به گزارش پایگاه تحلیلی خبری شهرستان گلپایگان ؛ طي چند روز گذشته پس از جنايت تروريستي در سراوان که به شهادت ۱۴ مرزبان رشيد ايران زمين انجاميد تحليل ها و اظهارنظرهاي مختلفي درباره چرايي، ريشه ها و پيامدهاي اين حادثه تلخ مطرح شد، اما آن چه مي توان به آن توجه ويژه داشت فرصت مهمي است که انتخابات رياست جمهوري يازدهم براي خشکاندن ريشه ناامني در اين منطقه ايجاد کرده است .
مرزهاي شرقي ايران به ويژه سيستان و بلوچستان طي سال هاي گذشته عرصه فعاليت برخي گروه هاي تروريستي و اشرار مسلح بوده است. گروه هايي که به واسطه منافع و اهداف خود خاستگاه هاي متفاوتي را نيز دارند اگرچه همواره در عرصه عمل ايجاد ناامني نتيجه فعاليت اين گروه هاي جنايتکار بوده است. ۱- گروه هاي قاچاقچي که به طور مسلحانه به قاچاق مواد مخدر در اين منطقه و انتقال آن به سمت مرزهاي آبي جنوب و همچنين مرزهاي غربي کشور مي پردازند. ۲- گروه هايي که اهداف صرف سياسي و امنيتي دارند و با هدف مقابله با جمهوري اسلامي، ايجاد ناامني و توليد نارضايتي به فعاليت در اين منطقه مي پردازند. اگرچه همين گروه ها نيز عمدتا براي تامين مالي خود در قاچاق مواد مخدر دست دارند. فعاليت اين گروه ها به فراخور عوامل متعددي از جمله حمايت هاي خارجي و تنش ميان جمهوري اسلامي و برخي کشورهاي منطقه اي و فرامنطقه اي، اوضاع اقتصادي، سياست هاي دولت هاي وقت در اين مناطق، عمليات انسداد فيزيکي مرزها و ميزان همگرايي اقوام و طوايف مختلف با حاکميت در طي سال هاي گذشته فراز و فرود بسياري داشته است. به طور مشخص فعاليت عبدالمالک ريگي و برخي گروه هاي ديگر شرارت و تروريسم در سال هاي گذشته نمونه اي از اين فراز و فرود مي باشد با اوج گرفتن تنش ميان ايران و غرب و به ويژه آمريکا در حوزه هاي مختلف از جمله مسئله هسته اي فعاليت عبدالمالک ريگي نيز که به اذعان اسناد و اعترافات بعدي وي به طور مستقيم از سوي آمريکا و اسرائيل حمايت مي شد گسترش يافت و طي چند اقدام تروريستي از جمله تاسوکي، دارزين و … تعدادي از هموطنان و نيروهاي انتظامي و نظامي کشورمان را به شهادت رساند و عملا با کمک رسانه هاي خارجي در جهت ايجاد حس ناامني در منطقه گام هايي را برداشت. با دستگيري عبدالمالک ريگي در عملياتي بي سابقه توسط نيروهاي اطلاعاتي و امنيتي کشورمان و همچنين اتخاذ رويکردهاي مبتني بر امنيت بومي محور و توجه ويژه به توسعه اقتصادي منطقه و مرزنشينان طي حدود ۲ سال گذشته شاهد افزايش آرامش و ثبات در منطقه بوده ايم که حتي به اذعان بسياري از کارشناسان اقتصادي زمينه هاي توسعه منطقه تا حدودي فراهم شده است. در اين ميان حادثه تروريستي اخير در سراوان را نمي توان يک مسئله اتفاقي دانست. اظهارات فرمانده مرزباني درباره حمايت مالي، اطلاعاتي و حتي لجستيکي 5 کشور منطقه اي و فرامنطقه اي از تروريست هاي حادثه سراوان و اين بخش از گفته وي که «اطلاعاتي در اختيار داريم که نشان مي دهد روند آينده اقدام عليه امنيت کشور از ناحيه تجهيز و پشتيباني گروه هاي معاند است» نشان مي دهد بايد به طور جدي براي مقابله با اين روند تدابير و تمهيداتي را انديشيد. کاملا قابل پيش بيني بود که پس از مذاکرات اخير ايران و آمريکا (حتي اگر نتوان چشم انداز روشني نيز براي آن متصور بود) تحرکاتي از سوي مخالفان اين روند در بين برخي کشور هاي منطقه آغاز شود .
اما به رغم اين تحرکات آن چه مي تواند به عنوان فرصت و نکته اي مثبت به کمک دولت براي مقابله ريشه اي و اساسي با تحرکات گرو هک هاي تروريستي دراين منطقه بيايد همراهي و مخالفت شديد افکار عمومي و سران منطقه با اين تحرکات است .حضور ۷۳ درصدي مردم سيستان و بلوچستان در انتخابات رياست جمهوري و راي حدود ۸۰ درصدي مردم اين استان ( مثلا سراوان ۸۴ درصد- زاهدان ۶۶ درصد- خاش ۸۴- سرباز ۸۶- ايرانشهر ۷۷ درصدو …) در انتخابات رياست جمهوري به دکتر روحاني و به عبارتي به دولت مستقر حداقل اين شائبه غلط که برخي در گذشته از نوعي پايگاه اجتماعي براي اين گروهک ها سخن به ميان مي آوردند را کاملا بلاموضوع مي کند.در نگاهي به موضع گيري علما، بزرگان و روساي قبايل و طوايف منطقه پس از اين حادثه تروريستي و به ويژه بيانيه شديداللحن مولوي عبدالحميد در محکوميت اين اقدام تروريستي و تاکيد وي بر اين که «از آن جايي که اخيرا امنيت و وحدت استان سيستان و بلوچستان مثال زدني بوده است و علماي دلسوز جامعه هشدار داده اند که ايجاد هر نوع ناامني در شرايط کنوني و به ويژه پس از انتخابات بزرگ ترين خيانت محسوب مي شود.» اين مسئله به خوبي مشهود است .اين فرصت و همراهي مردم منطقه براي مقابله با اين تحرکات البته اقتضائات ووظايفي را نيز براي دولتمردان در پي دارد.گذشته از به کار گرفتن تمام توان سياسي و ديپلماتيک براي مقابله با ريشه هاي خارجي اين تحرکات ،دولتمردان بايد با تمرکز بر مسائل اقتصادي و توسعه اين مناطق اکنون که زمينه هاي پذيرش اجتماعي اين گروهک ها در منطقه به حد صفر رسيده پاسخي مناسب به اين اعتماد بدهند تا همانگونه که در مرزهاي غربي کشور و کردستان شاهدبوديم ريشه فعاليت اين گروهک ها به طور اساسي خشکانده شود. مردم محروم و نجيب اين منطقه و ديگر مناطق در معرض، بايد شاهد فعاليت هاي مشهود و قابل لمس دولت در بهبود وضعيت معيشتي خود باشند تا با باوري عميق تر به صورتي عمومي اعم از شيعه و سني با هر گونه تعرضي مقابله کنند و زماني که مردم به مقابله مستقيم با دشمنان برخيزند موفقيت مسئولان براي ايجاد امنيت تضمين مي شود.
امنيت پايه هرگونه توسعه اقتصادي و اجتماعي است و اين ويژگي يعني ثبات و امنيت ايران که حاصل و ثمره خون هاي بسياري از غيور مردان اين سرزمين است در حالي که خيلي از همسايگان کشورمان و همچنين منطقه خاورميانه و شمال آفريقا در آتش اين ناامني ها مي سوزند نبايد با تحرکات برخي گروه ها وکشورهاي منطقه مخدوش شود.
منبع: روزنامه خراسان