشاره به اینکه امروز در سطح جهانی و در بازه ی زمانی 45 ساله و بعد از گذشت فراز و فرود های بسیار متعدد توانسته کشور ما نقش آفرین باشد، گفت: ما زمانیکه بحث هسته ای ایران را نگاه می کنیم می بینیم دانشمندان ما در این حوزه با فرهنگ بسیجی ایثاز از خودگذشتگی ، کار خالصانه، کار در جهت رشد کشور انجام دادند.

شمس الدینی افزود: در حوزه های متفاوت وقتی وارد می شویم و دقت می کنیم در تمام حوزه هایی که رشدی داشتیم، چه تولیدی، چه فناوری، و … روحیه بسیجی در کالبد افرادی که این مسیر را جلو رفتند وجود داشته است.

رییس بسیج اساتید با یاداوری تلاش و کوشش همه جانبه دشمنان برای ممانعت از رسیدن انقلاب اسلامی به خوداتکایی طی سنوات گذشته، تصریح کرد: تحریم های فلج کننده یکی از بزرگ ترین اهرم های فشار دشمن برای رسیدن به خود اتکایی بود که با روحیه و فرهنگ بسیجی در جامعه توانستیم دوام و قوام ساختاری کشور را حفظ کنیم و تحت فشار حداکثری مضمحل نشویم.

وی با تاکید بر اینکه روحیه استفاده از ظرفیت هادر کوتاه مدت در کنار ایثار و مقاومت برای رسیدن و نیل به اهداف بزرگ در افراد بسیجی وجود دارد، مطرح کرد: وقتی ما ساختار بسیج را بررسی می کنیم شاهد هستیم که اقشار مختلف بسیج فعالیت های متعددی دارند برای مثال در جایی بسیج اساتید کار روشنگری و آگاهی و بصیرت افزایی و جهاد تبیینی را دنبال می کند و در جایی بسیج جامعه پزشکان بحث خدمات پزشکی را به محرومین دنبال می کند و یا بسیج مداحان در همین حال کار تبلیغ را انجام می دهد و بسیج حقوقدانان به خصوص در سطح مسائل بین الملل برای احقاق حق ملت پیگیری می کند.

شمس الدینی در ادامه با بیان اینکه ما بخشی از مطالباتی که در بخش حقوق بین الملل داریم به خصوص در رابطه با ترورهای موساد در کشور و یا تحریم های ظالمانه وضع شده توسط امریکایی ها برای کشور، بلوکه کردن دارایی های ایران که بدون دلیل این داراییی ها به گروگان گرفته شدند و … این ها همه مواردی است که بسیج حقوق دانان تاکنون پیگیری کردند، خاطرنشان کرد: البته این کارها در کنار قوه قضاییه و وزارت دادگستری و … انجام شده که آثار بسیار خوبی هم داشته است.

رییس بسیج اساتید در ادامه به امنیت درون شهری و نقش بسیج محلات و خدمات فرهنگی این قشر اشاره کرد و گفت: بسیج مهندسین در ساخت روستاهای محرومان و کمک برای ساخت مسکن نیازمندان، آبخیزداری و یا فعالیت های دیگری که در بحث سازندگی های بعد از زلزله و سیل از نظر فنی نیاز بود وارد شدند و در کنار سایر ارگان های خدمت رسان اثرگزار بودند.

وی با اشاره به اینکه همواره بسیج در کنار ارگان ها و مردم نقش آفرین بوده است، عنوان کرد: یک نیروی مردمی با تفکر و اندیشه خالصانه ی کمک به دیگران در کنار حکم رانی جامعه قرار گرفته و از مردم در جایی دفاع می کند و در جایی به مردم خدمت می کند و در جایی حکم راهنما برای مردم را دارد و گاهی هم صیانت می کند از آرا مردمی ، که نشان دهنده این است که بسیج توانسته نقش خود را به خوبی ایفا بکند.

شمس الدینی در پایان افزود: این حرکت های مردمی باعث دوام و قوام یک جامعه خواهد شد.


برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد