logo

امروز دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳

Monday, 6 January , 2025

نفت، از تهدید تحریم تا فرصت شکوفایی اقتصادی /چگونه بلای سیاه را به طلای سیاه تبدیل کنیم؟

اگر مبنای اقتصاد کشور را اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در نظر بگیریم و اصل سیزدهم این سیاست که تاکید آن بر تبدیل نفت به فرآورده با ارزش افزوده بالاست را در دستور کار قرار دهیم تولید کشور رونقی دوباره خواهد گرفت و حتی مساله بیکاری و اشتغال نیز مرتفع خواهد شد.

تاریخ انتشار: ۰۳:۱۱ - سه شنبه ۱۳۹۴/۰۴/۲۳
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
نفت، از تهدید تحریم تا فرصت شکوفایی اقتصادی /چگونه بلای سیاه را به طلای سیاه تبدیل کنیم؟

به گزارش گلپانا: دلسوزان نظام و اقتصاددانان کشور برای افق پسا تحریم نگرانی هایی را عنوان می کنند، نگرانی هایی که با بررسی آن می توان به خوبی نتیجه گرفت که اگر در زمان تحریم ها که چاره ای جز تکیه بر توانمندی های داخلی نداریم نتوانیم اقتصاد را به سمت شکوفایی سوق دهیم بعد از رفع تحریم ها و با آسوده شدن خیال دولت با افزایش درامد های نفتی، دیگر قادر نخواهیم بود اقتصاد مقاومتی را که همان حرکت به سمت توسعه با تکیه بر ظرفیت های داخلی است اجرایی کنیم.

اکنون قصد داریم نگرانی که در بالا به آن اشاره شد را در قالب یک گزارش ویژه بررسی کنیم و کدام موضوع اولویت دار تر از نفت و گاز در ایران.

با نگاهی به آمارهای ارائه شده از بودجه کشور از سال 79 تا سال 91 وابستگی بودجه دولت به نفت غیر از سال های 82 و 83 که در حدود 45 درصد بوده است مابقی سال ها این وابستگی بیش از 50 درصد بوده است. این میزان بالای وابستگی به نوعی همان اقتصاد تک محصولی است که کارشناسان در ارتباط با اقتصاد ایران اعلام می کنند. در سال های 92 و 93 و 94 نیز باز هم به نوعی این وابستگی شدید وجود داشته و حتی با افزایش قیمت دلار در بودجه  و کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درامدهای نفت حتی می توان گفت بودجه این سه سال نفتی تر شده است.

در دو سال گذشته دکتر روحانی و وزرای اقتصادی ایشان همواره بر یک مساله تاکید کرده اند و آن اینکه اگر توافق شکل بگیرد چرخ اقتصاد مردم همراه با چرخ سانترفیوژها خواهد چرخید. دولت همواره این گونه القا کرده است که اگر در حال حاضر مشکلات اقتصادی در کشور وجود دارد همه آن ها ناشی از تحریم ها بوده و با توافق هسته ای و برداشته شدن همه تحریم ها این مشکلات نیز به خودی خود حل خواهد شد.

حال دو سوال به ذهن خطور می کند 1- آیا دولت نگاهی به وضعیت اقتصادی ایران قبل از تحریم ها انداخته و اگر چنین است چرا در آن زمان نیز مشکلات اقتصادی وجود داشت؟ 2- بعد از رفع تحریم ها و آزاد شدن دلارهای بلوکه شده ایران جایگاه اقتصاد مقاومتی در برنامه ریزی اقتصادی دولت کجاست با توجه به این که گذشته نشان داده است که درآمد های بالای نفتی و منابع حاصل از فروش نفت نیز نتوانسته است بر مشکلات فائق آید.

از سویی دیگر در سال های قبل از تحریم، دولت ها با درآمدهای بالایی که از فروش نفت داشتند تمامی صورت مساله های مشکلات اقتصاد کشور را پاک کرده و با دلار های نفتی و واردات فراوان مسکنی به آن تزریق می کردند غافل از این که در نهایت باید راه کاری برای این مشکلات ارائه دهند چرا که همانند زخمی کهنه در مواقعی همچون تحریم خود را نشان خواهند داد.

دولت کنونی حتی پا را از این نیز فراتر نهاده و خود مساله تحریم را مسبب اصلی وضعیت اقتصادی ایران می داند و از ضعف های همچون، بهره وری پایین نیروی کار، بیکاری، تورم رکودی، واردات فراوان و بدون برنامه ریزی، اقتصاد تک محصولی و وابسته به نفت چشم پوشی کرده و همچنین به ظرفیت های ایران همچون قرارگرفتن در منطقه مواصلاتی غرب و شرق، جمعیت جوان و بالطبع نیروی کار جوان، ذخایر عظیم انرژی، توانایی کشور در اقتصاد دانش بنیان توجهی ننموده است.

همچنین با توجه به اعلام چند ده باره اینکه نارسایی های اقتصادی کشور بعد از لغو تحریم ها برطرف خواهد شد از سوی رئیس جمهور و وزرای اقتصادی ایشان، ناگفته پیداست که دولت روحانی برای افق پسا تحریم چه برنامه ای برای اقتصاد کشور دارد و آن واردات با دلار های آزاد شده است چرا که قطعا در یکی دو سال آینده رفع تحریم ها عایدی جز آزاد شدن پول های ایران نخواهد داشت و حتی اگر  لغو یک باره تحریم ها افزایش سرمایه گذاری خارجی در ایران را رقم بزند آثار آن را باید در دهه آینده جستجو کرد.

در حالی که با نگاه به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی می توان دریافت که کلید حل مشکلات اقتصادی کشور در داخل کشور است نه بر سر میز مذاکره، اگر چه رفع تحریم ها نیز می تواند سرعت رسیدن به توسعه اقتصادی را افزایش دهد.

نفت و افق پسا تحریم

«نفت برای ایران و بسیاری از کشورهای نفتی به جای این که طلای سیاه رسیدن به توسعه و اقتصاد خودکفا شود، بلای سیاه و سبب ادامه میراث وابستگی به نفت سوزی شد.» مقام معظم رهبری

هویداست که استفاده از واژه بلای سیاه برای نفت نه برای داشتن این منابع خدادادی است بلکه از جهت استفاده ناصحیح و وابسته شدن کشور به تولید و خام فروشی آن است، همان گونه که با ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی برای این استفاده ناصحیح راه کارهایی ارائه شده است.

اصل سیزدهم

مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طریق:

–    انتخاب مشتریان راهبردی.

–    ایجاد تنوع در روش‌های فروش.

–    مشارکت دادن بخش خصوصی در فروش.

–    افزایش صادرات گاز.

–    افزایش صادرات برق.

–    افزایش صادرات پتروشیمی.

–    افزایش صادرات فرآورده‌های نفتی.

اصل چهاردهم

افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثر گذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تأکید بر حفظ و توسعه ظرفیت‌های تولید نفت و گاز، بویژه در میادین مشترک.

اصل پانزدهم

 افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، توسعه تولید کالاهای دارای بازدهی بهینه.

در این اصول با بهره برداری از نفت مخالفت نشده است بلکه نگاه اصلی به عدم خام فروشی است و تبدیل نفت به فراورده از راه کارهای مقابله با ضربه پذیری اقتصاد کشور است.

اگر بخواهیم یکی از فواید تحریم ها را برای کشور عنوان کنیم اثبات ضربه پذیری اقتصادی  از جانب وابستگی به نفت به دولت مردان است هشداری که بارها رهبر انقلاب از دو دهه قبل بارها آن را عنوان کرده اند. تحریم ها نشان داد که دشمن بسیار هوشمندانه رفتار می کند و دقیقا نقاط ضعف ما را هدف قرار می دهد نقاطی که مهم ترین آن وابستگی کشور به نفت بود. این رفتار هوشمندانه  دشمن باید با عکس العمل هوشمندانه ما پاسخ داده شود. عکس العملی که سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی آن را به خوبی پیاده سازی می کند.

 اقتصاد ایران در حداقل بیست ساله گذشته دچار رکود تورمی شده است یعنی هم زمان با تورم، رکود نیز به دلیل افزایش سطح قیمت ها و کاهش تقاضا نیز وجود داشته است. این رکود دلایلی مختلفی داشته است که وابستگی به نفت و عدم حمایت از بخش تولید و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده از دلایل اصلی آن است. در چند سال گذشته با افزایش تحریم ها و در نتیجه کاهش درآمد دولت فشار بیشتری بر بخش تولید وارد شد و در نتیجه این رکود تورمی همچنان بر اقتصاد ایران تاثیرگذار بود.

وجود منابع نفتی که به دلیل خام فروشی به گفته رهبر انقلاب بلای سیاهی برای اقتصاد ایران بوده است تاثیر  منفی خود را در زمان افزایش تحریم ها بیشتر نمایان کرد و به دلیل وابستگی شدید ما به آن سبب بروز مشکلات مالی برای دولت شده است. در گذشته همواره اقتصاد دانان نبود راهبرد و سیاست کلان اقتصادی به خصوص در مورد نفت را یکی از دلایل اصلی مشکلات اقتصادی ایران عنوان می کردند اما اکنون و بعد از ارائه سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی راهبردها و مسیرها مشخص شده است و دولت کنونی باید برای اجرایی کردن آن قدم بر دارد چرا که بخش عمده ای از این سیاست ها در جهت خارج کردن اقتصاد ایران از وضعیت تک محصولی بوده و حتی برای نفت نیز کلیاتی ارائه شده است که در نهایت از خام فروشی آن جلوگیری می شود.

همچنین در این سیاست ها از نفت به عنوان ابزاری برای مقابله با ضربه پذیری کشور و حتی اهرم فشاری برای مواقع نیاز نام برده می شود اما تاکید بیشتر با کاهش وابستگی به آن است اما سیاست های اقتصادی دولت یازدهم و مرتبط کردن تمامی اقتصاد ایران به تحریم ها همان راهی است که در سه دهه گذشته همواره اجرا شده است راهی که در نهایت با تحریم های نفتی غرب دچار مشکلاتی شد.

در نهایت اگر مبنای اقتصاد کشور را اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در نظر بگیریم و اصل سیزدهم این سیاست که تاکید آن بر تبدیل نفت به فرآورده با ارزش افزوده بالاست را در دستور کار قرار دهیم تولید کشور رونقی دوباره خواهد گرفت و حتی مساله بیکاری و اشتغال نیز مرتفع خواهد شد.

تمامی اجزای اقتصاد ایران در هم تنیده است و با رونق بخش نفت و افزایش ثروت و درآمد در کشور تقاضا رشد خواهد کرد که این رشد سرآغازی بر رونقی پایدار است چرا که سرمنشاء آن تولید بوده است. این رونق به کاهش واردات و افزایش صادرات منجر خواهد شد.

بنابراین با تدبیر و استفاده از راهبرد اقتصاد مقاومتی می توان دوباره بلای سیاه را به طلای سیاه تبدیل کرد.

منبع: فرهنگ نیوز

 


برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد