درست بعد از سفر دکتر روحانی به نیویورک و سخنرانی های روسای جمهور ایران و آمریکا و مکالمه تلفنی روسای جمهور دو کشور، صحبت های متعددی پیرامون نرمش آمریکا در برابر ایران مطرح شد. برخی با سر سپردن به سخنان اوباما که به نوعی نرمش و کرنش در برابر ملت شریف ایران را تداعی می کرد، خوش بینانه، خواستار صحبت های بعدی با طرف غربی هستند و از آنجا که بهانه اصلی غرب برای دشمنی با ملت ایران مسئله هسته ای است، برخی از کوتاه آمدن از برخی اصول و حقوق مسلم ملت شریف ایران برای بهتر شدن روابط ایران و آمریکا سخن می رانند. برخی دیگر برداشته شدن تحریم ها و حل و فصل پاره ای از مشکلات کوچک را بهانه ای برای مذاکرات بعدی می دانند. به هر حال نباید فراموش کنیم که طرف مقابل ما [1]آمریکاست. کشوری که در طول تاریخ عمر با برکت نظام اسلامی دسیسه ها و توطئه های زیادی را بر سر راه ملت بزرگ ایران قرار داده است و بارها و بارها تلاش کرده تا ایران را به نوعی با خود همراه یا مجبور به سازش نماید. چرا که آنها به خوبی دریافته اند که توانایی شکست ایران را ندارند.
در این گذر به بخش هایی از سخنان ریس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل و نشست های بعد از آن نگاهی می اندازیم و قضاوت را به شما خواننده هوشمند می سپاریم.
بخش هایی از سخنان اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل:
– باراک اوباما بهعنوان رئیسجمهور آمریکا از «فتوای هستهای رهبر عالی ایران» نام برد.
– اوباما: حق ملت ایران در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را به رسمیت می شناسیم.
– رئیسجمهور آمریکا به ناخرسندیهای مردم ایران از آمریکا و دخالتهای ایالات متحده در ایران، بالاخص کودتای ننگین ۲۸ مرداد اشاره کرد، هرچند که تلاش کرد در برابر آنها نارضایتیهای آمریکا از ایران را هم مورد اشاره قرار دهد.
– اوباما از رویکرد اعتدالگرایانه دولت جدید ایران تمجید کرد و نشان داد که دولت او تا حدودی واقعیات ایران را درک کرده است.
– رئیسجمهور ایالات متحده به صراحت تاکید کرد که کشورش بهدنبال براندازی نظام اسلامی نیست.
– اوباما اذعان کرد که حل مسأله هستهای میتواند آغازی بر پایان مشکلات ریشهدار بین ایالات متحده و ایران باشد.
– اوباما همچنین به حق ملت فلسطین برای داشتن دولتی مستقل اذعان کرد.
بخشی از سخنان اوباما بعد از مکالمه تلفنی با دکتر روحانی:
هیچ چیز تضمین شده نیست: من به پرزیدنت روحانی چیزی را که در نیویورک (مجمع عمومی سازمان ملل) گفته بودم، مورد تأکید قرار دادم. در حالی که مطمئناً موانعی مهم برای حرکت رو به جلو وجود دارد و موفقیت به هیچ عنوان تضمین شده نیست، من باور دارم که ما میتوانیم به راه حلی جامع دست پیدا کنیم.
بخش هایی از سخنان اوباما در دیدار با نتانیاهو:
– همه گزینهها از جمله گزینه نظامی علیه ایران به قوت خود باقی است.
– حرف برای حل و فصل موضوع هستهای ایران کافی نیست و تهران باید از طریق اقدامات خود اعتماد جامعه جهانی را جلب کند.
– ایران به خاطر تحریمها آماده مذاکره شد و ما هم میخواهیم با حسن نیت، اراده آنها را بیازماییم.
– در موضوع ایران، با مقامات اسرائیلی رایزنی مداوم خواهد کرد.
– اوباما: تا زمانی که طرف ایرانی گام عملی برندارد، آمریکا نیز اقدامی صورت نخواهد داد.
– امریکا از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری می کند.
– واشنگتن با «چشمان باز» وارد مذاکرات با تهران خواهد شد و تاکید کرد در جریان این فرایند با اسرائیل و دیگر همپیمانان منطقهایی خود مشورت خواهد کرد.
لازم به ذکر است:
این اظهارات سه روز پس از آن صورت میگیرد که روسای جمهور ایران و آمریکا پس از بیش از سه دهه قطع رابطه با یکدیگر تلفنی صحبت کردند.
بخشی از سخنان اوباما در مصاحبه با آسوشیتدپرس:
ایران تا توانمند شدن برای ساخت یک بمب اتمی یک سال یا کمی بیشتر از یک سال فاصله دارد.
***
با مد نظر قرار دادن این مهم که اولین گام در اعتمادسازی، ثبات در گفتار و رویکرد شفاف در قبال مسائل مختلف است، با بازخوانی سخنان اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل، پس از گفتگوی تلفنی با دکتر روحانی و صحبت های وی پس از دیدار با نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس، چند سوال اساسی مطرح است:
۱- چطور دولت آمریکا دم از اعتمادسازی می زند حال آن که هیچ نشانه ای از داشتن صداقت نه در عمل بلکه در پایین ترین سطح، یعنی حتی ثبات در گفتار هم در آنها دیده نمی شود؟
۲- چطور اوباما از فتوای هستهای رهبر عالی ایران مبنی بر منع استفاده مسلمانان از سلاح شیمیایی دم می زند اما در یک رویکرد متزلزل از توانمندی ایران برای تولید بمب اتم صحبت می کند؟
۳- احترام به یک ملت با روی میز بودن گزینه نظامی چطور قابل جمع است آقای اوباما؟
۴- آیا صداقت و ثبات در گفتار ایران نشانه خوبی برای اعتمادسازی نیست؟
۵- آیا زمان آن فرا نرسیده است تا غرب حسن نیت خود را چه در عمل و چه در گفتار به ایران ثابت کند؟
»»» به هر حال پاسخ سوالات فوق هر چه باشد، مردم هوشمند و بصیر ایران به آنها جواب خواهند داد.
رهبر معظم انقلاب در مراسم دانش آموختگی ارتش جمهوری اسلامی ایران بر نکته قابل توجهی تاکید کردند؛
ایشان فرمودند:
ما به مسئولین خودمان اعتماد داریم و از آنها می خواهیم با دقت و با ملاحظه همه جوانب، گام ها را محکم بردارند و منافع ملی را به فراموشی نسپارند.
همچنین معظم له فرمودند:
«ما به آمریکاییها بدبینیم و هیچ اعتمادی به آنان نداریم، دولت آمریکا غیرقابل اعتماد و خودبرتربین و غیرمنطقی و عهدشکن است و دولتی در تصرف شبکه صهیونیسم بینالمللی است که بخاطر صهیونیستها مجبور است با رژیم غاصب مماشات کند و نرمش نشان دهد.»
لذا نیاز است تا در مذاکرات آتی 1+5 با مد نظر قرار دادن رویکرد و عملکرد گذشته آمریکا در قبال ملت شریف ایران و صحبت ها و نقل های ریس جمهور آمریکا در هفته های اخیر، همچون گذشته مواضع بصیر و قدرتمندانه را اتخاذ نماییم.و بار دیگر اقتدار ایران را بیش از پیش در جهان شاهد باشیم.