logo

امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

Tuesday, 7 January , 2025

همراهى آمریکا با دیکتاتور عراق در جنگ تحمیلى ۸ساله‏

گرچه محاکمه کنترل‏شده اعدام صدام حسین رئیس‏جمهور دولت بعثى عراق در شرایط اشغال آن کشور توسط آمریکا اسرار مهمى از جنگ را به خاک سپرد و مجال اعتراف وى به واقعیت‏هاى شوم دخیل در این جنایت بزرگ تاریخى را گرفت اما مرورى بر رفتار آمریکا در دوران جنگ تحمیلى، سند گویایى از مداخله و همراهى […]

تاریخ انتشار: ۱۳:۲۶ - یکشنبه ۱۳۹۲/۰۶/۳۱
مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه
همراهى آمریکا با دیکتاتور عراق در جنگ تحمیلى ۸ساله‏
گرچه محاکمه کنترل‏شده اعدام صدام حسین رئیس‏جمهور دولت بعثى عراق در شرایط اشغال آن کشور توسط آمریکا اسرار مهمى از جنگ را به خاک سپرد و مجال اعتراف وى به واقعیت‏هاى شوم دخیل در این جنایت بزرگ تاریخى را گرفت اما مرورى بر رفتار آمریکا در دوران جنگ تحمیلى، سند گویایى از مداخله و همراهى آنان به نفع صدام و علیه مردم و کشور اسلامى عزیزمان بوده که مرور آن با توجه به خط جدید آمریکا در برخورد با نظام مقدس اسلامى مى‏تواند درس‏آفرین و عبرت‏آموز باشد.
الف) همراهى با متجاوز
در حالى‏که دولت بعثى عراق در 31 شهریور ماه 1359 تجاوز گسترده‏اى علیه خاک ایران صورت داده و به‏طور یک‏جانبه عهدنامه‏ى 1975 را نقض کرده بود؛ جیمى کارتر رییس جمهور وقت آمریکا در روز شروع جنگ چنین گفت: «جنگ احتمالاً ایران را به این نتیجه مى‏رساند که به دوستان و همسایگان نیازمند است و لذا وادار به آزادکردن گروگانها مى‏شود.»
وى دو روز بعد از آغاز جنگ در واکنشى کینه‏توزانه اعلام داشت: «امیدوارم این جنگ، ایران را به لزوم رعایت قوانین بین‏المللى متقاعد کند.»
گویا دراین میان تنها دغدغه‏ى آنان بر هم خوردن نظم جهانى حاکم بود و لذا بدون محکومیت این تجاوز آشکار، تنها هشدار وى این بود که: «آمریکا در جنگ ایران و عراق بى‏طرف است و از همه کشورها از جمله اتحاد جماهیر شوروى مى‏خواهد که در جنگ ایران و عراق مداخله نکنند.»
در واکاوى این موضع‏گیرى به‏ظاهر بى‏طرفانه اما در واقع تأیید اقدام تجاوزکارانه و نقض حاکمیت جمهورى اسلامى ایران توسط یک عضو رسمى سازمان ملل، مى‏توان دلایل زیر را از نگاه آمریکایى‏ها در نظر آورد:
1- شکست آمریکایى‏ها در حفظ رژیم دیکتاتورى پهلوى در مقابل انقلاب اسلامى و از دست دادن منافع راهبردى مرتبط با یک حکومت دست‏نشانده و مطیع.
2- تحقیر ناشى از اشغال سفارت آمریکا در 13 آبان 1358 و به گروگان در آمدن عوامل جاسوس آمریکا که شکست عملیات نظامى آمریکا در صحراى طبس و ابتداى سال 1359 ابعاد گسترده‏ترى به این حس حقارت داده بود.
3- نگرانى از نظم جهانى و امنیت انرژى و امنیت رژیم صهیونیستى با پدیده‏ى صدور انقلاب و فراگیرشدن موج انقلاب اسلامى به سایر کشورهاى منطقه.
ب) حمایت آشکار از متجاوز
تصور و برداشت اولیه آمریکایى‏ها این بود که 1- گسست انسجام نیروهاى مسلح، 2- وجود اختلافات داخلى همراه با نفوذ عناصر لیبرال و ملى‏گرا به درون نظام، 3- انزواى بین‏المللى و عدم امکان دسترسى به تسلیحات و بهره‏گیرى از اطلاعات و مشورت نظامى سایر قدرت‏ها، ایران را در سراشیبى ضعف، سازش و یا سقوط قرار داده و از اصرار به تداوم مسیر انقلاب بر مى‏گرداند اما پس از پیشروى‏هاى ایران در عرصه‏ى میدانى جنگ که از فرار بنى‏صدر و منافقین وارد مرحله‏ى جدیدى شده بود، آمریکایى با کنارگذاشتن حفظ بى‏طرفى ظاهرى براى جلوگیرى از شکست صدام به نفع وى به جنگ ورود کردند.
برژینسکى مشاور امنیت ملى کارتر اعلام داشت: «آمریکا باید در جهت متوقف‏کردن انقلاب اسلامى، کاملاً از رژیم عراق پشتیبانى کند و با صدام رابطه فوق‏العاده برقرار کند.»
در عملیاتى‏کردن این راهبرد یعنى جلوگیرى از شکست عراق در برابر ایران بود که وزیر خارجه‏ى آمریکا در نیویورک وارد مذاکره با طرف عراقى شد و کسینجر براى ارزیابى اوضاع عراق و طراحى نحوه و میزان حمایت از صدام، مخفیانه به بغداد سفر کرد.
برون‏داد این تغییرات عبارت بود از:
1- حذف کشور عراق از فهرست حامیان تروریسم توسط کنگره‏ى آمریکا و بازکردن مسیر ارسال تسلیحات به آن کشور.
2- تصویب کمک 9 میلیارد دلارى براى عراق در سالهاى 82 و 83 و اعطاى وام 2/1 میلیارد دلارى به شرکت‏هاى بخش خصوصى براى احداث خط لوله‏ى جدید نفتى عراق به اردن.
3- موظف‏شدن سازمان مرکزى اطلاعات (سیا) به واگذارى اطلاعات ماهواره‏اى به عراق.
ج) تلاش براى مهار قدرت جمهورى اسلامى ایران‏
پیروزى‏هاى پیاپى رزمندگان اسلام و تغییر موازنه‏ى قدرت به نفع جمهورى اسلامى ایران در میدان جنگ و الهام‏بخشى بدون خط مقاومت در برابر توطئه و فشار دشمنان، آمریکایى‏ها را متقاعد به اقدام مستقیم علیه جمهورى اسلامى ایران در جنگ تحمیلى کرد که عبارت بود از:
1- اقدامات عملى براى کاهش توان اقتصادى از طریق:
1/1- جنگ نفتکش‏ها.
2/1- حمله به سکوهاى نفتى ایران.
3/1- کاهش قیمت نفت با تشویق حامیان منطقه‏اى به افزایش تولید.
2- ورود به خلیج فارس و حضور مستقیم علیه جمهورى اسلامى ایران.
اقدام اخیر که به بهانه‏ى اسکورت کشتى‏هاى نفتى بود، زمینه‏ساز درگیرى مستقیم با یگانهاى دریایى و اقدام علیه سکوهاى نفتى و در نهایت زدن هواپیماى مسافربرى جمهورى اسلامى ایران شد و البته هدف اصلى این حضور، اشراف اطلاعات در منطقه و ارائه‏ى اطلاعات به ارتش و عراق بود.
3- اقدام براى جنگ نیابتى: تشویق رژیم صهیونیستى به حمله به لبنان، پس از فتح خرمشهر اقدام عملى براى درگیرساختن نیروهاى مسلح جمهورى اسلامى، بازکردن جبهه‏ى جدیدى علیه ایران در راستاى کمک به صدام بود که البته با هوشیارى امام راحل و مطرح‏کردن راهبرد رسیدن به قدس از راه کربلا خنثى شد.
د) جنایت در حمایت از جنایتکار
از نگاه حامیان صدام، مزیت جمهورى اسلامى ایران در جنگ، تکیه بر امواج انسانى و رزمندگان شجاع و جسورى بود که با تکیه بر ایمان و انگیزه‏ى درونى، موازنه را به نفع خود تغییر داده بودند. از این‏رو باید اقداماتى براى مقابله با این امواج صورت مى‏گرفت که آمریکایى‏ها با تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع‏آورى شده از میدان جنگ و پیروزى‏هاى رزمندگان اسلام به آن رسیده بودند. براى نیل به چنین هدفى، چند اقدام در دستور کار قرار گرفت:
1- استفاده از بمب خوشه‏اى و کشتار عظیم علیه امواج انسانى: از آلن فریدمن نویسنده و محقق آمریکایى بعداً نقل شد که آمریکا به پیشنهاد ویلیام کیسى، رییس سازمان سیا تحویل بمب خوشه‏اى به عراق را در اولویت قرار داد زیرا این سلاح را مناسبترین و کارآمدترین سلاح براى در هم شکستن امواج انسانى مدافعان ایرانى مى‏دانست. به اعتقاد او این بمب‏ها مى‏توانست به یک قدرت تصاعدى واقعى و مؤثر علیه قواى ایران تبدیل شود. سلاحى که گرچه به‏لحاظ تکنیکى جزء سلاح‏هاى متعارف به‏حساب مى‏آمد، اما در همچون سلاح‏هاى نامتعارف مى‏توانست کشتار وسیعى به راه اندازد.
2- کمک به صدام براى تولید و به‏کارگیرى سلاح شیمیایى: گرچه از متحدان غربى آمریکا مثل آلمان، سوئیس و اسپانیا به‏عنوان کشورهاى مشارکت‏کننده در ساخت تسلیحات شیمیایى عراق نام برده مى‏شود، اما شبکه  ABCآمریکا براى تشجیع متجاوزان عراقى و ایجاد دو جهت در طرف ایران، دست به افشاگرى ناخواسته زده و اعلام کرده که صدام از یک شرکت آمریکایى به نام ال کولا کور با تیمور بیش از 500 تن ماده شیمیایى به نام فیود گلیکول خریدارى نمود که این ماده به‏گونه‏اى بود که در صورت مخلوطشدن با اسید کلریدریک به گاز خردل تبدیل مى‏گردد.
هم‏چنین گزارش‏هاى دیگرى تأیید مى‏کرد که شرکت‏هاى خصوصى آمریکا در دهه‏ى 80 با گرفتن مجوز از طرف وزارت بازرگانى آمریکا، نمونه‏هایى از مواد بیولوژیکى و میکروبى را به عراق صادر کرده‏اند که این مواد از نوع ضعیف‏شده نبوده و قادر به تولید مثل بوده‏اند. در میان آن‏ها میکروب سیاه زخم، طاعون و هم‏چنین یک باکترى سمى به نام ستریدیوم پاتولینى به چشم مى‏خورد.
3- سکوت در برابر جنگ شهرها: تلاش براى ایجاد شکاف بین حاکمیت و مردم به‏طور غیرمستقیم از راه تحریم و ضربه به توان اقتصادى کشور و به‏صورت مستقیم از طریق جنگ شهرها و کشتار غیرنظامیان دنبال مى‏شد که از سالهاى اول جنگ در دستور کار بود و با شلیک موشک به شهرها و بمباران شهرهاى مرزى انجام مى‏شد، اما در مراحل بعدى با کمک به صدام در دسترسى به فناورى تغییر در سامانه‏هاى موشکى اسکاد و سکوت در برابر جنایت صدامیان علیه شهروندان غیرنظامى تشدید شده، اوج این جنایت حمله‏ى شیمیایى صدام علیه ساکنین غیرنظامى شهر سردشت و چند روستاى مرزى بود که با سکوت آمریکا و متحدان غربى آن مواجه شد.
4- حمله به هواپیماى مسافربرى ایرانى: در سالهاى پایانى جنگ، آمریکایى‏ها یکى از آشکارترین جنایت‏هاى ضد بشرى خود را با حمله به هواپیماى مسافرى جمهورى اسلامى به ثبت و بیش از 290 نفر مسافر بى‏گناه آن‏را به شهادت رساندند. اوج فاجعه، تشویق فرمانده‏ى ناو نظامى شلیک‏کننده و آویختن مدال قهرمانه بر سینه‏ى این جنایتکار بود، اقدامى که از آن به‏عنوان اولتیماتوم آمریکایى‏ها براى فشار بر جمهورى اسلامى براى پایان‏دادن به جنگى بود که استمرار آن‏را مغایر با اهداف منطقه‏اى خود تشخیص داده بودند.
ه) تلاش براى پیشبرد راهبرد صلح بدون پیروزى‏
تحولات میدانى در عرصه‏ى جنگ با دو پیروزى بزرگ جمهورى اسلامى ایران یعنى ورود به فاو در آخر سال 64 و باز پس‏گیرى شهر مهران در تابستان سال 65 که قدرت نظامى و استقامت و پایدارى رهبرى، نظام و مردم در شرایط سخت فشار را به نمایش گذاشت، راهبرد صلح بدون پیروزى یا جلوگیرى از شکست عراق را در دستور کار حامیان آمریکایى صدام قرار داد چرا که پیروزى ایران به‏معناى شروع موج جدیدى به نفع انقلاب اسلامى و تزلزل در سرنوشت متحدان عربى آمریکا به‏ویژه عربستان، کویت و اردن بود که در جنگ سرنوشت خود را به حیات صدام گره زده و به‏طورمستقیم و آشکار از وى حمایت کرده بودند.
ریچارد نیکسون در کتاب فرصت را دریابیم، به همین استراتژى صلح بدون پیروزى اشاره دارد که البته در میدان نظامى از طریق تقویت صدام و در میدان سیاسى از طریق بازى با ایران دنبال مى‏شد.
بازى سیاسى با هدف ختم جنگ بدون تحمیل هزینه‏ها و مخاطرات نظامى بود که البته به‏صورت محتاطانه و طبقه‏بندى‏شده در درون حاکمیت کاخ سفید طراحى و البته در مرحله‏ى عمل با ناکامى مواجه شد.
این سناریو براى مقابله با هزینه‏هایى بود که احتمال پیروزى جمهورى اسلامى در عرصه‏ى جنگ مى‏توانست بر آمریکا و متحدان منطقه‏اى آن تحمیل نماید یا به‏عبارتى توقف در روندى بود که با برترى نظامى ایران با اهداف و منافع رهبرى مغایرت داشت چرا که:
1- ایران غلبه نسبى در عرصه‏ى میدان جنگ پیدا کرده و امکان احتمال پیروزى را به‏دست آورده بود.
2- ایران مزیت کسب‏شده در جنگ را ابزارى براى کسب اعتبار بین‏المللى به‏ویژه در بین کشورها و یا جنبش‏هاى ناراضى از نظم موجود قرار داده بود.
3- ادامه‏ى حضور خصمانه‏ى آمریکا در جنگ، واجد هزینه‏هاى چندگانه‏ى اقتصادى، سیاسى و نظامى بود.
در چنین شرایطى در بخشى از بدنه‏ى سیاسى کاخ سفید این جمع‏بندى پدید آمد که باید ضمن خط فشار، مسیر رابطه و مذاکره با جمهورى اسلامى دنبال شود این‏گونه‏که ماجراى اعزام مک فارلین طراحى و به اجرا در آمد.
جمهورى‏خواهان محافظه‏کار آمریکایى که طراحى دیپلماسى را بر عهده داشتند، با تصور این‏که ایران براى ادامه‏ى نبرد به 1- تسلیحات جدید نیاز مبرم دارد، 2- ادامه‏ى جنگ و خستگى از آن موجب پدیدآمدن اختلاف در داخل و ترغیب بخشى از نیروهاى درونى به نرمش و پایان‏دادن به جنگ از مسیر مذاکره شده است، مذاکره با طعم نظامى را طراحى کردند.
به این منظور آنان در چهار مرحله، محموله‏هاى سلاح توسط هواپیما را به ایران منتقل و در مرحله سوم مک فارلین را به همراه 3 نفر دیگر و هدایایى مثل انجیل امضاءشده به دست ریگان، رئیس جمهور وقت آمریکا، کیکى به‏صورت کلید و یک اسلحه‏ى کمرى با گذرنامه‏ى ایرلندى به تهران فرستادند.
حضرت امام با اطلاع از موضوع، مذاکره با آمریکا را منع و اجازه بررسى جوانب امر را به چند نفر نیروى امنیتى دادند که براى کسب اطلاعات از آمریکایى‏ها، حدود سه ساعت با آن‏ها دیدار کرده و با انتقال آنان به مجموعه‏اى پذیرایى به مدیریت زمان براى دریافت محموله‏ى چهارم تسلیحات نظامى پرداختند. پس از 5 روز آمریکایى‏ها بدون دیدار با حکام رسمى و دستیابى به اهداف خود، با دست خالى ایران را ترک کردند.
گرچه در سطح مسؤولان با توجه به مشکوک‏بودن موضوع، نیازى به اعلام آن دیده نشد و نیاز به بررسى بیشتر داشت، اما خبر آن از سوى سیدمهدى هاشمى از عناصر نفوذى در بیت قائم مقام رهبرى در اختیار رسانه‏هاى خارجى مخالف ایران قرار گرفت.
این خبر مى‏توانست چند پیامد منفى براى کشور داشته باشد:
1- اختلاف و شکاف در مسؤولان و متهم‏شدن برخى مسؤولان به سازش.
2- بى‏اعتبارشدن جمهورى اسلامى نزد کشورها و جنبش‏هاى انقلابى و دولت.
3- اعتباریافتن خط مذاکره و سازش و ناجى معرفى‏شدن آمریکا در جنگ.
از این‏رو با تدبیر حضرت امام خمینى(ره) آقاى هاشمى مأموریت یافت در سخنرانى 13 آبان‏ماه و خطبه‏هاى نمازجمعه با افشاء این ماجرا، امکان بهره‏بردارى صورى از آن‏را خنثى نماید.
آمریکایى‏ها که تا پیش از این با لحاظکردن موضوع در دیپلماسى پنهان، به تکذیب آن برخاسته بودند، ضربه‏ى مهلکى دریافت داشته و این واقعه به ایران گیت شهرت یافت. نیویورک تایمز نوشت: ریگان هیچگاه تا این حد زبان‏بسته، بى‏اعتنا و مغالطه‏کار دیده نشد. بى.بى.سى گفت: ریگان چهارمین نفرى است که بعد از شاه، کارتر، صدام، توسط امام خمینى ساقط مى‏شود.
گرچه برخى مقامات آمریکایى از این اقدام دفاع و آن‏را راهى براى پایان‏دادن به جنگ معرفى کردند که دیگر براى آمریکا نفعى نداشت.
اما حضرت امام این ماجرا را به فرصتى براى قدرت‏نمایى بیشتر جمهورى اسلامى تبدیل و با تلقى‏کردن آن به برکت الهى و عظمت ایران اسلامى و ناتوانى آمریکا فرمودند: رئیس جمهور آمریکا در این رسوایى باید عزا بگیرد و کاخ سفید مبدل به سیاه شود گرچه همیشه بوده است. آن‏هایى که مى‏گفتند قطع رابطه مى‏کنیم امروز معلوم شد که با عجز و ناله در پیشگاه این ملت آمده‏اند.
هم‏چنین معظم‏له، عدم شناخت نظام جمهورى اسلامى ایران و غرور آمریکایى را عامل این رفتار معطوف به شکست آمریکایى‏ها معرفى و فرمودند: «آن‏که ادعا مى‏کند که اگر من به شوروى رفته بودم رئیس‏جمهور شوروى سه مرتبه دیدن من مى‏آمد، گمان مى‏کند اینجا هم شوروى است. اینجا کشور اسلام است. در اینجا کشور رسول خداست. اینجا بسیجى‏هاى ما و امت ما شرافت دارند بر تمام کاخ‏نشین‏هاى عالم و همه کسانى‏که گمان مى‏کنند باید عالم پیش آن‏ها خاضع باشند.»

دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد