logo

امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

Tuesday, 7 January , 2025

پوکی استخوان : یک بیماری شایع استخونی

پوکی استخوان یک بیماری شایع استخوانی است که اغلب مبتلایان به آن می خواهند از راه های پیشگیری و درمان آن بدانند.

تاریخ انتشار: ۰۷:۳۹ - یکشنبه ۱۳۹۳/۰۹/۱۶
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
پوکی استخوان : یک بیماری شایع استخونی

به گزارش گلپانا ؛ از آنجا که دایره بیماری ها در دنیای امروز بسیار وسیع است و پرداختن به هر بیماری و آشنایی با علائم و نشانه های بروز آن بیماری نیاز به   تحقیقات مداوم علمی دارد،بر آن شدیم تا در این مقاله خوانندگان را با یکی از بیماری های شایع آشنا و به اختصار پیرامون علائم و راه های پیشگیری آن نکاتی را ذکر نماییم.

پوکی استخوان چیست ؟

یک بیماری شایع استخوانی است که در آن توده استخوانی به تدریج از بین می رود و بدون این که علامت خاصی ایجاد کند، ممکن است با یک شکستگی در یکی از استخوان های بدن(مهره ها، لگن، مچ پا یا دست) آشکار گردد.

عوامل تأثیر گذار :

جنسیت : افراد مونث در معرض خطر بیشتری نسبت به مردان هستند.

سن : هر چه سن فرد بالاتر باشد احتمال ابتلا در وی بیشتر است.

اندازه بدن : در افراد لاغر احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر است.

نژاد : در برخی نژاد ها از جمله آسیای ، ابتلا بیشتر است.

عوامل فامیلی : سابقه وجود پوکی استخوان در خانواده، همچنین سابقه شکستگی در بستگان درجه یک فرد بدون ارتباط با ضربه یا تصادف احتمال ابتلای فرد را افزایش می دهد.

تغذیه : کمبود مصرف کلسیم و ویتامین D احتمال ابتلا را افزایش می دهد.

عادات مضر : مصرف سیگار و الکل عاملی برای افزایش خطر ابتلا است.

مصرف دارو : مصرف برخی دارو ها نظیر کورتیکواستروئیدها خطر ابتلائ را افزایش می دهد.

سابقه شکستگی : سابقه شکستگی پس از 50 سالگی و سابقه شکستگی در بستگان درجه یک احتمال ابتلاء را افزایش می دهد.

عوامل محیطی : دور بودن و محرومیت از نور خورشید در امکان ابتلاء موثر است.

میزات تحرک : اگر از نظر شیوه زندگی، فرد جزء افراد کم تحرک باشد ، احتمال ابتلا بیشتر است.

علائم : متأسفانه پوکی استخوان تا قبل از ایجاد شکستگی یک بیماری خاموش است و فرد با وقوع شکستگی مهره به طور ناگهانی به دنبال فشار شدید، سقوط یا حتی به صورت خود به خود به وجود بیماری پی می برد. در واقع اولین علامت بارز بیماری ، وقوع یک شکستگی و علائم ناشی از شکستگی مثل درد ناگهانی ، تغییر شکل در انتهای ستون فقرات، کاهش قد و ناتوانی در حرکت است.

عواقب پوکی استخوان :

بدترین و شایعترین وقوع شکستگی به صورت خود به خود یا حتی در اثر ضربه های خفیف در لگن می باشد. در پیش از 30% موارد این شکستگی ها منجر به ناتوانی دائمی در فرد مبتلا می شود. 20-12% مبتلایان به شکستگی لگن در عرض یک سال بعد از وقوع شکستگی فوت می کنند و بیش از 50% کسانی که زنده می مانند ممکن است نتوانند زندگی مستقل و بدون کمک دیگران را داشته باشند.

پیشگیری :

تغذیه سالم و رژیم غذایی متعادل و غنی از کلسیم و ویتامین D یکی از راههای پیشگیری است. غذای روزانه باید حداقل 1500-1000 میلی گرم کلسیم داشته باشد. شیر، پنیر ، ماست ، سبزی ها، میوه ها، حبوبات و غذاهای دریایی به ویژه ماهی باید در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود. می توانید با پیاده روی در هوای آفتابی ویتامین Dمورد نیاز بدن را تأمین کنید.

ورزش منظم سبب افزایش قدرت عضلانی، تعادل، افزایش قدرت و استحکام استخوان ها، کاهش احتمال زمین خوردن و شکستگی ناشی از آن می شود. ورزش هایی مانند پیاده روی، دویدن آهسته، کوه پیمایی، انجام حرکات هوازی با شدت ملایم بالا رفتن از پله ها، ورزش های راکتی که در آنها وزن بدن توسط پاها حمل می شود و فعالیت عضلات و استخوان ها در برابر نیروی جاذبه صورت می گیرد، مناسب ترین ورزش ها می باشند و توصیه می شود هفته ای 3 بار و هر بار به مدت 30 دقیقه انجام گیرند.

فراموش نکنید :

1- افراد دچار پوکی استخوان بهتر است به تمرینات هوازی در آب، شنا کردن، ورزش های هوازی نشسته و آرام با کمک صندلی یا دوچرخه ثابت بپردازند.

2-در صورت وجود هر گونه مشکلی در سلامتی با پزشک مشورت شود.

زهرا سلامی


برچسب‌های خبر
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد