logo

امروز جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳

Friday, 10 January , 2025

اهرام آنلاین :

شکست های استراتژیک اوباما در خاورمیانه همچنان ادامه دارد

روزنامه مصری “اهرام آنلاین “در مقاله ای با اشاره به وضعیت آمریکا و سیاست های سردمداران آن در خاورمیانه نوشت : کاخ سفیدباید بپذیرد دیگر نمی تواند به موفقیت یا پیشبرد برنامه های خود در منطقه امیدی داشته باشد .  به گزارش گلپانا به نقل از روزنامه اهرام آنلاین ؛ ” والتر راشل مید ” کارشناس و محقق […]

تاریخ انتشار: ۰۲:۰۹ - پنجشنبه ۱۳۹۲/۰۶/۲۱
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
شکست های استراتژیک اوباما در خاورمیانه همچنان ادامه دارد

56486روزنامه مصری “اهرام آنلاین “در مقاله ای با اشاره به وضعیت آمریکا و سیاست های سردمداران آن در خاورمیانه نوشت : کاخ سفیدباید بپذیرد دیگر نمی تواند به موفقیت یا پیشبرد برنامه های خود در منطقه امیدی داشته باشد .

 به گزارش گلپانا به نقل از روزنامه اهرام آنلاین ؛ ” والتر راشل مید ” کارشناس و محقق آمریکایی در ادامه مقالهخود تاکید کرد : باراک اوباما باید بپذیرد که آمریکا در خاورمیانه شکست های استراتژیک فراوانی داشته و این شکست ها بخصوص از پنج سال گذشته تاکنون شدت بیشتری گرفته است .

سیاست های اشتباه اوباما در خاورمیانه علاوه بر آشفته شدن اوضاع منطقه موجب ایجاد اختلاف و تفرقه در میان دوستان کاخ سفید از جمله عربستان ، رژیم صهیونیستی و ارتش مصر شده است . تقریبا نمی توان راهی را ارائه داد که بتواند رضایت این سه هم پیمان واشنگتن را بطور همزمان راضی نگه دارد . در حقیقت ماهیت دوستی آنان در خاورمیانه در نهایت باید منجر به تحقق اهاف کوتاه یا درازمدت آمریکا شود .
با این استدلال بخوبی می تواند دلیل حیرت و تعجب ریاض و تل آویو را از سقوط دیکتاتوری حسنی مبارک در مصر دریافت . خاندان آل سعود پیش از سقوط مبارک بارها نسبت به عواقب خطرناک انقلاب مردم مصر و برکناری مبارک از قدرت به اوباما هشدار داده بود چرا که این سقوط منجر به تضعیف موضع دوستان آمریکا خواهدشد .
نویسنده در ادامه خاطرنشان کرد : ” ملک عبدالله ” پادشاه عربستان در آن زمان در پیامی به اوباما اعلام کرد که باید به هر طریقی مانع سقوط مبارک شود چراکه عربستان به حضور وی در قدرت مصر نیاز مبرم دارد . بدیهی است که خاندان سلطنتی عربستان نگران تاثیر تحولات مصر بر قدرت و حکومت آل سعود و تاثیرپذیری احتمالی مردم عربستان از انقلاب مردمی در مصر بوده است .
همچنین می توان دریافت که چرا رژیم صهیونیستی بطور مداوم از کاخ سفید می خواست که هر چه سریعتر اقدامی جدی در راستای حفظ ” مبارک ” در قدرت انجام دهد . نتانیاهو به یکی از مشاوران اوباما گفته بود : فکر نمی کنم اوباما دقیقا متوجه باشد که چه چیزی در انتظارش است . وی در دیدارهای پیاپی خود با اوباما از وی می خواست که بدون توجه به عواقب وتبعات احتمالی ، در کنار مبارک باقی بماند و از وی به هر روشی حمایت کند .
برخی از کارشناسان و تحلیلگران آمریکایی معتقدند در میان تغییرات سریع و شدید در صدر قدرت در مصر ، این آمریکا بود که قمار خود را به انقلاب های مردمی در کشورهای عربی خاورمیانه باخته است اما برخی دیگر  اعلام کردند که سیاستی که اوباما در قبال تحولات منطقه در پیش گرفته ، در نهایت منجر به تحقق منافع و حفظ اصول کاخ سفید خواهد شد .
پیشروی این انقلاب ها در کشورهای عرب منطقه نشان داد که تلاشهای عربستان ، اسرائیل و آمریکا برای توقف اعتراضات مردمی به حکومت های دیکتاتوری با شکست مواجه شده است . دلیل اولیه و البته اصلی این شکست نیز این است که واشنگتن و هم پیمانانش هسته و ریشه اصلی این اعتراضات مردمی و انقلاب ها را بخصوص در مصر نمی دانستند .
مید در ادامه تصریح کرد : اوباما تمامی برنامه های خود در خاورمیانه و در قبال کشورهای مسلمان را بر اساس اسلامی از نوع ” حزب عدالت و توسعه در ترکیه ”  و ” اخوان المسلمین در مصر ” طراحی کرده بود بدون آنکه تغییر یا تحولی را در آن لحاظ کند . اوباما این رابطه جعلی و دوستی نمایشی با اسلامگرایان را تنها بر همین اساس مطرح ساخته و حضور اسلامگرایان در تغییر یا انتقال قدرت در کشورها را تا همین حد پیش بینی کرده است . همین محاسبات اشتباه بسیاری از منافع دوستان واشنگتندر خاورمیانه را از بین برده است .
استراتژی اوباما بطور جدی و محسوس در کشورهای خاورمیانه دارای نقوص فراوان است بگونه ای که نگاهی اجمالی به وضعیت کشورهایی که واشنگتن در آنها دخالت و نقش داشته بخوبی این موضوع را اثبات می کند . مصر و کودتای نظامی در آن که منجر به سقوط حکومت قانونی ” محمد مرسی “شد نمونه بارز این شکست سیاست آمریکایی می باشد .
شناخت تمامی موضوعات و مسائل موجود در انقلاب مردم مصر و توجه به توانمندی ها و نواقص ارتش و اسلامگرایان در این کشور نیز نقطه کور دیگری است که اوباما نتوانست آن را رمزگشایی کرده و بدرستی در این زمینه تصمیم اتخاذ کند . اینکه در درجه اول تغییر دموکراتیک اساسی در مصر رخ داده نه مجموعه ای از اعتراضات اعتراضات ابتدایی و ساده ، هیچگاه مورد فهم سردمداران آمریکایی قرار نگرفت  .
مید افزود : در این میان اوباما حتی نتوانست منافع خود و دوستانش در منطقه را نیز بدرستی بشناسد و از آنها حمایت کند . بگونه ای طی چند سال اخیر که انقلاب در کشورهای عربی آغاز شده و ادامه دارد ، بیشترین  و تندترین تنش ها میان آمریکا با رژیم صهیونیستی ، عربستان ، ترکیه و قطر  رخ داده است . کاخ سفید فاقد توانایی لازم برای هماهنگ سازی منافع و خواسته های اسرائیل و عربستان با آنچه خود در منطقه انجام میداد ، بود .
در قبال ترکیه و مصر نیز تناقضات فراوانی در عملکرد آمریکا وجود دارد . اوباما دقیقا نمی داند از میان اخوان المسلمین در مصر و اردوغان در ترکیه کدامیک می توانند برای منافع آمریکا در منطقه و جهان سودمندتر باشند . در حالی که خاندان آل سعود از اسلامگرایان در مصر و ترکیه متنفر بوده و از آمریکا خواسته اند که با انان رابطه ای نداشته باشند .
نویسنده در انتها تاکید کرد : قطعا می توان گفت بسیاری از مردم آمریکا از تنفر عربستان سعودی از اسلامگرایان در مصر و ترکیه آگاهی ندارند و همین تنفر باعث شده که اوباما با فرمانبرداری از ملک عبدالله برخی منافع آمریکا را زیرپا گذاشته و آنچه آل سعود از وی برای دشمنی با اسلام خواهان درخواست می کند ، اجرا می نماید .

دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد