به گزارش گلپانا ، به نقل از پایگاه خبری «گلوبالپست [1]»، کارشناسان میگویند، در حالی که رئیسجمهور جدید ایران با پیام اعتدال به غرب نزدیک شده، به نظر میرسد رویکرد تند اسرائیل در قبال برنامه هستهای ایران تحت فشار قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، حسن روحانی سهشنبه بر ماهیت مسالمتآمیز برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد و خطاب به مجمع عمومی سازمان ملل گفت، تسلیحات هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی و امنیتی ایران ندارند. با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با «مملو از ریاکاری» خواندن سخنرانی روحانی کوشید آن را محکوم کند. او در این باره گفت: «این دقیقا راهبرد ایران است؛ حرف بزند و برای پیشبرد توانایی دستیابی به تسلیحات هستهای زمان بخرد. روحانی به خوبی این موضوع را میداند.»
گلوبال پست با نقل سخنان فوق نوشت: اما ثابت شده اقدامات دیپلماتیک روحانی که دقیقا خلاف اظهارات محمود احمدینژاد، رئیس جمهور سابق ایران است، چالشی است برای نخست وزیر اسرائیل. از این رو بود که «چمی شالوان»، تحلیلگر اسرائیل در روزنامه هاآرتص نوشت: « در طول هشت سال گذشته، تلاشهای اسرائیل برای متقاعد کردن جهان برای مقابله با برنامههای هستهای ایران، متکی به مواضع احمدینژادی بود که قاطعانه هولوکاست را رد میکرد. در واقع، احمدینژاد محور اصلی رویکرد استراتژیک اسرائیل بود.
اوزی رابی، کارشناس مسائل ایران در دانشگاه تلآویو نیز در این باره به خبرگزاری فرانسه گفت: پیام روحانی یک چالش دیپلماتیک جدی برای اسرائیل است.
وی افزود: آخرین باری که نتانیاهو در سازمان ملل بود، برای اسرائیل راحتتر بود که درباره ایران سخن بگوید. اما مطمئن نیستم این بار فریاد زدن برای اسرائیل خوب باشد.
بر اساس این گزارش، سال گذشته نتانیاهو در مقابل مجمع عمومی سازمان ملل ایستاد و تصویر خط قرمز ایران برای ساخت بمب را ترسیم کرد و گفت، جامعه بینالمللی باید برای ممانعت از برنامه تسلیحات هستهای ایران تلاش کند؛ اتهامی که غرب آن را پذیرفت و ایران آن را رد کرد.
روزنامه یدیعوت آحارونوت در این باره نوشت: اما امسال، زمانی که نخست وزیر اسرائیل مجمع عمومی سازمان ملل را مورد خطاب قرار دهد، باید بکوشد تفاوتهای میان روحانی و احمدینژاد را اندک جلوه دهد.
این روزنامه پر فروش اسرائیلی نوشت: نتانیاهو امسال خواهد گفت، روحانی مانند احمدینژاد حامی هدف نابودی اسرائیل و حمله به کل جهان غرب است.
اوزی رابی، کارشناس مسائل ایران در دانشگاه تلآویو نیز در این باره گفت: اسرائیل در تلاش است تا اطمینان یابد همه از اینکه «تهاجم فریبنده» ایران، صرفا یک تاکتیک است، آگاهند و این سخنان به معنای صورت گرفتن تغییر واقعی نیست.
بر اساس این گزارش، نگرانی اسرائیل درباره این روند زمانی بیشتر شد که برخی مقامات از برگزاری دیدار جان کری، وزیر خارجه آمریکا با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در مقر سازمان ملل در 26 سپتامبر خبر دادند.
املی لانداو از موسسه مطالعات امنیت ملی به خبرگزاری فرانسه گفت: نتانیاهو در اتاق مذاکرات نخواهد بود از این رو تلاش میکند این واقعیت را که هیچ مدرکی از تغییر وجود ندارد، به آمریکا یادآوری کند.
به گفته راز زیمت، محقق مرکز مطالعات ایران در دانشگاهی در تلآویو، اسرائیل نگران است این نشست به تلاشها برای اعمال فشار بر ایران لطمه وارد کند.
وی افزود: اسرائیل و نخست وزیر آن با مشکلاتی روبرو شدهاند که متقاعد کردن جهان برای رفتار با ایران مانند گذشته را دشوار میسازد. در غرب روحانی را فردی کاملا متفاوت از احمدینژاد میبینند. آنها حق دارند اما روحانی هم پیشنهاد مشخصی برای حل مسئله هستهای ایران ندارد. با این حال، هر نوع توافق میان ایران و غرب، اسرائیل را منزوی میسازد.