logo

امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

Tuesday, 7 January , 2025

دبیرستاد توسعه و فناوری نانو ؛

ایران در زمینه نانو جزء ۱۰ کشور تصویب کننده استاندارد جهانی است

دبیرستاد توسعه و فناوری نانو گفت: ایران در زمینه نانو جزء ۱۰ کشور تصویب کننده استاندارد جهانی بوده که باید تلاش شود به منظور ارتقاء صنعت و دانشگاه سرمایه‌گذاری در شرکت‎های دانش بنیان با جدیت دنبال شود.

تاریخ انتشار: ۲۲:۴۵ - پنجشنبه ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
ایران در زمینه نانو جزء ۱۰ کشور تصویب کننده استاندارد جهانی است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرستان گلپایگان، گلپانا ؛ سعید سرکار ظهر امروز در نشست آشنایی صنایع در استان مرکزی با فرصت به کارگیری فناوری نانو بااشاره به تشکیل فناوری نانو درکشور اظهار داشت: فناوری نانو در سال ۷۹ در کشور مطرح و سند راهبرد ۱۰ ساله آن در سال ۸۴ تدوین شد، اکنون فاز سوم این سند در حال انجام بوده و ستاد نانو مشغول تدوین سند دوم است که تا سال ۲۰۰۴ این مهم ادامه دارد.

وی افزود: تولید ثروت و بهبود زندگی مردم با استفاده از فناوری نانو به عنوان چشم‌انداز این فناوری در نظر گرفته شده که ایران باید در بین ۱۵ کشور برتر در زمینه نانو قرار بگیرد.

دبیرستاد توسعه و فناوری نانو تصریح کرد: امروز مرکز صقل ستاد فناوری نانو ترویج نانو در صنایع است و اگر در به کارگیری نانو در صنعت توجه نشود در آینده رقابت‌پذیری با دیگران و داشتن بازار را در جهان از دست می‌دهیم .

سرکار با اشاره به گسترش نانو گفت: فناوری نانو در تمامی شئونات زندگی بشر تأثیرگذار بوده و هیچ بخشی از زندگی انسان نیست که تحت تأثیر این فناوری قرار نگیرد.

وی افزود: در زمینه ترویج فناوری نانو ترویج آن در بین دانش‌آموزان مهم بوده و در حال حاضر بیش از ۲۲۰ هزار دانش‌آموز با این فناوری آشنا شده‌اند و علاوه برآن ۵ دوره المپیاد نیز در این راستا برگزار شده که در آخرین المپیاد ۲۵ هزار دانش آموز شرکت داشتند .

دبیر ستاد توسعه و فناوری نانو تصریح کرد: استان مرکزی در دوره سوم این المپیاد حضور داشته و در حال حاضر این استان توانسته از رتبه ۲۱ به رتبه ۹ ارتقاء پیدا کند و نیز در راستای گسترش فناوری نانو امسال ۴۲ پژوهش‌سرا به آزمایشگاه نانو مجهز شد و در حال حاضر ۹ آزمایشگاه آن فعال است.

سرکار با اشاره به نحوه مشارکت در آزمایشگاه‌های پژوهش‌سرا گفت: آزمایشگاه‌های پژوهش‌سرا با مشارکت ۳۰ درصدی ستاد نانو ،۴۰ درصدی معاونت نانو و ۳۰ درصدی آموزش و پرورش مجهز شده که علاوه برآن تجهیزات در آزمایشگاه دانش‌آموزی با تولیدات داخلی انجام شده و این مهم توانسته در ایجاد خودباوری دانش‌آموزان تاثیرگذار باشد.

وی افزود: هم اکنون ۳۷ دانشگاه در کشور در مقطع کارشناسی ارشد، ۱۷ دانشگاه در مقطع دکترا دارای رشته‌های مربوط به نانو هستند که در این راستا دانشگاه اراک نیز دارای فعالیت خوبی بوده ولی فعالیت بدون زیرساخت نمی‌تواند نتایج خوبی ایجاد کند پس ستاد نانو در نظر دارد تا شبکه آزمایشگاهی ایجاد کرده و با مجهز کردن آن به صورت پیشرفته سبب مشارکت بیشتر محققان و دانش‌آموزان شود.

دبیر ستاد توسعه و فناوری نانو تصریح کرد: وجود تحریم ها در کشور به عنوان یک تهدید مطرح است که ما باید این تهدید را به فرصت تبدیل کنیم در ۸ سال گذشته تصمیم بر این شد که تجهیزات مورد نیاز در کشور ساخته شود و در حال حاضر ۱۲۰ مورد تجهیز در کشور ساخته می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر در کشور ۲۵ هزار متخصص فناوری نانو حضور دارند درحالی که در آغاز این کار تعداد این متخصصان کمتر از ۱۰ نفر بود، خوشبختانه در استان مرکزی منابع انسانی خوبی از تربیت محقق و اعضاء هیئت علمی و پروژه‌های تحقیقاتی وجود دارد.

سرکار با اشاره به تعداد مقالات ایران در جهان گفت: در سال ۲۰۰۱ با چاپ ۱۰ مقاله ایران رتبه ۵۷ را داشت و در حال حاضر این رتبه برای کشور در تمامی حوزه‎ها ۱۸ و در رشته نانو ۷ است و از نظر شاخص کیفی در جهان نیز ایران دارای رتبه ۱۴ است.

دبیرستاد توسعه و فناوری نانو تصریح کرد: مقالات چاپ شده در ISI در سطح استان مرکزی در حال حاضر ۲ درصد است که با توجه به جمعیت استان، این استان سهم خود را در کشور ایفا کرده و در این راستا خوشبختانه در کشور اساتید در یک دهه اخیر رشد چشمگیری داشته و توانسته‌اند در زمینه نانو به رشد انفجاری برسند که این امر نشان‌دهنده ظرفیت بالای کشور در زمینه نانو است .

وی افزود: درکشورهای پیشرفته دنیا بیش از ۸۰ تا ۸۵ درصد فناوری ایجاد شده توسط پژوهشگران نمی‌تواند به بازار جهانی وارد شود در صورتی ‌که در کشور ما این میزان کمتراز ۳ تا ۵ درصد بوده و این مقدار نیز به‌ سبب نبودن زیرساخت‌ها وقتی به بازار جهانی می‌رسند ارزش افزوده خود را از دست داده‌اند.

سرکار با اشاره به افزایش ضریب فعالیت گفت: موسسه خدمات فناوری و بازار برای کمک به فناوران ایجاد شده تا بتوانیم ضریب فعالیت را از ۵ درصد به ۲۰ درصد برسانیم و زمان‌های مرده را کاهش دهیم.

دبیرستاد توسعه وفناوری نانو تصریح کرد: در بازارهای جهانی جنگ غالب در عرصه استاندارد رخ داده ولی در سایر حوزه‌ها در کشور غفلت شده این در حالی است که در زمینه نانو ایران جزء ۹ کشوری است که به تصویب و تدوین استاندارد پرداخته است و در این راستا کشور با تدوین ۲۸ استاندارد داخلی رتبه ۴ جهان و با تدوین ۳ استاندارد بین‌المللی جزء ۱۰ کشور دنیا است.

وی افزود: نانو تکنولوژی دارای ۳ فاز است که نانو مواد پایه که طیف گسترده‌ای از مواد نانو در کشوربوده و در داخل تولید می‌شود، فناوری نانو در صنعت که باید در زمینه افزایش کیفیت و رقابت‌پذیری تلاش بیشتری در این بخش انجام شود و نانوفناوری هوشمند که سومین فاز نانو است.

سرکار بااشاره به اقتصاد دانش بنیان در کشور گفت: در حال حاضر برخی کشورها به دنبال تبدیل از اقتصاد مبتنی بر مواد خام به اقتصاد دانش بنیان هستند و کشور ایران نیز در این زمینه در حال حرکت است ولی برخی کشورهای دیگر مانند امریکا و ژاپن فراتر رفته و به دنبال اقتصاد مبتنی بر خلاقیت هستند.

دبیر ستاد توسعه و فناوری نانو تصریح کرد: در کشور ایران برخلاف کشورهای دیگر که صنعت و دانشگاه به یگدیگر وابسته‌اند و همین امر سبب پیشرفت این کشورها شده صنعت و دانشگاه هیچ وابستگی با هم ندارند پس تنها راه ارتباط برقرار کردن بین این دو ارگان در کشور، قرار گرفتن شرکت‎های دانش‌بنیان به عنوان حلقه اتصال این دو ارگان است.

وی افزود: در کشور ۳۰۰ شرکت دانش بنیان وجود دارد که از این بین ۱۴۸ شرکت از طرف ستاد نانو تأییدیه گرفته اند پس باید در کشور خودباوری ایجاد شود وشرایط رشد فراهم شود.

سرکار با اشاره به کارهای انجام گرفته در کشور در زمینه کاربردی کردن فناوری نانو گفت: تولید تجاری فیلتر نیروگاهی ، تولید داروی سینادوکسوزوم در زمینه سرطان با قیمت بسیار مطلوب، نخ آنتی‌باکتریال در صنعت، لوله بی‌صدا سه لایه فاضلاب، تولید اتصالات ساختمانی مبتنی بر فناوری نانو و توسعه واحدهای تصفیه آب و پساب با استفاده از سیستم نانو فیلتراسیون غشایی از مواردی هستند که در زمینه صنعتی در کشور تولید می‌شوند .

منبع:تسنیم

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد