کتاب “زملک تا ملکوت” شامل متن سخنان اخلاقی مرحوم آیت الله حق شناس می باشد که متن پیش رو قسمتی از این کتاب است که حضرت آیت الله حق شناس در مورد وسواس بیانات گوهر باری را بیان می نمایند.
وسواس مانع از رسیدن به اهداف بلند
بعضی از رفقا را می بینم که قدری از حد متعارف خارج شده اند .یک مساله ی شرعی وجود دارد که آنهایی که در نواحی قطبی زندگی می کنند ، که شش ماه شب و شش ماه روز است باید به منطقه ی معتدله رجوع کنند.
کسی که وسواسی می شود و از حد متعارف خارج می شود، باید رفتارش را با متعارف مردم مقایسه کند. بنده امروز این مسئله را یک مرتبه گفتم. باز دو مرتبه می گویم که شیطان با این وسوسه ها که اینجا نجس است و آنجا پاک است و آنجا ترشح شد و یا وضو درست نشد و غسل درست نشد ، هی با این وسوسه ها ، انسان را از اهداف عالیه باز می دارد.
اکتفا به پایین ترین حد در نجاست و طهارت
شارع مقدس در قسمت نجاست و طهارت به پایین ترین حد کفایت نموده است .مثلا در برخی رستوران ها و مهمان خانه ها مشتری غیر مسلمان هم تردد دارد ، اما صاحبش مسلمان است ، صاحب رستوران هم شاید خیلی پای بند به نجاست و پاکی نباشد ، در اینجا چه کار بکنیم؟
آیا باید احتراز بکنیم ؟آیا غذایشان نجس است ؟ خیر، غذای این رستوران ها پاک است.تا مادامی که علم به نجاست برای شما حاصل نشده است ، اینها پاک است برادر من!
یا اینکه در کمر شما دملی در آمده است .یک مایعی از پشت شما سرازیر می شود ، شک می کنید که آیا آن مایعی که جریان پیدا کرده است ، خون است ؟یا عفونت جراحت است؟ لزومی ندارد که بررسی کنید یا به کسی بگویید که بیاید و جای زخم را ببیند .نیازی به دیدن نیست ، بلند شوید و نمازتان را بخوانید.
به چه کسی وسواسی گفته می شود؟
به کسی که از حد متعارف خارج شده باشد و دائم گرفتار این توهم بشود که آیا این شی نجس است ؟ یا پاک است ؟ دو مرتبه ، سه مرتبه ، هی دستش را بشوید.
پس اینگونه اشخاص باید به حد متعارف بر گردند. این یک نوع بیماری روانی است که انسان بدان مبتلا می شود و ترتیب اثر دادن به آن جایز نمی باشد.
حضرت فرمودند: به آن شخص (وسواسی) بگو که اگر در دین گفته شده است که مثلا یک مرتبه یا دو مرتبه شستن کافی است ، چرا سه مرتبه یا چهار مرتبه دستت را می شویی ؟آن شخص در جواب این سوال حضرت گفت: بر شیطان لعنت!
فهمیدی داداش جون! پس بنابراین در هنگام وسواس ، ترتیب اثر دادن ،جایز نیست.