گلپانا ؛ سرانجام پس از گذشت 8 سال از مذاکرات ایران و گروه 1+5 درباره پرونده هسته ای ایران وزرای امور خارجه ایران و کشورهای عضو این گروه، برای نخستین بار دور یک میز نشسته و درباره این پرونده به بحث و تبادل نظر پرداختند.{اینجا}
پس از این دیدار نمایندگان کشورهای عضو گروه 1+5 و همچنین محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دستاوردهای این نشست را مثبت ارزیابی کرده و بر همین اساس کاترین اشتون اعلام کرد که ۱۲ ماه زمان مناسبی برای حل و فصل پرونده هستهای ایران است و دیدار بعدی ۱۹ روز دیگر در ژنو برگزار میشود. همچنین ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، گفت که لحن مقامات ایرانی تغییر زیادی کرده است و این جلسه شروع خوبی بود اما به گفته وی هنوز خیلی زود است که آن را یک پیشرفت بزرگ بخوانیم.
جان کری هم پس از این دیدار اعلام کرد که همه ما خوشحال بودیم که آقای ظریف به جلسه آمد و اظهاراتی کرد که هم لحن و هم نگاه آن خیلی با گذشته فرق میکرد. محمد جواد ظریف هم این ملاقات را بسیار سازنده خواند و گفت که ما بنا داریم جامعه بینالمللی را مطمئن کنیم که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است. {برای مشاهده اهم مسائل مطرح شده در نشست های ایران و گروه 1+5 در 8 سال گذشته اینجا کلیک کنید.}
اما بلافاصله پس از برگزاری نشست وزرای امور خارجه ایران و گروه 1+5 مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در وین برگزار شد و ریاست هیات ایرانی در این مذاکره را رضا نجفی برعهده داشت.{اینجا}
محمدجواد ظریف پس از بازگشت از نیویورک گفت: شعار دادن و مذاکره نکردن خیلی ساده است ولی اینکه کسی بخواهد مذاکره کند، منافع کشور و حقوق مردم را حفظ کند و ضمنا مانع از این شود که فضاسازی علیه کشور صورت گیرد و فشار علیه معیشت و رفاه مردم ایجاد شود؛ کار دشواری انجام داده است.
وزیر امور خارجه به مهر گفت که دیپلماسی جدید جمهوری اسلامی از خود ابتکار عمل دارد و تلاش می کند مانع شود بدخواهان جمهوری اسلامی صحنه بازی را تحریف کنند. اجازه نخواهیم داد که نتانیاهو برای مذاکرات هسته ای ما تصمیم گیری کند، چون رژیم صهیونیستی بزرگترین خطر هسته ای دنیا است و جالب است که در طول حدود هشت سال گذشته بزرگترین بازیگر هسته ای ایران نیز همین آقای نتانیاهو بوده است.
وی تاکید کرد: این حرکت مناسبی بود که البته یک شروع است و چون وارد یک تعامل جدی شدهایم، حتما کار نیز سخت تر می شود. حتما کار همراه با تعامل و مذاکره نیاز دارد که طرف مذاکره با جدیت، دقت و هوشمندی نگاه کند، اطراف را بسنجد و در این میدان کارزار با بصیرت کامل وارد شود.
وزیر امور خارجه کشورمان درباره مذاکرات ایران و 1+5 که تا دو هفته آینده در ژنو برگزار خواهد شد، اظهار داشت: ژنو نیز مرحله اول ورود به جزئیات در مذاکره است، در نیویورک بیشتر یک تصویر کلی مطرح کردیم، همان تصویر کلی نیز مهم بود که شاید برای اولین بار در قالب تصویر کلی ظاهرا یک توافق کاملی وجود داشت. بدون آنکه وارد جزئیات شویم، اما ورود به جزئیات ضرورت مذاکره جدی است و در واقع چانهزنی اساسی را شروع می کند که ما شروع این امر را در ژنو شاهد خواهیم بود.
وی درباره سطح مذاکرات در ژنو اظهار داشت: در مذاکرات ژنو من و خانم اشتون حضور داریم، معاونین بنده و کسانی که در مذاکرات از طرف مقابل هستند و مدیران سیاسی حضور دارند، اما اینکه آیا وزرا حضور داشته باشند، من در چه سطحی از مذاکرات حضور داشته باشم و معاونین در چه سطحی، هنوز موضوع مذاکره است.
ظریف در مورد ماموریت وزرای امور خارجه ایران و آمریکا برای پیگیری مذاکرات از سوی رؤسای جمهور دو کشور اظهار داشت: ظاهرا هر کسی خودش موضوع را پیگیری می کند، بنده بشدت در داخل تیم ایرانی مشغول طراحی و برنامه ریزی هستم. حتما آقای کری هم با همکاران خود در آمریکا مشغول است. البته بر اساس آنچه که من اطلاع دارم سفر دو هفته ای به خارج از کشور داشته و بعد از مذاکرات ما، آمریکا را ترک کرده است، ولی حتما ایشان هم مشغول طراحی برای مذاکرات دور بعد هستند.