logo

امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

Tuesday, 7 January , 2025

وقتی زانو زدن و روبان مشکی، فشار «سیاسی-حقوقی» نامیده می شود/ آقای روحانی بازماندگان شهدای منا هنوز منتظر پاسخ هستند؛ چرا رئیس جمهور برای پیگیری حادثه منا به ایران نیامد؟

امروز حسن روحانی مدعی است که سیاست های دولت یازدهم برای پیگیری حقوق زایران ایرانی در حال نتیجه بوده است ولی تحرکات داخلی مانع آن شده است که دولت بتواند برنامه خود را اجرا کند. اما این سخن در حالی است که واقعه تعرض به سفارت عربستان نزدیک به صد روز بعد از حادثه منا رخ داده بود. در واقع بر فرض این که این اتفاق مانع اقدامات دیپلماتیک باشد، اما نکته حائز اهمیت اینجا است که دولت یازدهم بیش از صد روز فرصت در اختیار داشته است که وظایف خود در قبال ملت ایران را انجام دهد. با این وچود سیاست منفعلانه ای که دولت یازدهم در پیش گرفته بود اگر هزار روز هم زمان در اختیار داشت باز بعید به نظر می رسد که نتیجه بخش می بود. چرا که آشکار ترین فشار سیاسی-حقوقی دولت یازدهم به نصب ربان مشکی بر یقیه کت و زانو زدن برابر امیر کویت خلاصه شده بود.

تاریخ انتشار: ۱۷:۵۷ - جمعه ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
وقتی زانو زدن و روبان مشکی، فشار «سیاسی-حقوقی» نامیده می شود/ آقای روحانی بازماندگان شهدای منا هنوز منتظر پاسخ هستند؛ چرا رئیس جمهور برای پیگیری حادثه منا به ایران نیامد؟

به گزارش دیار عالمان به نقل از رجا نیوز:در شرایطی که سال گذشته و پس از حادثه منا حسن روحانی حتی حاضر نشد از سفر خود به امریکا بگذرد و برای پیگیری و تسلای خانواده های داغدار شهدای منا، زود تر به ایران بازگردد، حالا امروز طلبکار شده است که عده ای  نگذاشتند فشار های «سیاسی-حقوقی» دولت به نتیجه برسد!

حسن روحانی چهارشنبه در سالگرد فاجعه منا و در جلسه هیئت دولت با اشاره به شهادت مظلومانه حجاج بیت الله الحرام در مناسک حج سال گذشته مدعی شد که دولت یازدهم سال گذشته توانسته بود فشار هایی از جنس حقوقی-سیاسی به دولت عربستان وارد سازد. وی در این باره گفت:

«دولت عربستان در قبال بی‌کفایتی خود تحت فشار سیاسی و حقوقی دولت ایران قرار گرفت و به دنبال بهانه‌ای بود که خود را از آن رها کند و متأسفانه تعدادی نادان  و احساساتی این بهانه را در اختیار دولت عربستان قرار دادند تا با فرار رو به جلو و نمایش قطع رابطه سیاسی، خودش را از فشارهای سیاسی و حقوقی دولت ایران برهاند».

اما در شرایطی امروز حسن روحانی در جایگاه یک طلبکار ایستاده است و عدم عذرخواهی عربستان را برگردن دیگران می اندازد که یک سال زمانی نیست که بخواهد وقایع و اتفاقات آن ایام به این سرعت از حافظه تاریخی ملت کم رنگ شود.

در همین راستا در شرایطی که سال پیش و پس از رویداد مصیبت بار در صحرای منا، تمامی نگاه ها به سوی وزارت امور خارجه متمرکز شده بود و منتظر بودند وزارت امور خارجه دولت یازدهم به وظیفه خود در تحقق خواسته و حقوق مردم ایران عمل نمایند، اما در مقابل وزارت امور خارجه کشورمان و سایر مسئولان دولت یازدهم به انتظار نشسته بودند تا از سوی مسئولان عربستان بابی برای مذاکره باز نمایند.

 وزیر امور خارجه کشورمان به نصب یک روبان مشکی و چند اظهار تأسف در مصاحبه‌ها بسنده کرد و ترجیح داد واکنش خود به این رویداد بزرگ را در این سطح نگاه دارد و با واسطه قرار دادن امیر کویت برای مذاکره با عربستان راهی برای مذاکره با عربستان به دست آورد، اما با این وجود این سیاست دستاوردی با خود به دنبال نداشت تا جایی که در خواست ظریف برای دیدار با وزیر خارجه عربستان به نتیجه نرسید و با سردی رد شد. در این باره علی جنتی می گوید:

«وزیر امور خارجه کشور در نیویورک درخواست ملاقات با وزیر امور خارجه عربستان داشته که این درخواست با سردی و عدم موافقت این مقام سعودی مواجه شد».

از سوی دیگر حسن روحانی هم که آن ایام برای شرکت در نشست سالانه سازمان ملل به نیویورک سفر کرده بود حاضر نشد برنامه سفری خود را خاتمه دهد و به نشانه اعتراض به ایران بازگردد.

انفعال حاکم در بدنه دولت یازدهم و مسئولان وزارت خارجه نتیجه ای جز بسته شدن درهای عربستان به سوی مسئولان ایرانی و عدم صدور ویزا برای ورود هیئت بررسی به سرپرستی وزیر ارشاد به دنبال نداشت.

اما در غیاب  دولت یازدهم در پیگیری خواسته مردم ایران و با ادامه دار شدن شکست های دولت در نتیجه گیری از سیاست انفعالی خود، رهبر انقلاب با ورود به این موضوع خلاء بی تدبیری دولت یازدهم را ترمیم نمودند. در همین راستا حضرت آیت الله خامنه ای  در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر با اشاره به حادثه تأسف بار و خونین منا و با اشاره به لزوم تشکیل کمیته حقیقت یاب با حضور کشورهای اسلامی و از جمله ایران، گفتند:

 «دولت عربستان در انتقال ابدان مطهر جان باختگان به وظایف خود عمل نمی کند و جمهوری اسلامی ایران نیز تاکنون با خویشتنداری و ادب اسلامی، حرمت برادری را در دنیای اسلام نگه داشته است، اما این را بدانند که اندک بی احترامی به دهها هزار نفر از حجاج ایرانی در مکه و مدینه و عمل نکردن به وظایف برای انتقال ابدان مطهر، عکس العمل سخت و خشن ایران را در پی خواهد داشت».

ساعاتی پس از هشدار صریح رهبر معظم انقلاب به آل سعود، وزارت بهداشت عربستان با انتشار بیانیه ای رسما وعده داد تا هیچ جسد ایرانی را در مکه دفن نمی کند و از سوی دیگر نیز مجوز خروج و انتقال اجساد را فورا صادر کند.

در همین راستا رییس سازمان حج و زیارت کشورمان چندی پیش در مصاحبه ای با خبرگزاری ایرنا با اشاره به سخنان روز گذشته رهبر انقلاب گفت: «پس از بیانات مقام معظم رهبری در روز گذشته (چهارشنبه)، گفتمان و ادبیات مقامات عربستانی به صورت کاملا مشهود تغییر کرده است».

با این وجود امروز حسن روحانی مدعی است که سیاست های دولت یازدهم برای پیگیری حقوق زایران ایرانی در حال نتیجه بوده است ولی تحرکات داخلی مانع آن شده است که دولت بتواند برنامه خود را اجرا کند. اما این سخن در حالی است که واقعه تعرض به سفارت عربستان نزدیک به صد روز بعد از حادثه منا رخ داده بود. در واقع بر فرض این که این اتفاق مانع اقدامات دیپلماتیک باشد، اما نکته حائز اهمیت اینجا است که دولت یازدهم بیش از صد روز فرصت در اختیار داشته است که وظایف خود در قبال ملت ایران را انجام دهد. با این وچود سیاست منفعلانه ای که دولت یازدهم در پیش گرفته بود اگر هزار روز هم زمان در اختیار داشت باز بعید به نظر می رسد که نتیجه بخش می بود. چرا که آشکار ترین فشار سیاسی-حقوقی دولت یازدهم به نصب ربان مشکی بر یقیه کت و زانو زدن برابر امیر کویت خلاصه شده بود.

از سوی دیگر تعرضاتی که به سفارت عربستان صورت گرفت نتیجه طبیعی سیاست های اشتباه دولت یازدهم در برخورد با رژیم سعودی بود. در شرایطی که مسئولان سعودی به نجوانان ایرانی تعرض می کنند و بعد از آن در واقعه سقوط جرثقیل و فاجعه منا نه تنها عذرخواهی نمی کنند بلکه اجازه ورود هیئت بررسی ایرانی را هم نمی دهد ولی در مقابل آن مسئولان دولت تدبیر و امید با زانو زدن مقابل امیر کویت فشار سیاسی-حقوقی وارد می کنند طبیعی است که احساس خشم مردم نسبت به دولت عربستان افزایش پیدا کند.

همچنین در فاصله ای که هنوز داغ حجاج مظلوم ایرانی سرد نشده است رژیم سعودی شیخ نمر رهبر شیعیان عربستانی را نیز اعدام می کند ولی بازهم در این باره از سوی دولت یازدهم هچ واکنش درخوری صورت نمی گیرد. طبیعی است که در خلا حضور دولت یازدهم برای انجام وظایف مردم خود وارد صحنه می شوند و انزجار خود از این رفتارهای دولت سعودی را اعلام می کنند. اگرچه تعرضی که به سفارت عربستان صورت گرفت مقبول نیست ولی این نتیجه طبیعی برنامه های دولت یازدهم در عرصه سیاست خارجه است. با این وجود اکنون باید دولت یازدهم پاسخ گو باشند که چرا با برخورد منفعلانه در برابر عربستان جلوی گستاخی این رژیم مقابله نکردند؟


برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد