دست و پا زدن داعش برای حفظ پایتخت‌ها/ پس از حلب؛ نوبت رقه است

گزارش‌ها حاکی از آن است که ارتش سوریه پس از بازپس‌گیری کامل حلب، به پیشروی در استان رقه ادامه می‌دهد.

به گزارش دیار عالمان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان؛ گزارش‌های منتشره حاکی از آن است که ارتش سوریه به پیشروی علیه گروه تروریستی داعش در استان رقه ادامه می‌دهد. ارتش سوریه پس از بازپس‌گیری کامل حلب به سوی استان رقه پایتخت داعش در سوریه می‌رود.
نیروهای ارتش سوریه در پی پیشروی‌های اخیر، به شهر رقه پایتخت خودخوانده داعش در سوریه نزدیک‌تر شده‌اند. این شهر از سال 2014 در اشغال تروریست‌های داعش بوده است. گزارش‌های منتشره حاکی است در درگیری‌های اخیر در استان رقه، ده‌ها تروریست کشته شده‌اند. نیروهای ارتش سوریه در ماه‌های اخیر موفق شده‌اند 60 کیلومتر به سمت شهر رقه پیشروی کنند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
سوریه از سال 2011 (1389) صحنه ناآرامی‌های مرگبار است؛ براساس گزارش مرکز پژوهش‌های سیاسی سوریه که در تاریخ 22 بهمن 1394 منتشر شد، حدود 450 هزار نفر از مردم سوریه به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جریان این ناآرامی‌ها کشته و بیش از 2 میلیون نفر دیگر نیز زخمی شده‌اند. به گفته برخی تحلیلگران، گروه تروریستی داعش در عین مواجهه با مشکلاتی از قبیل کاهش تعداد اعضاء، بحران شدید مالی و کاهش مناطق تحت تصرف خود، در آستانه شکست کامل قرار گرفته است. مسأله‌ای که اکنون مطرح است، تمرکز بر نقشه احتمالی داعش پس از سقوط فلوجه و رقه است.
چرا رقه سقوط کرد؟
بعد از پیروزی‌های پیاپی سوریه در مقابل تروریست‌ها و آزادسازی شهرهای اشغال‌شده از دست گروه‌های مختلف تروریستی، کارشناسان غربی مانند همیشه شروع به اتهام‌زنی بی‌دلیل به جبهه مقاومت و بشار اسد کردند. به طور مثال در مورد شهر رقه(پایتخت فعلی خلافت خودخوانده داعش در سوریه) این اِشکال را مطرح کردند که چرا این شهر سقوط کرده و به دست داعش افتاد؟ آنان مقصر اصلی سقوط رقه و افتادن این شهر به دست داعش را دولت بشار اسد معرفی می‌کردند.
اما حقیقت چیز دیگری است. رقه پیش از آن که به دست داعش بیفتد، در سال 2013 توسط تروریست‌های جبهه‌النصره و ارتش آزاد سوریه اشغال شد و این در حالی بود که در این شهر عمدتاً حامیان بشار اسد زندگ می‌کردند. اما تروریست‌های ارتش آزاد و جبهه‌النصره که توان ورود از جنوب را به رقه نداشتند، از مرز شمالی و از طریق ترکیه وارد سوریه و مناطق کردنشین شدند و پس از اشغال برخی مناطق کردنشین، رقه را به اشغال خود درآوردند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
بنابراین، مقصر اصلی سقوط شهر مهم رقه، دولت سوریه نبود زیرا مردم این شهر و حتی قبایل بادیه‌نشین اطراف آن، از حامیان سرسخت بشار اسد هستند و تروریست‌های النصره و ارتش آزاد، با حمایت ترکیه رقه را به اشغال خود درآورده و بعد از مدتی در جنگ با داعش، کنترل آن را از دست دادند. کار تا آنجا جلو رفت که کردها در نامه‌ای که در سال 2013 به مقامات انگلیسی نوشته‌اند، ضمن اشاره به ورود سلفی‌های جبهه‌النصره و ارتش آزاد از خاک ترکیه به مناطق کردنشین و جنایات آن‌ها، از دولت انگلیس خواسته‌اند که از ناتو بخواهد ترکیه را که از اعضای ناتو است، از حمایت سلفی‌ها و تروریست‌ها بازدارد.
تدوین یک نقشه احتمالی موسوم به نقشه (ب) از سوی داعش، هنوز در هاله‌ای از ابهام است و نظرات ضد و نقیضی از سوی کارشناسان در این خصوص وجود دارد. آستین لانگ(Austin Long)، مشاور امنیتی سابق ارتش آمریکا و نیروهای چندملیتی در جنگ عراق، اظهار داشت: «گروه تروریستی داعش، بعد از پیشروی‌های خیره‌کننده در چند سال گذشته، اکنون به دردسر بزرگی دچار شده است.» او گفت: داعش با از دست دادن مناطق تحت اشغال خود، به گروهی چریکی تبدیل خواهد شد و در فرصت مناسب اقدام به حملات تروریستی خواهد کرد.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
با بازپس‌گیری بخش‌هایی از مناطق تحت اشغال داعش از جمله شهر الرمادی و هیت از سوی نیروهای عراقی، این گروه تروریستی متحمل ضرر و زیان‌های گسترده‌ای شده است. اکنون نیز نیروهای عراقی خود را برای بازپس‌گیری کامل شهر فلوجه، بزرگترین شهر عراق که در سال 2014 از سوی داعش اشغال شد، آماده می‌کنند.
کارشناسان معتقدند ابوبکر البغدادی، سرکرده این گروه تروریستی، هرگز تسلیم نخواهد شد. احتمالاً با این شکست‌ها، او به مکانی مخفی در زیر زمین یا به کشوری مانند لیبی خواهد گریخت. شاید سعی در تشدید و افزایش حملات تروریستی در بغداد داشته باشد و یا حمله‌ای را علیه مکه یا ریاض صورت دهد. در هر صورت، این موضوع روشن است که این گروه برای اثبات وجود خود، همچنان به اقدامات تروریستی ادامه خواهد داد.
واقع امر این است که وقتی داعش به زباله‌دان تاریخ پیوند بخورد، گروه‌های اسلامی باید نظم را افزایش دهند و در نتیجه هیچ آزاری به اقلیت‌ها یا مخالفان نخواهد رسید. باید این مسأله برای همگان غیرقابل انکار باشد که به طورِ طبیعی، این مردمِ سوریه هستند که باید درباره‌ی حکومت خود تصمیم بگیرند نه گروه‌های نظامی با اسلحه و یک نبردِ بزرگِ غیرِمنطقی؛ زیرا «سوریه پیش از این نیز وجود داشته است.»
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
راه‌های داعش برای دفاع از پایتخت‌های خود
الرقه پایتخت سوری داعش و موصل به عنوان پایتخت عراقی داعش، برای تروریست‌ها به اندازه‌ای مهم هستند که برای حفظ هر کدام از آن‌ها تاکتیکی را در نظر گرفته‌اند. برای مثال برای مقابله با حمله ارتش و نیروهای مردمی عراق در موصل؛ اطراف این شهر را با خندق محصور کرده‌اند. برای حفر خندق در اطراف مرکز استان نینوا تروریست‌های تفکیری داعش از ساکنان موصل می‌خواهند که از هر خانواده حداقل یک نفر مشارکت کند.
در پی شکست‌های اخیر داعش، این گروه تروریستی دست به دو تدبیر احتیاطی زده است؛ نخستین تدبیر، ایجاد یک کمربند دفاعی مطمئن به دور پایتخت این سازمان تروریستی است. داعش با فراخواندن گسترده نیروهای خود از استان حمص سوریه و الانبار عراق، استحکامات دفاعی خود را در پادگان تیپ 93 ارتش به شدت افزایش داده است.
اما شاید مهم ترین اقدام داعش که نشان‌دهنده شدت وحشت این سازمان از آسیب‌پذیری خود است، انتقال خانواده‌های سران تروریست این گروه به شمال حلب می‌باشد. این نکته به خوبی می‌تواند نشان دهد این گروه از درون تا چه اندازه آسیب‌پذیر است و می‌داند حتی امنیت پایتخت خود را نیز نمی‌تواند تأمین کند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه نیز با تأیید انتقال خانواده‌های سران داعش به شمال رقه اعلام کرد: طی یک دستور تشکیلاتی، مقرر شد تمامی سران خارجی و غیرسوری داعش که خانواده‌هایشان در رقه سکونت دارند، در اسرع وقت، خانواده‌های خود را به شمال حلب انتقال دهند. حتی تأکید شده که این، یک دستور تشکیلاتی است و کسی حق تخلف از آن را ندارد و تنها سران عراقی می‌توانند خانواده‌های خود را به دیرالزور یا موصل منتقل کنند.
تروریست‌های تکفیری داعش برای محافظت از شهر راهبردی رقه اخیراً دست به اقدام قابل تأملی زده‌اند. آن‌ها با استفاده از چادر، سرتاسر خیابان‌های این شهر را پوشانده‌اند تا پهپادهای روسی و آمریکایی و سوری نتوانند مواضع آن‌ها را شناسایی کنند. این اقدام داعش، پهپادهای آمریکایی نظیر US MQ-9 Reaper را که 17 میلیون دلار قیمت دارند و قادر به اجرای عملیات مراقبت از ارتفاعات بسیار بلند و انجام مأموریت حمله نظامی است، ناکارامد کرده است.
گفتنی است عناصر داعش، اقدام به ایجاد خاکریزها و مواضع دفاعی جدید در نقاط مهم شمال شهر رقه و اطراف هتل فروسیه و ایستگاه سوخت الرشید و مدرسه المعری تا مزرعه حطین نیز کرده‌اند که خارج از شهر رقه قرار دارند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
شبکه العالم گزارش داد: گروه تروریستی داعش برای پنهان شدن از دید پهپادهای شناسایی، خیابان‌های شهر رقه را با چادر پوشانده است. عناصر گروه تروریستی داعش که در شهر رقه تحت محاصره هستند،، برای در امان ماندن از پهپادهای جاسوسی که اطلاعاتی دقیق از تردد این عناصر مخابره می‌کنند، اقدام به چادر کشیدن بر خیابان‌های این شهر کرده‌اند. به نظر می‌رسد طرح تروریست‌های داعش برای رقه به دلیل محافظت از فرماندهان میدانی این گروه تروریستی باشد؛ هرچند که در این زمینه به توفیق نائل نشدند و فرماندهان داعش، یکی پس از دیگری در بمباران‌ها کشته می‌شوند.
دستور صادره مبنی بر انتقال خانواده‌های غیرسوری نشان می‌دهد اولاً داعش به این نکته پی برده که هیچ نقطه امنی در سراسر قلمرو خود نمی‌تواند بیابد و نمی‌تواند منطقه امنی برای تجمیع خانواده‌های سران خود ایجاد کند؛ ثانیاً داعش در برابر گروه‌های مقابل خود به شدت آسیب‌پذیر شده است و لذا دست به تدابیر احتیاطی ویژه‌ای می‌زند که در تاریخ بی‌سابقه است.
گفتنی است؛ نیروهای ارتش سوریه با حمایت ویژه هوایی روسیه و حضور چریک‌هایی از گروه‌های کردگرا، از کوبانی به عمق داخلی رقه حمله برده‌اند و توانسته‌اند شهرهای تل ابیض، منطقه سولوک و ده‌ها روستای مجاور آن را از اشغال داعش آزاد کنند و به 40 کیلومتری شمالی رقه برسند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
سپر انسانی؛ راه حل داعش در مواجهه با دشمن
داعش در برابر حملات هوایی از مردم به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند و همین امر، عملیات نظامی برای عقب راندن این گروه از رقه و فلوجه را با مشکل مواجه می‌کند. به نقل از عبدالعزیز الحمزه یکی از دست اندرکاران کمپین رقه، در این شهر در سکوت سر بریده می‌شود. وی می‌افزاید: تروریست‌های داعش در کنار مردم غیرنظامی در ساختمان‌های مسکونی سنگر می‌گیرند و در هر ساختمان، چند طبقه ممکن است دو یا چند واحد به محل استقرار این تروریست‌ها تبدیل شده باشد.
مردم غیرنظامی در میان دو طرف درگیری به گرفتار شده‌اند زیرا داعش به آن‌ها اجازه خروج از شهر را نمی‌دهد. داعشی‌ها مرتب اعلام می‌کنند که شرایط موجود در رقه و موصل مثل بهشت است و همه چیز عادی است؛ ولی واقعیت غیر از این است. مردم آنجا گرفتار هستند و اکثر اوقات شب‌ها را در کوچه و خیابان و بدون سرپناه می‌گذرانند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند؟
اگر شهرهای موصل و رقه از سوی ارتش و نیروهای مردمی آزاد شود، این باور در ارتش و نیروهای مردمی نهادینه می‌شود که می‌توانند دژ خلافت داعش در تمامی استان‌های سقوط کرده عراق و سوریه را سرنگون کنند و لذا فعالیت نیروها در اثر این باور دوچندان خواهد شد و آغاز فروپاشی تدریجی داعش کلید خواهد خورد. داعش از بیم سقوط رقه در شمال سوریه و موصل عراق، به دست نیروهای ارتش سوریه و ارتش عراق و حشدالشعبی  دستور به لغو مرخصی نیروهایش و افزایش دوره کاری آن‌ها داده و حتی از مقام‌های ارشد خود نیز درخواست کرده همگی در پست‌های خود حاضر باشند تا نیروی مناسب را برای دفاع از این دو شهر را داشته باشد.
الکسی بوروداوکین نماینده روسیه در مقر سازمان ملل متحد در ژنو نیز از آمادگی ارتش سوریه برای آزادسازی مناطق تحت اشغال گروه تروریستی داعش خبر داد. وی گفت: ارتش سوریه برای حمله به مواضع تروریست‌های داعش در شهرهای دیرالزور و رقه آماده می‌شود و نیروی هوایی ارتش روسیه نیز قطعاً آن‌ها را حمایت می‌کنند.
چرا داعش به صورت گسترده تلاش می‌کند پایتخت‌های خود را حفظ کند
رقه و موصل به دلیل پایتخت بودن برای داعش و مرکزیت داشتن، از اهمیت ژئوپلتیک بسیاری در تحولات سوریه و عراق برخوردار هستند و آزادسازی این دو شهر، ضربه‌ای سنگین بر پیکر تروریست‌های داعش خواهد بود. پیشروی‌ صدها کیلومتر مربعی ارتش و نیروهای وطنی سوریه در ریف شرقی و شمالی حلب باعث شده تا تروریست‌ها هر چه بیشتر در تنگنا قرار بگیرند و شکست‌شان بیش از پیش نزدیک شود و هر زمان سیکل این نبرد تکمیل گردد، نوبت استان رقه خواهد بود.
انتهای پیام/