به گزارش پایگاه تحلیلی خبری گلپانا شهرستان گلپایگان؛ تحریم جدید آمریکا علیه ایران سر و صداهای زیادی در ایران به پا کرد. جریان منتقد سیاست های هسته ای دولت روحانی با استناد به این تحریم جدید که به اعتقاد آنها بر خلاف متن صریح توافق ژنو بوده است؛ خواستار واکنش درخور دولتی ها به این بدعهدی آمریکایی ها شدند.
در این میان دولت روحانی رویه ای متفاوت نسبت به موارد مشابه در گذشته اتخاذ کرد. اگرچه در مورد تحریم های گذشته دولتی ها با استفاده از عباراتی نظیر مخدوش شدن روح توافق ژنو، تلاش می کردند موج انتقادات را کنترل کنند، اما این بار مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه این اقدام آمریکایی ها را “خلاف توافق ژنو” دانست. پس از افخم این حسن روحانی، رئیس جمهور بود که در نشست خبری خود با اهالی رسانه درباره تحریم های جدید آمریکا اظهارنظر کرد.
روحانی گفت: “اين حركتي كه امريكا انجام داد بسيار زشت بود و با روح توافقات سازگار نيست. در حالي كه ما در حال توافق هستيم اينگونه اعمال نه با سياست حل معضل سازگار است و نه با روح توافقات.” روحانی البته به این اظهارات بسنده نکرد. او در طول نشست خبری خود از ” بی اعتمادی مردم ایران به آمریکا” ، ” عدم اراده جدی دولت آمریکا برای مقابله با تروریسم ” و ” نقش آمریکا در پیدایش گروه های تروریستی همچون طالبان و القاعده و داعش و..” گفت.
روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به همین مطالب، نوشت که این تندترین ادبیاتی بود که روحانی از زمان آغاز ریاست جمهوری علیه آمریکایی ها بر زبان آورد. در ادامه واکنش ها به تحریم ها جدید آمریکا علیه ایران که به اعتقاد منتقدان، نقض صریح متن توافق ژنو بودغ محمدجواد ظریف هم اظهارنظر کرد. او هم همانند رئیس جمهور گفت که این تحریم ها “خلاف روح توافق ژنو” بوده است. ظریف درباره این تحریم های جدید گفت: “ما از ابتدا گفته ایم که این روش خطرناک و غیرسازنده است و حداقل با روح توافق ژنو و تعهدات آمریکا در این توافق مغایر است.
” محمد جواد ظریف البته باز هم همان جمله همیشگی را درباره علت این تحریم های جدید آن هم پس از توافق ژنو تکرار کرد و افزود: “تحریم های آمریکا بیشتر برای راضی کردن گروه های فشاری است که با هر توافقی مخالف هستند بنابراین با روح توافق در تضاد است.” با این مواضع، تلقی عمومی در ایران از واکنش دولت به تحریم های جدید آمریکا، این بود که دولت حاضر نیست به هیچ قیمتی فضای فعلی درباره مذاکرات هسته ای را تغییر دهد ولو اینکه آمریکایی ها تلاش کرده باشند با سوء استفاده از نیاز دولت ایران به این فضا، تحریم های بیشتری را تصویب و اعمال کنند.
با این حال اما در این میانه، انتشار اظهارات عباس عراقچی، نقر دوم تیم مذاکره کننده هسته ای ایران درباره این تحریم های جدید، تاحدود زیادی افکار عمومی را متوجه خود کرد. عراقچی برخلاف حسن روحانی، رئیس جمهور و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، معتقد است تحریم های جدید آمریکا هم روح و هم متن توافق ژنو را نقض کرده است. عراقچی روز پنجشنبه در گفتگو با رادیو بین الملل فرانسه گفت و گو کرده در پاسخ به سوالی درباره تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران اظهار داشت: این تحریم های جدید بر خلاف روح و متن توافق موقت ژنو است. چنین اقدامی در بحبوحه مذاکراتی حساس آشکارا برخلاف حسن نیت است. اگر خواستار دستیابی به توافقی قبل از مهلت تعیین شده هستیم، حسن نیت لازم است. ما هم می توانیم چنین کاری انجام دهیم، در توافق ژنو نکاتی فنی وجود دارد که به ما اجازه می دهد کارهایی انجام دهیم که خوشایند آمریکایی ها نخواهد بود. وی افزود: اما تاکنون ما از انجام کاری که بتواند به مذاکرات آسیب برساند خودداری کردهایم. ما همچنان پای میز مذاکرات هستیم و تا آخرین لحظه آن را ترک نخواهیم کرد. ما امیدواریم که این امر (تحریم های جدید آمریکا) تاثیری بر مذاکرات نگذارد اما اگر تاثیر بگذارد ما باید به تبع آن تصمیماتی اتخاذ کنیم.”
این اظهارات عراقچی که صدایی متفاوت نسبت به رئیس جمهور و وزیر خارجه است را می توان در ۲ حالت ارزیابی کرد:
۱: در تیم مذاکره کننده شکاف ایجاد شده است و با آشکار شدن تفاسیر متفاوت از اقدام آمریکایی ها، قاعدتا نظرات متفاوتی نیز درباره نحوه واکنش به این اقدامات وجود دارد.
۲: هیچ اختلاف و شکافی میان تیم مذاکره کننده وجود ندارد و بیان این قبیل اظهارنظرها از سوی عراقچی که برای اولین بار نیز مطرح می شود؛ می تواند به معنای یک هشدار به طرف مقابل برای پذیرش هزینه های هر نوع زیاده خواهی در مذاکرات آتی باشد.