به گزارش گلپانا به نقل از فارس: از دیدگاه طب سنتی افراد با مزاج گرم برونگرا و اجتماعی هستند و باید در مصرف برخی غذاها مثل ماکارونی و فست فود پرهیز داشته باشند.
خصوصیات گرممزاجها و بخور و نخورهای آنها
متخصص طب سنتی اعلام کرد افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند بهتر است گوشت قرمز و سیر [1]و پیاز [2] کمتر بخورند و در مقابل سوپ جو، [3] کدو [4] و اسفناج [5] برایشان مناسب است.
غلامرضا کرد افشاری، متخصص طب سنتی گفت: یکی از گروههایی که در دسته مزاجهای گرم قرار میگیرد، افراد با مزاج گرم و خشک است. این افراد لاغراندام بوده و رنگ چهره آنها متمایل به زردی است. تحمل گرما را ندارند و معمولاً خواب کمی دارند. افراد با مزاج گرم و خشک، عطش زیاد و دهانی خشک دارند، زود عصبانی میشوند و زود هم آرام میگیرند. این افراد پر جنبوجوش و پر انرژی هستند.
این متخصص طب سنتی افزود: برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز [6]، خربزه [7]، آناناس [8]، انجیر [9]، غذاهای سرخکرده، گردو، [10]پسته [11]، فندق [12] و نارگیل [13] مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج میکند و آنها را دچار علائمی مثل خشکی پوست، اضطراب، بیخوابی و تپش قلب میکند. در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش تشکیل شده از ماست، کدو، اسفناج و گشنیز [14] برای آنها مناسب است.
شربتهای مناسب برای این گروه نیز شربت لیمو [15]، آلو [16]، نارنج، ماءالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است و مصرف هویج، انار، سیب، گلابی، آلبالو، زرشک، گوجه سبز، کدو و اسفناج برای این افراد توصیه میشود.
گرم مزاجان دو گروه هستند:
در طب سنتی و در گروه افراد با مزاج گرم دو نوع تقسیمبندی وجود دارد. گروهی از افراد دارای طبع گرم و تر هستند که در گروه طبع بهاری یا دموی قرار میگیرند و گروهی مزاج گرم و خشک دارند که به گروه صفرا مزاجها مشهورند.
مزاج دموی یا گرم و تر
افراد با مزاج گرم و تر یا دموی دارای حجم خون بالایی هستند اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند و به همین دلیل معمولاً دارای اضافهوزن و چاقی هستند و رنگ چهره آنها متمایل به قرمز است. این افراد از نظر شخصیتی، روحیهای مهربان و برونگرا دارند و بسیار اجتماعی هستند و چون مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی هستند باید از غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون خود استفاده کنند.
افرادی که دارای مزاج گرم و تر یا دموی هستند بهتر است غذاهای نشاستهای کمتر بخورند و مصرف فستفود و سرخکردنی و غذاهای تند و پرادویه برایشان خوب نیست. در عوض مصرف خاکشیر [17]، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو [18]، هلو و انجیر برای این افراد مناسب است . این افراد باید مصرف آب یخ، نوشابه، تخممرغ، بادنجان، نوشیدنی همراه با غذا، ترشی، سرکه، سیر و چای را کم کنند.
صفرا مزاج یا گرم و خشک
افراد با طبع گرم و خشک، این افراد لاغراندام هستند و رنگ چهرهشان سفید است. این افراد دچار دهانی خشک هستند کمخواب بوده و به مصرف ترشی علاقه دارند به طوری که به مصرف لواشک و سرکه و غذاهای سرد مثل خیار [19] و کاهو [20] علاقه دارند.
این گروه از افراد نباید پرخوری کنند و باید مصرف شیرینی را کم کنند. همچنین غذاهای پرحجم مثل آش رشته و ماکارونی برایشان مفید نیست.
میوههایی مثل انار و شاتوت، زرشک، تمشک [21]، زردآلو، هلو، سیب، گلابی [22] و خیار برای آنها مفید است و مصرف هویج، کاهو، کدو، اسفناج، گشنیز و نخودفرنگی [23] برایشان توصیه میشود.