به گزارش دیار عالمان، برخورداری انسان از سلامت در گفتار و حرکت، نعمتی والاست که تا وقتی این تاج از سر کسی برداشته نشود، قدرش را نمی داند.
طبق آمار مرکز جامع توانبخشی ایران، ۱ تا ۳ درصد کودکان ایرانی با مشکل حرکتی به دنیا می آیند. کودکانی که گاه تا ۴ سالگی هم توان سینه خیز یا چهار دست و پا رفتن ندارند.
در کنار مشکلاتی که از بدو تولد برای این دسته از کودکان پیش می آید، عده دیگری هم در سنین مختلف دارای مشکل حرکتی و گفتاری می گردند.
اختلالات گفتاری در این میان، شاید بیش از هر چیز دیگری، روحیه اعتماد به نفس فرد را متزلزل کند و اگر شدت یابد، انزوا و ترس از حضور در جمع را برای فرد گرفتار سبب می شود.
یادم نمی رود که در کودکی قادر به تلفظ حرف «ر» نبودم و جایش «ل» می گفتم. روزها و ماه ها زمان برد که با تمرین توانستم «ر» بگویم. شاید اگر آن روزها شهر من، گلپایگان مرکزی برای گفتار درمانی داشت، تمسخر بقیه و چهره ای منزوی کابوس شب های کودکیم نمی شد.
اول آبان، روز جهانی «آگاهی از لکنت» نام گرفته است. به این بهانه، سری به مرکز تازه تاسیس کاردرمانی و گفتاردرمانی شهدای امدادگر هلال احمر گلپایگان، زدم تا با گفتگو با رییس هلال احمر گلپایگان، حمید رضا کریمیان، از اقدامات درمانی این مرکز مطلع شوم.
چگونه به فکر تاسیس این مرکز افتادید؟
در خصوص مرکز کاردرمانی وگفتار درمانی شهدای امدادگر باید عرض کنم که ابتدا در سال ۱۳۹۱ در این خصوص در شهرستان گلپایگان و شهرستان های مجاور نیازسنجی صورت پذیرفت.
در زمان نیاز سنجی، متاسفانه هیچ مرکزی به صورت صددرصد فعال در منطقه غرب استان اصفهان، وجود نداشت و بیماران که اکثرا خردسال هم بودند مجبور بودند برای انجام مراحل درمانی به مرکز استان یا استان های مجاور مراجعه کنند.
سرانجام در سال ۱۳۹۴ پس از رایزنی های متعدد، مجوز قانونی راه اندازی از معاونت درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، دریافت و این مرکز تماما با کمک خیرین براساس حداقل امکانات لازم برای راه شروع کار ، راه اندازی گردید.
درمان و توانبخشی چه اختلالاتی، در بخش کاردرمانی جسمی مورد توجه است؟
1-درمان اختلالات حرکتی کودکان فلج مغزیcp
2-تاخیر حرکتی motor delay
3-اصلاح الگوی حرکتی نادرست (راه رفتن غلط)
4-اختلالات و بیماریهای عضلانی وعصبی myo pathy- neuro pathy
5-در رفتگی مادر زادی ران C.D.H
6-دیستروفی عضلانی
7-اختلالات حرکتی مربوط به سندرم داون
8-هیپوتونی
9-عوارض حرکتی دراثر بیماریهای متابولیک
10-تورتیکولی (کجی مادرزادی گردن).
مجموعه اختلالات که متخصصین کاردرمانی ذهنی مرکز گلپایگان، به درمان آنها می پردازند شامل چه مواردی است؟
1-کودکان با نیازهای ویژه (کم توان ذهنی )
2-کودکان با اختلالات یادگیری (خواندن،دیکته،ریاضیات )
3-کودکان بااختلالات توجه و تمرکز
4-کودکان بااختلالات رفتاری (پرخاشگری،انزواطلبی،جویدن ناخن،شب ادراری و……)
5-کودکان بااختلالات بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD )
6-کودکان دیر آموز
7-کودکان با اختلالات نافذ رشد ( اوتیسم ، آسپرگر و……)
8-بیماریهای متابولیکی،سندرم داون،سندرمهای ژنتیکی
9-اختلالات حسی از قبیل بیش حسی،کم حسی،عدم کاربرد یکی از اعضای بدن وانکار عضو
10-ماساژ تخصصی شیر خواران و کودکان نارس
می باشد.
در حال حاضر، این مرکز با چه مشکلاتی روبروست؟
مرکز، نیازمند تجهیزات جدید برای تکمیل است.
ازطرفی در این مدت، تعدادی از بیماران شناسایی شده اند که متاسفانه قادر به پرداخت هزینه های درمانی نبوده و در این بخش نیز کمک خیرین می تواند این خانواده ها را از این وضعیت بحرانی نجات بخشد.
نکته دیگر ی که در این بخش لازم است یادآوری کنم ،عدم شناسایی بیماران نیازمند به کاردرمانی و گفتار درمانی است که در این خصوص لازم است والدین نسبت به نتیجه کار واحدهای کاردرمانی و گفتار درمانی آگاه شوند.
مطلب دیگر اینکه، نیاز به غربالگری در این زمینه وجود دارد تا بیماران نیازمند شناسایی و به مراکز درمانی ارجاع شوند.
خدمات کاردرمانی و گفتار درمانی، چه محدوده سنی را در بر می گیرد؟
گفتار درمانی و کار درمانی مختص سن خاصی نیست و در سنین کودکی تا بزرگسالی در دو بعد ذهنی و جسمی انجام می شود.
به عنوان مثال یکی از عوامل شایع در بزرگسالان معمولاً پس از وقوع سکته های مغزی است که مشکلات گفتاری و زبانی در فرد ایجاد میشوند. در صورت گفتار درمانی به موقع،برخی از افراد پس از سکته به خوبی بهبود پیدا کرده و پس از چند هفته میتوانند ارتباط مناسبی با دیگران برقرار کنند.
وبرخی از مشکلات دیگر در کودکان از قبیل لکنت زبان ، دیر گفتاری ، شکاف لب و کام است که با گفتار درمانی قابل درمان است.