در ماه رمضان چگونه میهمان خوبی باشیم؟

سلام بر کسانیکه حرمت ماه رمضان را نگاه داشته و از برکات و فضیلت های این ماه برخوردارند. روزه دار عزیز تو مهمان خدایی تو مشمول امرزش و رحمت او هستی نفس کشیدن تو ثواب تسبیح و خواب تو عبادت دارد قدر خود را بدان. بدان که بزرگترین مکتب تربیتی و روحانی اسلام که همه طبقات از غنی و فقیر و شاه و گدا و عالم و جاهل باید همه ساله کلاس ان را در یک ماه ببیند. درود بر ان رهبرانی که در وصف روزه فرمودند(الصوم جنه) روزه سپر یا زره است سپر از گناه سپر از پلیدی و زشتی سپر از افات خشم و شهوت

به گزارش  دیار عالمان،  [1]سلام بر ماه ضیافت الله ماه مهمانی خدا ماه اطاعت و بندگی، ماه راز و نیاز و ماهی که در ان قران نازل شد و روزه در ان بر بندگانت قرار داده شد.

درود بر محمد و ال محمد، درود بر ماهی که وقتی میخواهی به مهمانی صاحب خانه برویم درب خانه را با الله اکبر می کوبیم و میزبان انرا با الله اکبر باز میکند. درود خدا بر مولود نیمه این ماه و فرزندش قاسم ابن الحسن یعنی سبط اکبر رسول خدا (ص) امام مجتبی (ع) و سلام و درود همه فرشتگان و انبیاء و اولیاء خدا بر شهید ماه رمضان اول مظلوم عالم امیرالمومنین و لعنت خدا بر شقی ترین فرد همان ابن ملجم مرادی که با شمشیر زهر آگینش بهترین خلق خدا را به شهادت رسانید و ندای ملکوتی فزت و رب الکعبه اش پس از هزاران سال هنوز هم در فضای ملکوتی طنین انداز است.

طبق فرمایش حضرت رسول اکرم همه بندگان در ماه مبارک رمضان به مهمانی خداوند دعوت شده اند و مهمان پروردگار خود میباشند انجا که میفرماید ایها الناس: انه قد قبل الیکم شهر الله… و قد دعیتم فیه الی ضیافت الله . با ورود به ماه مبارک رمضان باید به فکر باشید که خود را اصلاح کرده توجه به حق تعالی پیدا نمایید از کردار و رفتار ناشایسته ی خود استغفار و طلب عفو کنید اگر خدای نخواسته گناهی مرتکب شده اید قبل از ورود به ماه مبارک رمضان توبه نمایید زبان را به مناجات حق تعالی عادت دهید مبادا در ماه رمضان از شما غیبتی، تهمتی و خلاصه گناهی سر بزند و در محضر ربوبی با نعم الهی و در مهمانسرای باری تعالی الوده به معاصی باشید. لااقل به اداب صوری و ظاهری روزه پابند باشید و حرمت این ماه را تا انجا که ممکن است نگه دارید و نگذارید حرمت شکنی و دهن کجی کنند زیرا معنای روزه تنها خود داری و امساک از خوردن و اشامیدن نمیباشد بلکه از معاصی هم باید خودداری کرد.

این از اداب اولیه روزه برای اولیاست و اداب روزه برای مردان الهی که میخواهند به معدن عظمت برسند غیر از این میباشد. شیخ صدوق به سند معتبر روایت کرده که از حضرت امام رضا علیه السلام از پدران بزرگواران خود از حضرت امیرالمومنین علیه و علی اولاده السلام که فرمود: خطبه ای خواند برای ما روزی حضرت رسول خدا صل ا… پس فرمود ایها الناس به درستیکه رو کرده است به سوی شما ماه خدا با برکت و رحمت و امرزش، ماهی که نزد خدا بهترین ماه ها است و روزهایش بهترین روزهاست و ساعت هایش بهترین ساعتهاست، و ان ماهی است که خوانده اند شما را در ان به سوی ضیافت خدا و گردیده اید در ان از اهل کرامت خدا ، نفسهای شما در ان ثواب تسبیح دارد و خواب شما ثواب عبادت دارد و عمل های شما در ان مقبول است و دعاهای شما در ان مستجاب است پس سوال کنید از پروردگار خود به نیت های درست و دلهای پاکیزه از گناهان و صفات که توفیق دهد شما را برای روزه داشتن ان و تلاوت کردن قران در ان، به درستی که شقی و بد عاقبت کسی است که محروم گردد از امرزش خدا در این ماه عظیم و یاد کنید به گرسنگی و تشنگی شما در این ماه تشنگی و گرسنگی روز قیامت را و صدقه دهید بر فقیران و مسکینان خود و تعظیم نمایید پیران خود را و رحم کنید کودکان خود را و نوازش نمایید خویشان خود را و نگاه دارید زبانهای خود را از انچه نباید گفت و بپوشید دیده های خود را از انچه حلال نیست و شما را نظر کردن به سوی ان و باز دارید گوشهای خود را از انچه حلال نیست شما را شنیدن ان و مهربانی کنید با یتیمان مردم تا مهربانی کنند بعد از شما با یتیمان شما و بازگشت کنید به سوی خدا از گناهان خود و بلند کنید دستهای خود را به دعا به درگاه خداوند در هنگام نماز زیرا که وقت نماز بهترین ساعتها است زیرا حق تعالی نظر میکند به سوی بندگان خود و جواب میدهد شما را در موقع مناجات و لبیک میگوید شما را و مستجاب میگرداند هرگاه او را بخوانند ایها الناس هر که از شما افطاری دهد روزه دار مومنی را در این ماه از برای او خواهد بود نزد خدا ثواب بنده ازاد کردن و امرزش گناهان گذشته اینجا بود که بعضی از اصحاب گفتند یا رسول الله همه ما قدرت بر ان را نداریم.

حضرت فرمود: بپرهیزید از اتش جهنم با افطار دادن روزه داران اگرچه به نصف دانه خرما باشد اگرچه به یک شربت ابی باشد که خدا این ثواب را میدهد به کسی که گرچه قادر به زیادتر از این نباشد. ایها الناس هرکه خلق خود را در این ماه نیکو گرداند بر صراط اسان بگذرد در روزی که قدمها بر ان بلغزد. ایها الناس بدانید که درهای بهشت در این ماه باز است پس بخواهید از پروردگار که بر روی شما نبندد و درهای جهنم در این ماه بسته است پس بخواهید که بر روی شما باز نکند و شیاطین را در این ماه در غل و زنجیر کرده اند از خدا بخواهید  انرا بر شما مسلط نگرداند و کسی که یک ایه از قران در این ماه بخواند ثواب کسی را دارد که در ماه های دیگر قران را ختم کرده باشد و هر کس بر من پیغمبر صلوات بفرستد خداوند ترازوی عمل او را سنگین میکند. در روزی که اعمال سبک باشد این ها همه از برکات و حسنات و فضائل ماه مبارک رمضان است.

شیخ صدوق روایت کرده که چون ماه رمضان فرا میرسید حضرت رسول صل ا… ازاد و رها میکرد هر اسیری و عطا میکرد هر مسائلی را که بود باید گفت ماه رمضان ماه عالمیان و شریف ترین ماه ها ماهی است که درهای اسمان و درهای بهشت و رحمت باز و درهای جهنم بسته میشود و عبادت در شب قدر بهتر از عبادت هزار ماه خواهد بود همچنین در خبر است که اخر هر روز از روز های ماه رمضان در وقت افطار حق تعالی هزار هزار کس را از اتش جهنم ازاد میکند و چون شب و روز جمعه فرا میرسد در هر ساعتی هزار هزار کس از اتش جهنم ازاد میگردند. حضرت امام صادق میفرماید: هر کس امرزیده نشود در ماه رمضان امرزیده نخواهد شد تا رمضان ماه اینده مگر اینکه درک کند روز عرفه را و نیز فرموده: روزه نه همین از خوردن و اشامیدن است تنها بلکه باید روزه دار همه اعضا بدنش روزه باشد بدین معنی که نگه دارد زبان خود را از دروغ و چشم خود را از نامحرم بپوشاند و از نزاع و حسد بپرهیزد و غیبت نکند و خاموش باشد از انچه نباید گفت و صبر کنید و راستگو باشید و منتظر فرج و ظهور قائم ال محمد باشید. باز میفرماید پدرم گفت: از رسول خدا شنیدم که زنی در روز روزه جاریه خود را دشنام دادی. روزه از خوردن و اشامیدن تنها کافی نیست زیرا حق تعالی روزه را حجابی گردانیده است از سایر امور تا انرا بپوشاند.

و روایت است از رسول خدا به جابر بن عبد اله که ای جابر این ماه رمضان است هر که روزه بدارد روز انرا و بهایستد به عبادت قسمتی از شبش را و باز دارد شکم را از حرام و نگاه دارد زبان خود را از گناه تا پایان ماه رمضان در دین حال جابر گفت یا رسول اله چه نیکو است این حدیث که فرمودی فرمود: ای جابر چقدر سخت است این شرطهایی که نمودم. اما شرط اصلی این است که بیاییم و سلام کنیم بر ماه خدا و سلام بر میهمانان خدا و روزه دارانش و بر انانکه با نیروی ایمان جنبش ها و تمایلات نفسانی را مهار کرده و میتوانند خود را از الودگیهای شهوت و غضب و از پلیدی و زشتی کنار کشیده و پاک و بی غل و غش زندگی میکنند. سلام بر کسانیکه حرمت ماه رمضان را نگاه داشته و از برکات و فضیلت های این ماه برخوردارند. روزه دار عزیز تو مهمان خدایی تو مشمول امرزش و رحمت او هستی نفس کشیدن تو ثواب تسبیح و خواب تو عبادت دارد قدر خود را بدان. بدان که بزرگترین مکتب تربیتی و روحانی اسلام که همه طبقات از غنی و فقیر و شاه و گدا و عالم و جاهل باید همه ساله کلاس ان را در یک ماه ببیند. درود بر ان رهبرانی که در وصف روزه فرمودند(الصوم جنه) روزه سپر یا زره است سپر از گناه سپر از پلیدی و زشتی سپر از افات خشم و شهوت.

اری ماه رمضان ماه روزه ماه قرائت قران ماه دعا و ذکر خدا ماه توبه و انابه ماه کمک به مستمندان و صله رحم ماه ادب و حسن خلق ثواب تمام اعمال حسنه و کارهای نیک در این ماه بیش از ماه های دیگر است. توصیه در دعاهایی که در این ماه وارد شده به خواندن ان توصیه شده. دعای افتتاح معارف اسلام و عقاید حقه و حمد و سپاس خدا و کیفیت صلوات و عرض ادب به محضر پیغمبر اکرم و ائمه طاهرین صلوات علیهم اجمعین را می اموزد. قرائت دعای سحر در سحرگاه ها و مخصوصا دعای ابوحمزه ثمالی انسان را در ملکوتی و روحانی سیر میدهد. در حقیقت باید گفت ماه رمضان یک موسسه تربیتی و ارشادی و مدرسه ایست که همه ساله تسکیل میشود که باید همگان از ان بهره مند و سر مشق قرار دهند. انشاالله
منابع: جهاد اکبر – مفاتیح الجنان – ماه مبارک رمضان ایت اله لطف اله صافی گلپایگانی
سید عطاء عبدالمنافی