گلپانا ؛ در هفته هاي اخير با آشکار شدن برخي از مواضع ديپلماتيک ايران در عرصه بين المللي و لبخند جهان به ديپلماسي شفاف ايراني، مقامات اسرائيلي به شدت سردرگم شده اند. مقامات اسرائيلي فضاي به وجود آمده به نفع ايران را نمي پسندند و بيشتر در تلاش براي ادامه سياست تنش آفريني براي ايران هستند.
بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل در تازه ترين اظهارات خود از جامعه بين الملل خواسته است که فريب حسن روحاني را نخورد. يووال اشتاينيتز، وزير امور راهبردي اسرائيل مي گويد که آخرين فرصت مذاکرات اتمي با ايران از دست رفته و اين گفت وگوها بي فايده است.
اشتاينيتز که از نزديک ترين وزيران حزب ليکود به رياست بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل است، بسيار زودتر از نتانياهو، حسن روحاني رئيس جمهوري جديد را «گرگي در لباس ميش» ناميده بود. سوال اين جاست که اين همه تقلاي مقامات اسرائيلي براي ناموجه جلوه دادن ايران در عرصه بين المللي از چه چيز نشأت مي گيرد؟ به عبارت ديگر چه چيز مقامات اسرائيلي را نگران کرده است؟
در پاسخ به اين سوال بايد گفت که اين مبحث را مي توان در ۳بحث اصلي مورد ارزيابي قرار داد. در سطح اول اين مسئله، به جايگاه حزب ليکود در اسرائيل بايد اشاره کرد که بخش تندروي رژيم صهيونيستي را تشکيل مي دهد؛ بخشي که براي پيروزي در انتخابات از مسئله به اصطلاح تهديد هسته اي ايران براي پيروزي در انتخابات بيشترين بهره را برده است و با زايل شدن اين تهديد، عملا موقعيت اين حزب نيز متزلزل مي شود. در سطح دوم، بايد به دروغ پردازي هاي اسرائيل در منطقه خاورميانه اشاره کرد. اين رژيم ابتدا تلاش کرد که با ابزار رسانه اي و برخي محافل سياسي طرفدار خود در داخل کشورهاي عربي، ميان ايران و کشورهاي خاورميانه اختلاف ايجاد کند و سپس از اين اختلافات در راستاي منافع خود بهره گيرد.
درواقع نزديک شدن ديدگاه مشترک ايران و کشورهاي عربي در مورد مسائل فلسطين و اسرائيل، تهديدي بزرگ براي اين رژيم محسوب مي شود، پس براي مقابله با آن تلاش کرد تا در چند جبهه به تفرقه افکني بپردازد. ابتدا به اختلاف افکني ميان کشورهاي عربي و غيرعربي پرداخت و تلاش کرد که به عنوان مثال ميان عربستان و ايران يا ترکيه و سوريه اختلاف بيندازد. در جبهه دوم، به اختلاف افکني در ميان کشورهاي عربي مشغول شد که نتيجه آن در تحولات مربوط به سوريه کاملا مشهود است. هم اکنون کشورهاي عربي در مورد تحولات سوريه ۲دسته شده اند و در حالي که لبنان، عراق و برخي ديگر از کشورها از دولت سوريه حمايت مي کنند، عربستان، قطر و اردن کمر به سرنگوني بشار اسد بسته اند.
اما در جبهه سوم، اسرائيل تلاش کرد تا ميان ترکيه و ايران اختلاف ايجاد کند و سياست معروف تفرقه بينداز و حکومت کن را در پيش گرفت. اين روند البته در برخي موارد با روي کار آمدن دولت يازدهم و در پيش گرفتن ديپلماسي جديد تا حدي خنثي شده است هرچند فضاي به وجود آمده گرايش هاي تندرو در منطقه، همچون عربستان را به همگرايي بيشتر با تل آويو براي مقابله با نزديک تر شدن ايران و آمريکا و مقابله با سياست تنش زدايي دولت جديد کشانده است. اخبار متواتر ديدار مقام هاي اسرائيلي با برخي مقام هاي کشورهاي حوزه خليج فارس در همين راستا قابل ارزيابي است.
در سطح سوم، يعني در سطح بين المللي نيز شرايط به ضرر اسرائيل است. در حالي که در ماه اوت، مقامات اسرائيلي در انديشه جنگ بودند و خيال تجزيه سوريه و اشغال خاک اين کشور و اجراي طرح از نيل تا فرات را در سر مي پروراندند، به ناگاه توافق روسيه و آمريکا بر سر سوريه مطرح شد، مسئله اي که براي مقامات صهيونيستي غيرقابل باور بود. چرا که طي ۲سال تلاش کردند که از نظر رسانه اي افکار عمومي جهان را براي جنگ با سوريه آماده کنند. اما فعاليت ديپلماتيک روسيه و نقش ايران در موضوع توافق درباره سلاح هاي شيميايي سوريه همان طور که لاوروف اشاره کرد تلاش هاي اسرائيل را حداقل براي مدتي نقش بر آب کرد، چيزي که به مذاق نتانياهو خوش نيامده است و وي در عرصه منطقه اي با آرامش نسبي اوضاع سوريه، اسرائيل بار ديگر در منطقه خود را تنها و منزوي مي بيند، به ويژه اين که لحن مقامات صهيونيستي اکنون از لحن گفتمان غالب در عرصه بين الملل روز به روز بيشتر فاصله مي گيرد. به همان نسبت که جامعه بين الملل از گفتمان تدبير و اميد دکترحسن روحاني با آغوش باز استقبال مي کند، به لحن جنگ طلب و ستيزه جويانه اسرائيل بي توجهي نشان مي دهد.
در واقع اسرائيل هنوز از شوک منتفي شدن جنگ با سوريه خارج نشده بود که با استقبال و آغوش باز جامعه جهاني در قبال ديپلماسي جديد ايران مواجه شد. لابي صهيونيستي در آمريکا و کشورهاي غربي که هيچ گاه از دروغ پراکني و فتنه گري عليه ايران دست بر نمي دارند، تلاش کردند که سد راه جريان جديد به وجود آمده در عرصه بين الملل شوند.
اما با توجه به اين که مردم سراسر جهان از ۲دهه جنگ و درگيري خسته شده اند، گفتمان غالب در عرصه بين المللي، لحن دوستي و آشتي است حتي اگر اين لحن واقعي هم نباشد و هرکس که بخواهد خلاف اين مسير را طي کند، به حاشيه رانده خواهد شد.
ايران کشوري قدرتمند و تأثيرگذار در منطقه خاورميانه است و با گذشت ۳۵سال از انقلاب و پشت سر گذاشتن بسياري از مشکلات نظير جنگ تحميلي، تحريم هاي اقتصادي، مشکلات داخلي و بروز برخي اختلافات سياسي، همچنان محکم و استوار در مقابل زياده خواهي هاي غرب ايستاده است و اکنون نيز بر اساس احترام متقابل قصد دارد با طرف هاي خارجي وارد هرگونه مذاکره شود تا در اين مذاکرات ضمن حفظ شأن ايران اسلامي، به جامعه بين الملل در مورد تهديد نبودن ايران اطمينان بدهد.ضمن اين که با پيگيري مواضع رسانه هاي اصلي در روزهاي اخير مي توان دريافت که غرب حداقل در کلام و اظهار مواضع اين بار قصد دارد به ايران اطمينان کند و ايران نيز قصد دارد حقوق حقه خود را با لحني ملايم و شفاف از جامعه بين الملل بخواهد اما اين شرايط اسرائيل را به شدت هراسان کرده است.
منبع: روزنامه خراسان