گلپانا ؛ اشاره اشتون که در موسسه وودرو ویلسون صحبت می کرد به عده ای از نمایندگان کنگره آمریکاست که خواستار تحریم بیشتر ایران هستند.
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت غرب باید در تمام جنبه ها تمایل و حسن نیت خود را نشان بدهد و مذاکره را پیش ببرد وانتظار مشابه از طرف مقابل داشته باشد.
با این همه اشتون صریحا درباره مخالفت یا موافقت خود با وضع تحریم های بیشتر علیه ایران صحبت نکرد و گفت: کار من تعیین تکلیف برای کنگره آمریکا نیست.
نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا موفقیت در مذاکرات با ایران را بسیار پراهمیت دانست و گفت: ما در ژنو با آنها ملاقات می کنیم و من رهبری مذاکرات را بر عهده خواهم داشت. این فرصتی است برای اینکه در فضایی آرامتر از مجمع عمومی سازمان ملل متحد بنشینیم و روی آنچه ایران فکر می کند و پیشنهادهایی را که روبروی آنها گذاشته ایم، البته پیش روی مذاکره کننده قبلی و نه آقای ظریف، بررسی کنیم و ببینم می توانیم کار را پیش ببریم یانه. اگر راهی وجود داشته باشد کار را پیش می بریم.
گروه ۱+ ۵ در طول مذاکرات با دولت محمود احمدی نژاد از ایران خواسته بود تا تولید و ذخیره اورانیوم ۲۰ درصد را متوقف و تاسیسات غنی سازی فردو را تعطیل کند و در عوض تحریمهای اقتصادی علیه ایران سبکتر شوند.
تعیین برنامه کاری ظرف ۱۲ ماه
اشتون درباره جدول زمانی پیشبرد مذاکرات با ایران به گفته های رییس جمهوری و وزیر امور خارجه ایران ارجاع داد که از توافق سه ماهه یا شش ماهه صحبت کرده اند.
حسن روحانی رییس جمهور ایران در سفر خود به نیویورک به رسانههای آمریکایی گفته بود: هرچه زودتر به این توافق برسیم، برای همه بهتر است. اگر بشود سه ماهه به این نتیجه رسید که این ترجیح ایران است. اما شش ماه هم خوب است. بههرحال حرف همین چند ماه آینده است؛ نه چند سال.
روحانی به روزنامه آمریکایی واشنگتنپست نیز گفته بود: تنها راه گامبرداشتن به سمت حل این پرونده این است که زمانبندی به مذاکرات اضافه شود و مذاکرات هم کوتاه باشد.
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت ایران خواستار تعیین هر چه سریعتر چارچوب مذاکرات است و آخرین بار از یک برنامه کاری ۱۲ ماهه صحبت کرده است.
اشتون افزود: آنچه باید به شکل جزئی در مذاکرات مشخص کنیم این است که ایران از این جدول زمانی چه چیزی می خواهد چرا که برچیدن تاسیسات یا تغییر عملکرد آن و اطمینان از اینکه چه کارهایی انجام شده به کارهای فنی نیاز دارد که زمان براست.
کاترین اشتون با تاکید بر لزوم روشنی روند کار تصریح کرد: باید همه طرف ها اطمینان داشته باشند از اینکه چه اتفاقی قرار است بیافتد. هم مردم ایران ،هم مردم آمریکا و هم باقی مردم جهان از جمله کسانی که نگرانی و تردید بیشتری درباره اتفاقات جاری دارند.
قرار است ایران و گروه ۱+۵ روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر، برابر با ۲۳ و ۲۴ مهر ماه در ژنو با یکدیگر مذاکره کنند.