logo

امروز پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳

Thursday, 9 January , 2025

گرمازدگی و راه‌های مقابله با آن

کارشناس بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان گفت: افزایش دمای بدن می‌تواند برای بسیاری از دستگاه‌های حیاتی از جمله قلب، مغز، کلیه و کبد آسیب‌رسان باشد.

تاریخ انتشار: ۱۶:۰۸ - شنبه ۱۳۹۳/۰۴/۲۱
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
گرمازدگی و راه‌های مقابله با آن

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری گلپانا شهرستان گلپایگان؛گرمازدگی، عارضه‌ای ناشی از اختلال در سیستم تنظیم‌کننده‌ی دمای بدن است که می‌تواند بعلت قرار گرفتن طولانی‌مدت در هوای گرم یا تولید بیش از حد گرما در بدن باشد.

 دکتر «شهرام ابراهیمی» اظهار کرد: گرمازدگی از درجه‌ی خفیف تا شدید متغیر است و در موارد شدید می‌تواند به مرگ هم منجر بشود.

وی تصریح کرد: زمان فعالیت شدید و سنگین، بدن عرق می‌کند و گرمای تولیدشده در بدن دفع می‌شود.

ابراهیمی افزود: بدن با تعریق، آب و املاح را از دست می‌دهد که در صورت جایگزین نشدن آب از دست رفته، دیگر آبی در بدن باقی نمی‌ماند که بصورت عرق از دست برود، به این ترتیب پس از مدتی، عرق کردن متوقف شده و بدن نمی‌تواند خنک شود.

کارشناس بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان گفت: افزایش دمای بدن می‌تواند برای بسیاری از دستگاه‌های حیاتی از جمله قلب، مغز، کلیه و کبد آسیب‌رسان باشد.

وی درباره‌ی علائم گرمازدگی ادامه داد: علائم عمومی این عارضه شامل احساس ضعف و خستگی، علائم عصبی از جمله سردرد و سرگیجه، بی‌قراری و پرخاشگری و علائم گوارشی مانند تهوع و استفراغ است.

ابراهیمی خاطرنشان کرد: تنفس کوتاه و سریع، ضربان قلب و نبض ضعیف و سریع، افزایش دمای بدن به بالای 40 درجه، تیره شدن ادرار، علائم پوستی(قرمزی، رنگ‌پریدگی و کبودی)، گرفتگی عضلات و درد عضلانی به خصوص در ناحیه‌ی شکم، ران و پاها از جمله دیگر علائم است.

وی افزود: گرمازدگی ممکن است به آرامی یا ناگهانی ایجاد شود اما یک بیماری اورژانسی قابل پیشگیری است.

کارشناس بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان درباره‌ی راه‌های پیشگیری از این عارضه گفت: از آفتاب شدید در ساعات گرم روز پرهیز کنید، تا آنجا که ممکن است در سایه‌ راه بروید و یا از سایه‌بان مانند چتر یا کلاه لبه‌دار استفاده کنید. از کرم ضدآفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید و لباس نخی، نازک، گشاد و با رنگ روشن بپوشید و کارهای خود را در ساعات خنک روز انجام دهید.

وی با اشاره به اینکه مصرف مایعات در فصل گرما، اهمیت فراوانی دارد، یادآور شد: مصرف روزانه سه لیتر آب برای افراد معمولی و چهار تا پنج لیتر برای افراد با فعالیت بیشتر لازم است.

ابراهیمی افزود: کودکان و سالمندان نسبت به گرما حساس‌تر هستند پس نباید آنها را در خودروی پارک‌شده خاموش، نگهدارید.

کارشناس بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان اظهار کرد: باید آن قدر آب بنوشید تا ادرار کم‌رنگ شود و تعریق زیاد. توجه کنید که ادرار کم به این معنی است که بدن شما به آب بیشتری نیاز دارد.

وی درباره‌ی اقدامات لازم در مواجه شدن با فرد گرمازده گفت: در صورتی که فرد، دچار کاهش هوشیاری شده یا بی‌هوش شده باشد، با اورژانس 115 تماس گرفته شود و فرد را به نزدیک‌ترین مرکز درمانی منتقل کنید.

کارشناس بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان افزود: اگر فرد گرمازده هوشیار باشد در صورت استقرار در منزل، باید لباس بیمار را خارج کرده و بدنش را خنک کنید. این فرد باید دوش آب سرد گرفته، در وان آب سرد قرار گیرد یا با پارچه و اسفنج خیس بدن فرد را خیس کنید که بهتر است ابتدا سر و گردن بیمار خنک شود. ماساژ ملایم دست و پاها، نوشیدن مایعات و آب نیز موثر است.

ابراهیمی درباره‌ی گرمازدگی هنگام روزه‌داری گفت: اقدامات لازم برای فرد گرمازده در این ایام مانند سایر موارد است.

وی با اشاره به اینکه نوشیدن مایعات از فاصله سحر تا افطار لازم است، خاطرنشان کرد: نوشیدن شربت آب‌لیموی کم‌شکر در برطرف کردن عطش و کم‌آبی بدن موثر است و مصرف دوغ کم‌نمک، محلول آو.آر.اس بعنوان یک سرم خوراکی، شربت خاک‌شیر سرد، آب‌میوه‌هایی مانند هندوانه، چای کم‌رنگ و شربت سکنجبین برای پیشگیری از گرمازدگی موثر است.

منبع:ایسنا

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد