به گزارش گلپانا، [1]از کتاب «سنگ نگاره های گلپایگان؛ گذرگاه تاریخ » در سالن ارشاد گلپایگان رونمایی شد.
این کتاب که جلد اول از کتاب سنگ نگاره های ایران است توسط محسن جمالی طی هفت سال پژوهش و استناد نویسنده بر روی سنگ نگارههای شهرستان گلپایگان در حدود سی منطقه از آن نوشته شده است.
این کتاب در ۴۳۰ صفحه همراه با ۷۷۰ نمونه عکس رنگی و طرحهای گرافیکی به چاپ رسیده است.
مقدمه این کتاب نیز توسط استاد ارجمند، دکتر محسن جاوری استادیار باستان شناسی دانشگاه کاشان و سرپرست پایگاه تپه سیلک نوشته شده است.
گلپایگان با تعدادی بالغ بر ۲۵ تا ۳۰ هزار سنگ نگاره را می توان به عنوان مهمترین مرکز سنگ نگاره ای کشور نام برد که سنگنگارهها از لحاظ قدمت و تنوع نقوش در دورههای تاریخی ایران براستی بینظیر است و سیر تکاملی خط مانند خط سطری، هندی، پهلوی، عربی، فارسی و عبری در این سنگنگارهها را به تصویر کشیده است.
سنگ نگاره ها تصاویری چون بزکوهی، قوچ کوهی، آهو، انسان (در حالات گوناگون و با ابزارهای متفاوت)، اسب، گرگ، شیر، شتر یک کوهان و دو کوهان، پلنگ، گراز، گوزن ، یوز پلنگ، گور، مار، لاک پشت و بسیاری از حیوانات ناشناخته دیگر مشاهده میشود که از این میان حدود ۷۵ درصد نقوش به بز کوهی و قوچ اختصاص دارد که نماد سرزندگی، آبادانی و برکت بوده است.
این کتاب یافته های جدیدیش را در حوزه باستان شناسی، مردم شناسی، خط و صنعت، تاریخ و هنر مورد پژوهش قرار داده است. از جمله مهم ترین دستاوردهای این کتاب معرفی نشانه های مربوط به ارابه در ایران باستان، آغاز کشاورزی و نقوش گاو آهن، پوشاک مردم این سرزمین در گذر زمان، ابزارهای شکار و جنگ در هزاره های کهن، نشانه های زیست حیوانات منقرض شده و باورهای مردمی در مورد آنها، بررسی نمادهای کهن و کشف شدن خطوط هندسی جدید که برخی از آنها با خطوط هندسی کتیبه های جیرفت و خطوط هندسی ایلامی قابل تطبیق است و همچنین برخی از این علائم و نمادها با خطوط باستانی خارج از مرزهای ایران نیز مطابق بوده است که از آن گذشته کشف بیش از ۱۰ مورد کتیبه به خط پهلوی ساسانی از نقاط قوت این پژوهش است. نخستین نشانه های استفاده بشر از علم نجوم و آداب و رسوم انسانهای پیش از تاریخ و … نیز از آن جمله است.