به گزارش گلپانا به نقل از “سپاس” [1]؛ نیکوتین هم مانند مواد مخدر از ترکیبات شیمیایی است موادی که تلخ و اغلب سمی هستند و به وسیله گیاهان تولید شده و همین طعم آن هاست که حیوانات را از خوردنشان باز میدارد.
اما انسان که احتمالا از این هشدار طبیعی سر در نمیآورد، برای کسب لذت، به جستوجوی این تلخی تا کجاها که نمیرود؟!
مغزهای حساستر و جوان ترمتأسفانه بیشترین گروه سنی هستند که سیگار میکشند و در سن 15 تا 24 سالگی یعنی جوانان ونوجوانان هستند. همه نوجوانانی که یک بار سیگارمیکشند به دام اعتیاد گرفتار نمیشوند، بلکه گروهی از نوجوانان که در اولین سیگار کشیدن خود احساس آرامش میکنند بیشتر احتمال دارد که در آینده گرفتار اعتیاد به آن شوند.
نیکوتین میتواند بر مغز اثری فوری داشته باشد. نتایج بررسی ها نشان میدهد که مغز بعضی از نوجوانان به نیکوتین حساستر است و به همین دلیل است که آن ها بیشتر مستعد اعتیاد هستند.
باورتان میشود؟ در یک جمع نوجوان که دوستان به همدیگر سیگار تعارف کرده و (یا محض روکم کنی!) وادار به سیگار کشیدن میکنند، این پاسخ مغز آن ها به اولین مصرف نیکوتین است که تعیین میکند چه کسی در آینده معتاد خواهد شد.
همین تجربه آرامش بخش در اولین مصرف سیگار، قویترین عامل پیشگوییکننده اعتیاد نوجوان است. دیگر عواملی که در این مورد مؤثر شناخته شده خلق افسرده، شخصیت نوطلب ومشاهده قهرمانان و الگوهای سیگاری در فیلمها وتبلیغات تلویزیونی بوده است.
اگر مصرف برای انسان مثبت باشد ، یعنی شخصی که از مصرف احساس لذت جسمی وروحی ببرد برای کسب لذت مجدد سعی می کند روزهای دیگر به هر طریق و از هر راه مقداری مواد مخدر به دست آورد تا مصرف کند و یا اگر نخستین باری که مواد مصرف نموده است مثلا در یک میهمانی مجلل و خاطره انگیز بوده وبا مصرف توانسته است خود را به لذت جسمی و روحی برساند ، سعی می کند در مجالس میهمانی دیگر شرکت کند تا همان خاطرات خوش برایش زنده شود .
متأسفانه باید به این واقعیت تلخ اعتراف کرد که افراد واسطه و تولیدکنندگان از طریق بر پا کردن مجالس میهمانی به اصطلاح دوستانه سعی می کنند هر بار عده بیشتری از جوانان بی تجربه و ناآگاه را به میهمانی های ساختگی خود دعوت نمایند تا بتوانند به عنوان شکارچیان ماهر طعمه های جالبی برای خود دست و پا کنند و اغلب شکارچیان آن ها جوانان خوش قیافه و خوش برخوردند که از دو جنس مخالف برای جلب نظر دو گروه جنسی متفاوت انتخاب می شوند چون هر کس پس از چند بار مصرف معتاد شده و به مواد گرایش پیدا می کند .
اگر واکنش منفی باشد ممکن است با مصرف اولین مخدر حالش به هم خورده و دیگر به قصد تجربه مجدد نیفتد و هیچ وقت به دنبالش نرود. متأسفانه این گونه افراد با این ویژگی های جسمی خیلی کم هستند .
تا به حال به این مسئله فکر کرده اید که چطور یک نفر به مواد مخدر معتاد می شود؟ آیا به نتیجه خاصی هم رسیده اید یا نه؟ بسیاری از جوان ها و حتی پدر و مادر ها فکر می کنند که دلیل اعتیاد فرد، اصرار دوستان بوده است. در حالی که این تنها انگیزه مصرف مواد مخدر در جوانان نیست.
اگر بخواهیم انگیزه های مصرف مواد مخدر جوان ها را بشناسیم، فهرست بلند بالایی می شود: کنجکاوی، کسب لذت، تسکین درد، فراموش کردن مشکلات، شوخی و خنده، هیجان طلبی، میل به خطر کردن، احساس بزرگ شدن، پیوستن به گروهی خاص و … این عللی که چندان مهم به نظر نمی رسند، باعث اعتیاد میلیون ها انسان شده اند.
نمی توان یک عامل را زمینه ساز اعتیاد دانست و از همین رو کارشناسان معتقد هستند عوامل مختلف دست به دست هم می دهند و فرد را به دام اعتیاد می کشانند. این عوامل متشکل ازعوامل فردی وعوامل خانوادگی و عوامل اجتماعی بوده و هر کدام از این سه عامل به تنهایی نیز قادرند تا موجب گرایش فرد به اعتیاد شوند. یکی از مهمترین عوامل گرایش جوانان و نوجوانان به مصرف مواد اعتیاد آور کنجکاوی و هیجان طلبی است. بیشترین علت اعتیاد جوانان در ایران دو عامل کنجکاوی و کسب لذت درجهت تفریح است .
کسانی که دائماً در معرض فشار های عصبی و محیطی قرار دارند، بیشتر از دیگران در معرض خطر گرایش به اعتیاد هستند. موقعیت هایی همانند کنکور، ازدست دادن نزدیکان، شکستهای عاطفی، مالی، شغلی، تحصیلی، انتخاب همسر و…ممکن است در زندگی هر جوانی اتفاق بیفتد و اگر شما راه صحیح مقابله با آن ها را ندانید، امکان دارد برای دست یابی به تسکین و آرامش مقطعی، به مواد اعتیاد آور روی آورید.
از آن جایی که امروزه رابطه بین بیماری های روانی و اعتیاد به اثبات رسیده، خیلی خوب است که جوان ها به جای راه حل های مقطعی و نادرست (توسل به مواد اعتیاد آور…) به فکر یافتن راه حل های مناسب برای رفع مشکلات خود باشد.
سنین شانزده تا بیست و چهار سال، سنین پر خطری برای جوانان محسوب می شوند.
بعضی از افراد با خصوصیات شخصیتی خاص خودشان، بیشتر در معرض خطر اعتیاد قرار می گیرند. به طور مثال کسی که به خاطر خجالت و رو در بایستی ، توان نه گفتن به دوستش را ندارد، ممکن است با هر تعارف ساده به مصرف مواد آلوده شود.
امکان دارد یک نفر در نتیجه کمبود اعتماد به نفس به سراغ مواد مخدر برود و یا بر عکس اعتماد به نفس بالایی داشته باشد و فکر کند که با مصرف مواد به هیچ وجه معتاد نمی شود. حالا فردی را تصور کنید که دائما در خود سیر کرده و کمتر با دیگران ارتباط برقرار می کند این فرد بدنبال مصرف مواد، اخلاقش عوض می شود و فکر می کند می تواند مشکل رفتاری خودش را تا آخر عمر با مصرف مواد بر طرف کند.
درصورتیکه اعتیاد به مرور زمان مشکلات او را چند برابر خواهد کرد. جوانی که دائماً نظرش عوض می شود و در تصمیم گیری ضعیف عمل می کند، در آن لحظه خاص که باید برای یک عمر زندگیش تصمیم بگیرد، اشتباه می کند و همه چیز خراب می شود.
اگر جوان ها از خطرات و عوارض مصرف مواد واقعاً اطلاع درستی داشته باشند، محال است که هر گونه ماده اعتیاد آوری را مصرف کنند. مجموع اطلاعات غلط و باورهای نادرست، موجب می شود که فرد، نگرش و دیدگاه مثبتی نسبت به مصرف مواد مخدر پیدا کند و زشتی مصرف برایش از بین برود. اینکه ببینیم اطلاعات درست را از کجا بگیریم و از چه کسی بشنویم، اهمیت زیادی دارد.
بعضی از مواد تغییر ساعت های خواب و بیداری را به دنبال دارند و فرد را مستعد ابتلا به اعتیاد می کنند، کسانی که بدنبال تغییرساعات خواب خود هستند باید بیشتر مراقب خودشان باشند.
اضطراب، افسردگی شدید، پرخاشگری و رفتارهای ضد اجتماعی، زمینه ساز بروز اعتیاد هستند. واضح است که برای دور نگهداشتن جوانان از این بلای خانمان سوز، نهادهایی چون مدرسه ، مؤسسه های فرهنگی و ورزشی، نیروهای انتظامی، مؤسسه های مذهبی و… می توانند بسیار مفید و ثمربخش باشند ، اما اهمیت هیچ کدام از آن ها به پای خانواده نخواهد رسید.
یکی از مخدرها که هر روز مصرف آن در بین جوان ها افزایش می یابد شیشه است.
برخی به اشتباه فکر می کنند این مخدر اعتیاد آور نیست از همین رو دختران جوان شیشه را به عنوان داروی لاغری مصرف می کنند.
حال با این توضیحات باید گفت: خانواده ها باید هر روز بر اطلاعات خود درباره مخدرها بیفزایند و از گرفتاری جوانان خود در دام اعتیاد جلوگیری کنند و این مهم محقق نمی شود مگر با دوستی خانواده ها و فرزندان که این صمیمیت از گرفتاری آن ها به این بلا جلو گیری می کند.