به گزارش گلپانا به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره ؛ جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، همتای روسی وی روز پنجشنبه در ژنو با هم دیدار کردند و دو طرف پس از مذاکراتی چند ساعته بر تلاش برای تحت کنترل درآوردن سلاحهای شیمیایی سوریه و نابودی آن تاکید کردند.
با وجود این دیپلماتهای حاضر در نشست کری و لاوروف از عمق اختلافات میان دو وزیر سخن گفتند اما در عین حال به نظر میرسد احتمال حمله نظامی به سوریه بیش از هر زمان دیگری کاهش یافته است.
وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی با لاوروف که پس از دیدار آنها برگزار شد، به شدت به نظام سوریه حمله و تاکید کرد دولت سوریه تنها ۳۰ روز وقت دارد تا مساله سلاحهای شیمیایی خود را حل و فصل کند و مدارک مربوط به زرادخانههای شیمیایی خود را به سازمان ملل بدهد.
وی گفت: دولت سوریه باید جدی باشد و به وعدههای خود عمل کرده و در چارچوب زمانی مشخص مساله سلاحهای شیمیایی خود را حل و فصل کند و در غیر این صورت عواقب شدیدی متوجه دمشق خواهد بود.
وی اذعان کرد که آمریکا و روسیه اختلافات زیادی در مورد حمله شیمیایی در اطراف دمشق دارند اما هر دو بر این مساله که به کارگیری سلاحهای شیمیایی در سوریه باید متوقف شود، متفقالقول هستند.
وی گفت: واشنگتن به تماسهای خود با اخضر الابراهیمی، نماینده سازمان ملل و اتحادیه عرب در سوریه برای برگزاری ژنو ۲ و حل و فصل سیاسی بحران سوری ادامه میدهد.
سرگئی لاوروف نیز در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: حل و فصل مشکل سلاحهای شیمیایی سوریه حمله نظامی به این کشور را منتفی میکند. ما مذاکرات جدی پیرامون این مساله داشتیم که امیدواریم هرچه زودتر به نتیجه برسد.
لاوروف ادامه داد: شرایط کنونی ضرورت برگزاری ژنو ۲ را دو چندان کرده است و ما در مذاکرات خود تلاش میکنیم بحران سوریه و مساله سلاحهای شیمیایی این کشور را حل و فصل کنیم.
وزیر خارجه روسیه گفت: باید یک نظام انتقالی در سوریه روی کار آید و ما در مذاکرات آتی خود با کری و دیگر کشورهای ذی ربط این مساله را مورد توجه قرار خواهیم داد.
در مذاکرات کری و لاوروف، ولید المعلم، وزیر امور خارجه سوریه حضور نداشت و دولت روسیه طرح خود را برای تحت کنترل درآوردن سلاحهای شیمیایی سوریه را تقدیم مسئولان آمریکایی کرد.
این طرح چهار مرحلهای شامل پیوستن دمشق به کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای شیمیایی، بازرسی از انبارها و کارخانههای تولید سلاحهای شیمیایی، اجازه دادن به بازرسان سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی برای تحقیق در مورد زرادخانههای موجود در سوریه و در پایان چگونگی نابودی سلاحهای شیمیایی است.
بنا به گفته دیپلماتهای حاضر در نشستهای روسیه و آمریکا دو طرف هنوز بر سر این مساله که چه کسی وظیفه نابودی سلاحهای شیمیایی سوریه را برعهده بگیرد به توافق نرسیدهاند.