رییسجمهور در دفاع آخر خود از کابینه یازدهم در صحن علنی مجلس با اشاره به شرایط کشور تاکید کرد: رأی نمایندگان، رأی حقوقی، قانونی و حق آنها در چارچوب قانون اساسی است و رای مجلس هر چه باشد به آن احترام میگذارم.
سن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران طی سخنانی پیش از آغاز رأیگیری درباره وزرای پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی با تشکر از نمایندگان مجلس گفت: من از تمام نمایندگان محترم مجلس و به خصوص ریاست آن و هیئت رئیسه محترم که در این ۴ روز کار سخت و طاقتفرسایی را داشتند، تشکر میکنم. البته شاید کمتر سابقه داشته باشد که بررسی هیئت وزیران ۴ روز به طول انجامیده باشد و این هم نشانه لطف ویژه نمایندگان محترم مجلس به دولت تدبیر و امید است که با دقت و وسواس مسئله را مورد بررسی قرار میدهند.
وی افزود: من از همه نمایندگانی که چه در موافقت و چه در مخالفت نسبت به وزرا و اعضای کابینه صحبت کردند تشکر میکنم؛ بیتردید همه به وظیفه قانونی، شرعی و ملی خود عمل کردند.
رئیس جمهور ادامه داد:به مردم بزرگوار ایران چه در داخل و چه در خارج از کشور که در این ۴ روز از طریق رسانهها موضوع را دنبال کردند، خستهنباشید میگویم و در اینجا لازم از تمام رسانهها به ویژه رسانه ملی به خاطر تلاش برای پوشش این مراسم تشکر کنم.
روحانی گفت: از وزرای پیشنهادی سپاسگزارم که به عهد خود وفا کردند و در کمال حوصله، صبوری، رعایت ادب ، اخلاق و اعتدال، به نقدها و سؤالات مخالفان و حتی مخالفتهایی که لحن آنها تند بود، پاسخ منطقی و مناسب ارائه کردند.
وی با بیان اینکه امکان داشت برخی از انتقادها بهتر بیان شود، مجموع سخنان نمایندگان را در چارچوب آییننامه دانست و افزود: اگرچه برخی رسانهها نسبت به نوع سؤالات و انتقادات لحن منتقدانهای داشتند و از اصطلاح اعترافگیری استفاده کردند اما به نظر من همه مباحث و سخنان حق نمایندگان محترم بوده است آنها باید بدانند که به چه کسی و با چه دیدگاهی رأی سیاسی میدهند.
روحانی گفت: رأی نمایندگان، رأی حقوقی، قانونی و حق آنها در چارچوب قانون اساسی است؛ امیدوارم این خدمتگزار و همه اعضای کابینه مستحضر به حمایت مجلس محترم در طول خدمتگزاری باشند و همواره پشتبانی مجلس برای دولت پیشرفت به عنوان یک هدیه بزرگ برای اعضای دولت خواهد بود.
روحانی اظهار داشت: برای فرزند مجلس که منادی گفتمان اعتدال و عقلانیت بوده و منتخب اعتدالخواهی مردم است گاهی برخی از تعبیرات در مجلس شورای اسلامی کمی دلگیرکننده بود اما چه باید کرد؟ این شیوه مرسوم در مردم سالاری پارلمانی است.
وی افزود: همه ما باید عادت کنیم تحملها را بالا ببریم ، هم نمایندگان مجلس هم اعضای دولت،با بالا بردن آستانه تحمل بهتر میتوانیم با یکدیگر تعامل کنیم و به یاری هم بشتابیم؛ مجلس در مقام ایفای وظیفه نمایندگان و اظهار نظر در بیان و در رای خود کاملا آزاد است.
رئیسجمهور ادامه داد:حتی میخواهم به رسانهها تذکر دهم برخی از نقدها و سوالات نمایندگان برای آن بود که شبهات در ذهن مردم و در کشور برطرف شود و به اعتقاد من این کار به خوبی انجام گرفت؛ اگر شبههای در رسانهای در ذهن مردم مطرح باشد و نمایندهای آن را مطرح کند کمک به دولت است. چرا که کمک کرده تا واقعیت بهتر برای افکار عمومی تبیین شود.
وی افزود: برخی از نقدها و سوالات گاهی سنگین بود اما همه انتقادات را ما به رسمیت میشناسیم. این حق نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. البته نظر مجلس با سخنان برخی از نمایندگان گاهی متفاوت است. مجلس یعنی ۲۹۰ نفر نماینده و نظر نهایی آنها نسبت به کابینه در رای نهایی مشخص خواهد شد.
روحانی تاکید کرد: ساعاتی باید صبر کنیم، آنگاه پس از شمارش آرا رای مجلس مشخص خواهد شد و هر چه رای مجلس باشد ما بدان احترام میکنیم؛ همه ما باید پیام انتخابات ۲۴ خرداد که پیام ملت ایران بود مدنظر قرار دهیم.
وی افزود: یادمان باشد که هیچ کس چه رئیسجمهور و چه هر فردی دیگری نمیتواند نظر شخصی خود را به جای اسلام یا انقلاب بنشاند؛ همه ما باید تحمل آرای مخالف را داشته باشیم.
رئیسجمهور یادآور شد: بنده همانگونه که در برنامه تقدیمی به مجلس شورای اسلامی اعلام کردم در این جا به طور بسیار فشرده در پاسخ به نقدها و پرسشها نکاتی را اشاره میکنم. البته میدانم بعد از چهار روز بحث پیگیر و مداوم نمایندگان کمی خسته هستند و تلاش میکنم سخنانم را کوتاه کرده و از همه فرصتی که دارم استفاده نکنم.
وی اظهار داشت: نکته اول اینکه طبق قانون اساسی اصل بر تفکیک قواست، اما این تفکیک قوا نسبی است؛ توزیع و کنترل قدرت و مسئولیت مشترک مبنای اصلی در قانون اساسی ماست به ویژه دو قوه مقننه و مجریه؛ به همین دلیل وزیران از دو طریق رای اعتماد ملت را میگیرند.
روحانی ادامه داد: یکی از طریق رئیسجمهور که منتخب مردم است و از طریق دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی که آنان نیز منتخب مردم هستند و وزیران در برابر هر دو مسئول خواهند بود. هم در برابر رئیسجمهور و هم در برابر نمایندگان مجلس شورای اسلامی و در واقع همه وزیران باید پشتیبانی رئیسجمهور و نمایندگان مجلس را به خوبی احساس کنند و این پشتیبانی دوگانه است که وزرا را با قدرت بیشتر برای اجرای مسئولیت سنگین به ویژه در مقطع فعلی آماده میکند.
وی افزود: برخی از بحثها و بگومگوها هم در گذشته بازگشت آن به این بوده که در فهم و تفسیر قانون اساسی گاهی اختلاف نظر بوده اما در عین حال بیان قانون اساسی ما کاملا روشن است و هیئت وزیران منتخب رئیسجمهور و مورد اعتماد مجلس شورای اسلامی و نمایندگان خواهند بود.
رئیسجمهور یادآور شد: کابینهای که معرفی شده است یک منظومه یکپارچه، منسجم و واحد هستند همه بخشهای اقتصادی این کابینه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آن با یکدیگر هماهنگ انتخاب شدهاند تا در کنار هم معنادار، موثر و کارآمد بتوانند خدمتگزار مردم باشند.
وی گفت: دولت مدیریت کلنگر، جامعه نگر، آیندهنگر و پویا را در کنار هم قرار داده تا انسجام مدیریت فراهم شود و از بخشینگری که همیشه آفت در نظام مدیریت کشور بوده اجتناب شود. دستیابی به چنین مدیریتی نیازمند نگاه استراتژیک و انتخاب همکارانی متناسب با همین نگاه بوده است.
روحانی تاکید کرد: باید افرادی را برمیگزیدم که وقتی در بخش خود تصمیم میگیرند همه جوانب و لوازم و زمینهها و آثار فرابخشی را نیز مدنظر قرار دهند؛ لازمه این کار انتخاب وزیرانی بود که از دانش، تخصص و تجربه بالا برای مدیریت در شرایط پیچیده کنونی کشور برخوردار باشند.
وی ادامه داد:پیری، جوانی و میانسالی برای بنده فرع بر این ضرورتهای مهم بود. به علاوه شرایط کشور به گونه ای است که نمیتوانستیم آزمون و خطا را یک بار دیگر تجربه کنیم و فرصتهای بسیار حساس را در این مقطع از دست بدهیم؛ من در حقیقت به ملت برای پاسخ گفتن به مطالبات آنان و برنامههایی که در طول فعالیت انتخاباتی تبیین کردم متعهدم.
روحانی ادامه داد: این کابینه در چارچوب گفتمان اعتدال که برآمده از آرای مردم است، معرفی شده و کابینه فردی است که با پشتوانه بیش از سه دهه خدمت، مسئولیت و تجربه در سطوح مختلف نظام در رأی قاطع و معنادار مردم در مسئولیت ریاست جمهوری قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه کابینه باید متناسب با دیدگاهها، برنامهها و تعهداتم به ملت ایران باشد، گفت: با حمایت مجلس و سایر ارکان نظام فرصت را برای خدمت به مردم ایران در این شرایط دشوار مغتنم میشمارم.
رئیس جمهور تأکید کرد:مطالبات مردم در شرایط فعلی در عرصه اقتصادی، کاهش تورم، ثابت، آرامش فضای کسب و کار و رونق اقتصادی که منجر به افزایش سطح اشتغال و بهبود معیشت مردم شود تا بتوانند زندگی آرامتر و راحتتر پیشرو داشته باشند.
روحانی در مورد سیاستهای داخلی نیز گفت: در عرصه سیاست داخلی مردم رعایت حقوق شهروندی، حقوق همه اقلیتها، همه خرده فرهنگها در این کشور، آرامش و عقلانیت در رفتار سیاسی، حفظ آزادیهای مشروع و قانونی شهروندان احزاب و گروهها، حفظ حریم خصوصی آحاد مردم و حاکم شدن فضای امید و نشاط در جامعه هستند.
وی گفت که مردم در عرصه سیاست خارجی به دنبال منزلت بیشتر ایرانیان در سراسر جهان و تکریم ملت هستند؛ حرمت و اقتداری که در شأن این ملت بزرگ با فرهنگ بزرگ و تمدن چند هزار ساله هستند.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه مردم مایل به زیست بهتر ایرانیان هستند، اظهار داشت: مردم میخواهند که نام ایران مترادف با ایستادگی در حقوق، منافع ملی، صلح، دوستی، همزیستی و احترام متقابل باشد.
روحانی معتقد است که مردم در حوزه فرهنگ خواستار فضای فرهنگیتر، سرشار از محبت و دوستی، توجه به اخلاق و ادب و کرامت انسانی هستند.
وی ادامه داد: چهره رحمانی اسلام اخلاق محمدی و اعتدال علوی جهت سازماندهی فرهنگ عمومی و جامعهای که در آن علم، فناوری و اخلاق تضمینکننده آیندهای بهتر برمنبای قدرت ملی باشد؛ جامعهای از گسترش آسیبهای اجتماعی فاصله بگیرد و دغدغه مسئولان و مردم را پاسخ و سرمایه اجتماعی و نظام روبه افزایش باشد.
رئیس جمهور تصریح کرد: همه ما میدانیم که دولت یازدهم در چه شرایطی آغاز به کار میکند بنابراین پاسخگویی به مطالبات مردم بدون توجه به وضعیتی که جامعه، نظام و کشور در آن قرار است دور از واقعگرایی و ناممکن است.
روحانی معتقد است که وضع فعلی کشور در همه زمینهها دشوار و پیچیده است و به گفته وی در کشور در مسئله اقتصاد با تورم بالا، نرخ سرمایهگذاری پایین، رکود بنگاههای تولیدی و نقدینگی بالا مواجه است که خلاصه آن را در سخنان و مباحثی که در هفتههای گذشته در بخشهایی که قابل بازگویی و عمومی بود کم و بیش برای مردم تشریح کردم و در آینده نیز توضیح خواهم داد.
وی به تحریمهای خصمانه دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: در عرصه سیاست خارجی با تحریمهای ظالمانه چالشهای منطقهای و تنشهای حاد سیاسی در خاورمیانه روبهرو هستیم.
رئیس قوه مجریه در مورد حوادث اخیر مصر و ارتش این کشور به مردم واکنش نشان داد و تصریح کرد: در اینجا لازم میدانم به ملت بزرگ تسلیت بگویم و در برابر بیرحمیهایی که در این روزها به مردم بزرگوار مصر شد با آنان اظهار همدردی کنم و به نظامیان مصر تذکر دهم که ملت بزرگ مصر ملتی بزرگ و آزادیخواه است این ملت را سرکوب نکنید.
روحانی راه ملت مصر را دموکراسی و اسلام عنوان و خاطرنشان کرد: همه جهانیان باید به خواست مردم مصر احترام بگذرند و ما نیز با مردم مصر در این شرایط اظهار همدردی میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه منطقه ما با تهدید قدرتهای خارجی مواجه است، اظهار داشت: منطقه در عرصه فرهنگ و اجتماع با آسیبهای اجتماعی و برخی از شتابها روبهرو است بنابراین هر گونه قضاوتی درباره کابینه پیشنهادی باید برمبنای لحاظ کردن توانایی وزرا برای پاسخگویی به مطالبات مردم و عبور از شرایط دشوار کنونی کشور صورت گیرد.
رئیس جمهور خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: من با صراحت خدمت نمایندگان و ملت عزیز ایران عرض میکنم که تکتک اعضای کابینه را متناسب با اندازه و شدت چالشهای پیشرو، انتظار مردم، نخبگان و شرایط وزارتخانههای مربوطه انتخاب کردم.
روحانی ادامه داد: موفقیت دولت و انجام تعهدات در برابر مردم نیازمند اراده ملی است یعنی همه قوا با هدایت و حمایت مقام معظم رهبری باید به یاری دولت بشتابند.
وی تأکید کرد:دولت خود را مؤظف میداند با برنامهریزی منسجم، سختکوشی و پایبندی به قانون از در اولویت قراردادن منافع ملی و عملکرد فراجناحی و استواری بر مشی اعتدال تمام تلاش خویش را برای گذراندن شرایط فعلی، حل مشکلات و دستیابی به آینده بهتر به کار بگیرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همکاری مجلس و دولت را نخستین گام بر پیشانی عزم و اراده ملی دانست و گفت: مردم خواست خود را میدانند برنامهها و وعدههای دولت تدبیر و امید را نیز شنیدهاند، در این چهار روز هم سخنان نمایندگان موافق و مخالف را که ضرورت آزادی نقد و تضارب آرا است دنبال کردهاند؛ قطعاً برای آنها مهم است که میزان همسویی دولت و مجلس را با رأی خویش بسنجند.
روحانی با تأکید براینکه یکایک وزرای پیشنهادی براساس ضرورتها مشورت نخبگان و مطالعه ظرفیتهای کشور برگزیدهام، اظهار داشت: نگاه من در انتخاب همکاران نگاهی حرفهای و تخصصی بوده است.
وی افزود: به دنبال هیچ مصلحت بیرونی و سهمدهی به هیچ جناح، حزب و شخصیتی نبودم. حدس و گمان درباره سهم دادن به گروهها، جناح و حتی شخصیتهای سیاسی بدانید از واقعیت دور است و اگر کسی چنین تصوری داشته باشد جزو همان ظن و گمانی است که قرآن به آن اشاره دارد.
روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه وزرای پیشنهادی هیچ کدام ولع خاصی برای وزارت ندارند، گفت: برخی از آنان حتی با اصرار من زیر بار وزارت رفتند. کابینه یک کابینه فراجناحی است اما فراجناحی به معنای نداشتن گرایش سیاسی نیست، اعضای کابینه چهرههای شناخته شده هستند که در مراحل مختلف انقلاب در دولتهای مختلف حضور موثر داشتند،بدیهی است که این افراد گرایش مشخص سیاسی داشتند و یا حتی متفاوت با یکدیگر فکر میکنند.
وی افزود: مهم آن است که در مجموعه دولت درک افراد نسبت به همکاری فراجناحی عمل کنند. من با اصطلاحات مشکلی ندارم ولی وزیر باید کل ملت را ببیند و وفادار به خواست ملت باشد و هماهنگ با برنامههای رئیسجمهور عمل کند.
روحانی در ادامه سخنان خود گفت: از وزیران من همگی از نسل انقلاب، متخصص و پاکدست هستند و همه آنها را به این نیت انتخاب کردهایم که انشاءالله از رای اعتماد شما برخوردار شوند و من را در عمل به تعهدی که با خدا بستهام کمک کنند.
وی افزود: لازم می دانم به این نکته اشاره کنم که چند سال پیش حوادث تلخی رخ داد. عدهای اردوکشی خیابانی کردند و عدهای دیگر کهریزک درست کردند. همه ما میدانیم که کارهای ناپسندی صورت گرفت.
رئیس جمهور ادامه داد: همه ما باید تلاش کنیم تا آتشها با تدبیر خاموش شود. ما به دستگاه قضایی اعتماد داریم عدهای احصاء شدند، عدهای متهم بودند و عدهای محکوم شدند که همه آنها مشخص است اما بعد از چهار سال باز هم باید از کوچههای باریک دنبال اهدافی بگردیم که منافع آن برای کشور نامشخص است.
وی افزود: خود میگوید که من نیستم، دیگری اصرار دارد که بگوید تو بودی دستگاههای قضایی و امنیتی میگویند که نبوده است آن یکی میگوید که باید ثابت کنی نبودی. من میپرسم آیا این به نفع کشور است؟
روحانی در ادامه با طرح یک پرسش تصریح کرد: نکته ای نباید از یاد ما برود. یک بار مسئلهای را پیگیری و دنبال میکنیم و گاهی برای منافع جناحی آن به خود توجه میکنیم. این دو با هم متفاوت است، ما باید تلاش کنیم جلوی تکرار تخلفات را بگیریم و نگذاریم که یک بار دیگر تکرار شود.
وی افزود:ما باید به این نکته توجه داشته باشیم که آنچه فتنهها را خاموش و از تکرار آن جلوگیری میکند هم حماسه حضور مردم در انتخابات است. بازگشت اعتماد همه مردم به صندوق آرا، اصلاح شیوهها، توازن در رسانههای خبری، عقلانیت و اعتدال و بالاخره جایگزینی فضای اعتماد و نشاط به جای فضای تردید و اختلاف و آنچه ما به دست آوردیم بسیار ارزشمند است.
وی افزود: ما باید آنچه را که به دست آورده بودیم به خوبی حفاظت کنیم. خدمت شما نمایندگان محترم عرض میکنم افرادی که برای همکاری دعوت مرا پذیرفتهاند نیتی جز خدمت صادقانه به نظام ندارند و عمل به تعهدات دینی و ملی خود را وظیفه میدانند.
وی افزود: آنها متواضعانه پذیرفتهاند تا مردم را همراه و یاری کنند همه آنها پایبند اندیشههای امام راحل، قانون اساسی و ولایت فقیه هستند.
رئیسجمهور ادامه داد:من به دستگاه امنیتی کشور اعتماد دارم آنها هم به خود من و نمایندگان ویژه من اطمینان دارند هم از نظر امنیتی هم از لحاظ اخلاقی و مالی.
وی افزود: البته میدانید من نیز به خاطر حضور در سطوح مختلف در امنیت ملی حتی به این استعلامها اکتفا نکردم و فراتر از روال معمول دولتهای گذشته مشورت و رایزنی را درباره تمام وزیران در بالاترین سطح دنبال کردم و پس از اطمینان کامل وزیران را به مجلس معرفی کردم.
رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد: من خواهش میکنم افرادی اگر از بیرون مجلس با اهدافی خاص مسائلی را دنبال می کنند، به آنها توجه نکنیم و به مصالح ملی و شرایط کشور در این مقطع حساس توجه داشته باشیم، این همکاران گرامی، منشور اخلاقی دولت از جان و دل قبول کردند و همگی بر اجرای آن همدل و متفقالقول هستند. وزیران من شناخته شدهاند. من با برخی از آنان در سالهای جنگ و جهاد و زیر بمبارانهای دشمن همرزم بودم و در برخی جاهای دیگر همکار بودم.
روحانی گفت: در بحث متوسط سنی کابینه گاهی وقتها تعبیرات نازیبایی به کار رفت، من جوانگرایی را می پسندم اما در مدیریتهای کلان تجربه، تعهد، دانش و آمادگی برای ایثار را مقدم بر مسئله سن میدانم. اگر شرایط فعلی کشور نبود حتما جوانترها ترجیح داشتند ولی توجه داشته باشیم معدل کابینه من در دهه سنی ۵۰ هستند و این دهه به معنای دهه پختگی است.
وی افزود: آنچه برای من مهم بود آمادگی برای خدمت، تجربه، انضباط کاری و تجربه کار گروهی بود من مدیر برای پروژه انتخاب نکردم من مدیران ارشد ستادی را به مجلس شورای اسلامی معرفی کردم، همه ما میدانیم فرماندهان کهنهکار اتاق فرماندهی جنگ را اداره میکنند و افسران جوان میدان نبرد را .
روحانی با بیان اینکه کابینه بزرگتر از هیئت وزیران است اظهار داشت: بیتردید بانوان محترم در کابینه حضور خواهند داشت و بنده از وزرا خواستهام حتیالامکان از بانوان شایسته در معاونتها و مدیریتها بهرهگیری کنند.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه همه باید در ارتقای جایگاه بانوان در مشاغل کارشناسی و مدیریتی بکوشند یادآور شد: از اقلیتهای قومی،دینی و مذهبی نیز در سطوح مختلف مدیریتی، ملی و محلی و حتی در مسئولیتهایی در نهاد ریاست جمهوری دعوت به همکاری خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خود و در دفاع از وزرای پیشنهادیاش به ارائه توضیحات اجمالی درباره وزرای خود پرداخت و گفت: برای وزارت اقتصاد و دارایی آقای دکتر طیبنیا با توجه به ابعاد علمی و تجربه کافی وی و هماهنگی در تیم اقتصادی دولت معرفی شده است.
روحانی با اشاره به وزیر ارتباطات و فناوری که برای آن واعظی را معرفی کرده است ادامه داد: او تخصص دانشگاهیاش در همین رشته است و سابقه مدیریت در بخش مخابرات دارد و در شرایط فعلی که نیاز کشور به ارتباطات بینالمللی است او از توانایی بینالمللی کافی برخوردار است.
رئیس جمهور به معرفی علوی در وزارت اطلاعات اشاره کرد و افزود: آشنایی من با او در مجلس شورای اسلامی بوده و آقای علوی در دو دوره به عنوان رئیس کمیسیون داخلی مجلس که آن زمان کمیسیون امنیت ملی نبود حضور داشت و در مجلس خبرگان نیز عضو کمیسیون سیاسی، اجتماعی بوده است.
وی به قدرت مدیریتی علوی و آشنایی او با اطلاعات و همچنین مورد وثوق بودن علوی پرداخته و تصریح کرد: برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اصرار آقای دکتر هاشمی دعوت کردیم؛ او مسئولیتهای بسیار سنگینی بر عهده داشته و خدمات زیادی را به کشور در امر پزشکی ارائه کرده است.
روحانی به اعتماد وسیع جامعه پزشکی به وزیر پیشنهادی بهداشت اشاره کرد و به حضور پورمحمدی در وزارت دادگستری پرداخت و ادامه داد: بنده از پذیرش این مسئولیت از سوی او خوشحال شدم نه به خاطر اینکه وی فردی توانمند جهت تصدی این وزارتخانه است و میتواند هماهنگی قوای سهگانه را ایجاد کند بلکه در زمینه تأمین عدالت و مبارزه با فساد مطمئن بودم که کمک خوبی برای دولت است.
رئیس جمهور با بیان اینکه آقای دکتر دهقان برای وزارتخانه دفاع مطرح شده است گفت: سابقه من با او به دوران دفاع مقدس بازمیگردد و آشنایی آقای دهقان با این بخش حائز اهمیت است.
وی گفت: برای وزارت صنعت، معدن و تجارت آقای نعمتزاده معرفی شد که به حق فردی شایسته و جزء افراد کمنظیر در بخش صنعت است و میتواند در این بخش نشاط جدیدی را ایجاد کند؛ او انشاءالله بخش معدن و تجارت را نیز بر عهده خواهد داشت و ما شاهد شکوفایی این وزارتخانه خواهیم بود.
روحانی به انتخاب علی جنتی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اشاره کرد و یادآور شد: او از فعالان انقلاب بوده که در مسئولیتهای فراوان پس از انقلاب نیز کاملاً به فرهنگ اسلامی و ایرانی اشراف دارد؛ آقای جنتی به ابعاد مختلف فرهنگ از نظر بینالمللی توجه کامل دارد.
رئیس جمهور که رحمانی فضلی را برای وزارت کشور برگزیده است گفت: او نیازی به معرفی بیشتر ندارد و او هم سابقه مدیریتی استانی وزارت کشور دارد و هم در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مدتی فعال بوده است.
او با فرهنگ نیز آشناست و من میخواستم که با دید اقتصادی او به استانها در شرایط فعلی توجه شود.
وی در معرفی چیتچیان به عنوان وزیر نیرو تصریح کرد: او دارای تخصص و تجارب بسیار زیادی است و ابتکاراتی نیز در زمینه انرژیهای نوین دارد ضمن اینکه او در شرایط فعلی کشور توجه ویژهای به مسئله آب دارد.
روحانی با بیان اینکه بهترین شخصیتی که میتوانست مسئولیت وزارت امور خارجه را بر عهده بگیرد آقای دکتر ظریف معرفی شد اظهار داشت: من از زمان دفاع مقدس که قطعنامه ۵۹۸ پذیرفته شد با آقای ظریف آشنایی دارم؛ او در مذاکرات بینالمللی و آشنایی به مسائل مختلف جهانی مهارت دارد و از خط رهبری در مقاطع مختلف اطاعت داشته است.
رئیس جمهور با بیان اینکه مهندس حجتی برای جهاد کشاورزی معرفی شده است ادامه داد: او از همان روز اول افراد دیگری را برای این سمت معرفی کرد و گفت که آن افراد مسئولیت را بپذیرند و در عین حال تأکید کرد که به عنوان مشاور در کنار آنها خدمت میکند اما در جمعبندی با خود آن افراد همه اتفاقنظر داشتند که خود آقای حجتی مسئولیت را بپذیرد.
وی با بیان اینکه برای وزارت آموزش و پرورش شخصیتی اجرایی، علمی و برنامهریز یعنی آقای نجفی معرفی شد گفت: او دارای نظرات راهبردی نسبت به مسئله آموزش و پرورش است و در عین حال در میان فرهنگیان محبوبیت بالایی داشته و درک بالایی از مسائل عمومی کشور دارد و دغدغه فرهنگیان را به خوبی میداند از این رو او میتواند نشاط علمی خوبی را ایجاد کند و همچنین وی فردی متعهد به انقلاب و نظام است.
روحانی تصریح کرد: همه وزیران شرط اول آنها تعهد، تخصص، قانونگرایی و اطاعت از ولایت امر بوده است.
وی افزود: در زمینه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دغدغه خود من این بود که ضمن اینکه در دانشگاهها ما فضای علمی و فرهنگی بانشاط تری را شاهد باشیم و مطالبات به حقی که دانشجویان دارند مد نظر قرار دهیم، فردی باشد که مورد احترام دانشگاهیان باشد. دارای سوابق علمی و مدیریتی باشد و کاملاً معتدل و فضای آرام دانشگاه را در شرایط حساس فعلی کشور مد نظر قرار دهد.
رئیسجمهور اضافه کرد: میلیمنفرد شخصیتی معتدل است. بنده در همان سالهای دهه ۷۰ که مسائلی در دانشگاهها بود و بنده در شورای امنیت ملی مسئولیتهایی بر عهده داشتم وی را به عنوان یک شخصیت معتدل می شناختم.
وی ادامه داد: میلیمنفرد جزء افرادی است که درست است تفکر اصلاحطلبانه دارد اما در اجرا همیشه مستقل و فراجناحی عمل کرده و همواره چارچوبهای مربوط به نظام و دستورات ولی فقیه را مد نظر قرار داده است.
روحانی تأکید کرد: بنده قبلاً هم به صراحت گفتهام با اصولگرا یا اصلاحطلب بودن فردی مشکلی ندارم و هردوی اینها باید در دولت آینده اعتدالگرا باشند و وی اینچنین خواهد بود.
وی افزود: برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی لازم فردی انتخاب شود که هم اقتصاددان باشد و هم جامعه شناس و هم مسائل کارگری را به خوبی بشناسد و هم فقر را با گوشت و پوست خود لمس کرده باشد و سالها امنیت ملی را پاس داشته و پیوند اقتصاد و سیاست با مسائل اجتماعی را به خوبی درک کند که آقای ربیعی دارای این ویژگیها برای اداره این وزارتخانه است.
روحانی ادامه داد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارتخانهای است که هم مسائل اقتصادی و هم مسائل اجتماعی و کارگری در آن مطرح است بنابراین من همواره در این زمینه مصالح کشور را مد نظر قرار داده ام و با توجه به ویژگیهای این وزارتخانه و شناختی که نسبت به آن داشتم، ایشان برای این مسئولیت انتخاب شد و بیتردید میتواند این وزارتخانه را در چارچوب برنامههای دولت اداره کند.
رئیسجمهور اظهار داشت: دکتر آخوندی که برای وزارت راه و مسکن و شهرسازی برگزیده شده هم دارای دانش مهندسی است و هم دارای دانش اقتصادی و توسعه اجتماعی است .
وی افزود: مسئله تمرکزگرایی و پایتخت سالاری که باید از آن فاصله بگیریم مد نظر آقای آخوندی بوده که این مسئله اهمیت دارد؛ راه و شهرسازی یک ماموریت استراتژیک در تامین زیرساختهای توسعه و اتصال شبکههای ملی ماست و وی با انجمنهای علمی حرفهای و تخصصی هم هماهنگ است و آنها همه از این انتخاب استقبال کردند.
روحانی ادامه داد: آقای آخوندی جهادگری است که سابقه جهاد و رزمندگی دارد و جزء رزمندگان و سنگرسازان بیسنگر و به حقوق شهروندی توجه دارد و این شهامت را داشت که در آن سالهای حساس در حضور مقام معظم رهبری با شهامت بگوید در انتخابات نه تنها تقلبی نشده بلکه در انتخابات ایران امکان تقلب وجود ندارد و ما به وی تبریک میگوییم که اعتقاد و عقاید خود را در هر جایی بیان کرده است.
وی افزود: آقای آخوندی جزء افرادی است که به انقلاب، نظام و امر ولایت فقیه متلزم خواهد بود.
رئیسجمهور درباره وزارت نفت نیز یادآور شد: وزارت نفت از یک حساسیت بسیار بالایی برخوردار است امروز شرایط کشور ما این است که منابع مالی ما یا به تعبیر رساتر زندگی مردم با این وزارتخانه اتصال دارد.
وی گفت: شرایط سیاسی و بینالمللی ما نیز نسبت به این وزارتخانه بسیار حساس است؛ دشمن توطئه تحریم خود را بر سر این وزارتخانه گسترش داده است؛ جایگاه وزارت نفت جایگاه یگانه است و نگاه ما باید به آن نگاه یگانه باشد؛ تنها بحث انرژی داخل کشور نیست، بحث سیاست خارجی و اقتصاد ما به این وزارتخانه وابسته است و ما نیاز به یک فرد باتجربه داشتیم، از این رو وسواس به خرج دادیم و دو نفر را قبلا برگزیدیم اما خود آنها اصرار کردند که آقای زنگنه بهترین گزینه و شایستهترین فرد است.
رئیسجمهور ادامه داد: دوره مسئولیت وی را با دورههای دیگر مقایسه کنید وی در دوره خود به این صنعت نشاط زیادی داد و دوره پارس جنوبی زمان وی را با امروز مقایسه کنید؛ پارس جنوبی از زمانی که وی رفته است تا امروز چقدر پیشرفت داشته است؟ البته میدانم شرایط ما در این سالها بسیار سخت بوده اما در عین حال کار وی کار بسیار ارزشمندی بوده است.
روحانی گفت: این وزارتخانه حساس است و اگر بخواهد حتی دو هفته با سرپرست اداره شود برای منافع ملی کشور مضر خواهد بود.
روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به حضور زنگنه در میدانهای رزم گفت: من با ایشان در وزارتخانهها و مسئولیتهای گوناگون بودهام و پروندهاش را در بخشهای مختلف دنبال کردم؛ ایشان فردی پاکدست است و اگر مسئلهای به نام کرسنت مطرح است اولین کسی که به آن قرارداد اشکال وارد کرد خود من به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی بودم.
رئیسجمهور ادامه داد: در تمام مراحل این قرارداد در جریان امور هستم؛ مهندس زنگنه فردی پاکدست، مفید و در شرایط فعلی بهترین گزینه برای این وزارتخانه بسیار مهم و استراتژیک است.
روحانی گفت: برای وزارت ورزش و جوانان آقای سلطانیفر انتخاب شد، او سابقه طولانی در مدیریتهای مختلف دارد و در تمام استانداریهای مختلف به عنوان شورای ورزشی فعال بوده است.
وی با بیان اینکه سلطانیفر کسی است که به عنوان جانشین مسئول ورزش بوده و امروز نیز فرد شایستهای است که این مسئولیت را برعهده گرفته است گفت: این وزارتخانه از لحاظ غرور ملی بسیار مهم است. دیپلماسی ورزش برای ما اهمیت دارد از نظر ورزش همگانی برای ما مهم است.
رئیسجمهور ادامه داد: سلطانیفر کسی است که در بحث سیاستگذاری و ساختاری کاملاً به زوایای این کار آشناست. من در پیشگاه شما نمایندگان خودم را موظف میدانم که آنچه از اطلاعات و دانستهها نسبت به کابینه و وزرا میدانستم با صداقت و صراحت و قبول مسئولیت در روز قیامت در محضر شما اعلام کنم چراکه هرچه گفتم یک شهادت شرعی بوده است و به تمام الزامات این شهادت شرعی ملتزم هستم.
روحانی گفت: خدایا شاهد باش که من هرچه گفتم برای ارتقای آگاهی کسانی بود که در معرض مسئولیت داوری مهمی قرار دارند. تو شاهد باش تمام تلاشم را به کار بستم تا بهترین افراد را برای کابینه با بالاترین درجه کارآمدی و تجربه به نمایندگان ملت معرفی کنم و در انتخاب این همکاران دقت، مشورت و رسیدگی و ارزیابی کامل انجام دادم تا شایستگی، توانایی و تعهد آنان برای مسئولیتم روشن باشد.
روحانی گفت: حتی در جریان معرفی وزرا وقت تلف نکردم و به دلیل حساسیت کشور و تأکید مقام معظم رهبری که فرمودند دولت را در اسرع وقت معرفی کردم، امروز خوشحالم به نقطهای رسیدم که با رأی شما نمایندگان حماسه سیاسی کامل خواهد شد.
رئیسجمهور با بیان اینکه ۲۴ خرداد مردم حماسه سیاسی را آفریدند و ۲۴ مردادماه شما این حماسه را تکمیل کنید، ادامه داد: خدا حاضر و ناظر بر اعمال ماست. این شما هستید و این هم ملت بزرگوار ایران که نگاه آنها امروز به آرای شماست. این شمایید و طمع دشمنان که میخواهند بین مجلس و دولت فاصله بیاندازند.
رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد: بعضیها نوشتهاند که فلانی خوشحال میشود اگر چند وزیر رأی نیاورند. من خدمت شما به صراحت عرض میکنم که خوشحال میشوم همه وزرا رأی بیاورند. بیتردید با رأی شما به تمام وزرا کار دولت در تمام بخشها و وزارتخانهها انجام خواهد شد. این خواست و رأی مردم است و انشالله با رأی شما لبخند به لبان ملت ما میآید و حماسه سیاسی ملت با رأی امروز مجلس تکمیل خواهد شد.
رئیسجمهور در پایان تصریح کرد: انشاالله به همه رأی دهید، خط قرمز من و شما با تمام وزرای آینده امانتداری در بیتالمال و رعایت رهنمودهای رهبری و حراست از عزت کشور و صیانت و پاسداری از اخلاق و احکام نورانی اسلام است. هرکس رعایت کند خدمتش مشکور خواهد بود و هرکس از این خط قرمز عبور کند جایی در حلقه خدمتگذاری دولت نخواهد داشت.