خبرنگار فریبا سامانی / به گزارش دیار عالمان یکی از طرح های مهم بهداشتی که از سالهای گذشته تلاش زیادی برای اجرای کردن آن بوده، طرح پزشک خانواده است. این طرح که سالهاست در مورد چگونگی اجرای آن بحث و گفت و گو بوده ، ولی هنوز متاسفانه عملی نشده است.
اخیرا محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در آیین افتتاح 225 پروژه بهداشتی در شهر قدس خبر از اجرای برنامه پزشکی خانواده در سال آینده داده است .
فریبا سامانی برای پیگیری چگونگی اجرای این طرح و زمان شروع آن صحبتی داشته با سید مسعود خاتمی و حسین عبدلی دو نماینده شهرستان های استان اصفهان و اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی که به آن می پردازیم.
سید مسعود خاتمی، نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس در این باره عنوان کرد: طرح پزشک خانواده یکی از مصوبات مجلس ششم است که اجرای آن با مشکلاتی مواجه شده است.
وی با بیان اینکه این طرح در صورت اجرایی شدن مزایای بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت، گفت: همه افراد باید پزشکی داشته باشند که در صورت نیاز آنها را به پزشک متخصص ارجاع دهد.
خاتمی با اشاره به اینکه پزشک خانواده می تواند از دوباره کاری ها جلوگیری کند، خاطرنشان کرد: با اجرایی شدن طرح پزشک خانواده فرد به جای مراجعه به چند متخصص با نظر پزشک خانواده در صورت لزوم به متخصص مورد نیاز ارجاع داده می شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، ایجاد نظام ارجاع در کشور، افزایش پاسخگویی در بازار سلامت، افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت، کاهش هزینههای غیر ضروری و افزایش پوشش خدمات در بازار سلامت را از اهداف طرح برشمرد.
وی در مورد شیوه اجرای طرح بیان کرد: با در نظر گرفتن اینکه هر محله یا شهرستان چند نفر زندگی می کنند ، تقسیم بندی هایی صورت می گیرد که هر پزشک خانواده چند نفر را باید پوشش دهد.
خاتمی همچنان با تاکید بر اینکه برای اجرای این طرح فرهنگ سازی زیادی لازم است، گفت: باید قبل از اجرای این طرح فرهنگ سازی لازم در رسانه هایی همچون صدا و سیما صورت پذیرد.
نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس همچنین یاداور شد:این طرح در دو شهر کشور اجرا شد که چندان موفق نبود.
عبدلی، نماینده مردم نطنز و قمصر هم در ادامه اظهار کرد: بودجه و اعتباری برای اجرایی کردن این طرح در سال 1404 اختصاص داده نشده است و با توجه به محدودیت منابع این طرح در سال آینده اجرایی نمی شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ادامه با تاکید بر اینکه این طرح باید هدفمند و هوشمند اجرایی شود، گفت: با توجه به شرایط کشور فعلا طرح های بهداشتی در اولویت نخواهد بود.
وی همچنین در ادامه توضیح این طرح، پزشک خانواده را یکی از بهترین طرح ها و کارهای بهداشت و درمان برای کنترل بیماری ها برشمرد و خاطرنشان کرد: پیشگیری از هزینه های بی دلیلی که تکراری است و ضرورتی ندارد از اهداف این طرح است.
عبدلی اضافه کرد: فعلا در بهداشت و درمان ما هیچ گونه استعلام هوشمندی وجود ندارد که گزارش درستی از وضعیت پرونده های قبلی بیمار دهد و در نتیجه بیمار را وادار نکند که هر سال هزینه های اسکن های متفاوت و MRI و … را پرداخت کند.
نماینده مردم نطنز و قمصر همچنین تصریح کرد: مبلغی بالغ بر 90 تا 100 همت لازم داریم که بتوانیم این طرح را اجرایی کنیم و اکنون این منبع در اختیار ما نیست.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس همچنین به اجرای آزمایشی این طرح در دو استان مازندران و فارس در سال های گذشته اشاره کرد و گفت: ولی به دلیل محدودیت های مالی و عدم پرداخت دستمزد پزشکان و ماماها و… این طرح موفق اجرا نشد.
عبدلی همچنان با بیان اینکه پرداخت ها در وزارت بهداشت و درمان مناسب نیست، عنوان کرد: برای اینکه بتوانیم پزشکان را تشویق به حضور در مناطق محروم تر کنیم باید پرداخت های این مناطق را تشویقی کنیم تا برای پزشک و خدمت در مناطق محروم جذابیت ایجاد شود.
وی تصریح کرد: اکنون پزشک های طرحی مبلغی بالغ بر 15 تا 20 میلیون حقوق می گیرند که این مبلغ برای رفت و آمد های آنان نیز کافی نخواهد بود.
نماینده مردم نطنز و قمصر در پایان بیان کرد: طرح پزشک خانواده احتمالا در سال 1405 با تامین بودجه سراسری اجرا خواهد شد.