به گزارش پایگاه تحلیلی خبری گلپانا شهرستان گلپایگان؛ برای اولین بار در سال 1980 پنجم ماه می به عنوان روز جهانی ماما پیشنهاد گردید و سپس از سال 1992 به صورت رسمی اعلام شد. هدف از بزرگداشت روز جهانی ماما، افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات مابین ایشان در راستای سلامتی مادر و نوزاد است.در کشور ما بنا براعلام های غیر رسمی 35هزار ماما بیکار هستند واین امر چالش جدی در این حوزه محسوب می گردد.
کمبود 9 هزار ماما
رئیس انجمن علمی مامایی ایران با اشاره به نیاز 9 هزار ماما در کشور نسبت به اجرا نشدن طرح بهداشت مدارس با محوریت ماماها در طول 12 سال گذشته و از اینکه مراکز درمانی فرصتی به مادر برای زایمان طبیعی نمیدهند، انتقاد کرد. ناهید خداکرمی با اشاره به نیاز 9 هزار ماما در کشور نسبت به اجرا نشدن طرح بهداشت مدارس با محوریت ماماها در طول 12 سال گذشته و از اینکه مراکز درمانی فرصتی به مادر برای زایمان طبیعی نمیدهند، انتقاد کرد و اظهار داشت: هم اکنون 36 هزار ماما عضو سازمان نظام پزشکی هستند، ولی به رغم اینکه حدود 18 هزار ماما در مراکز درمانی و پژوهشی شهری و روستایی مشغول به کار هستند اما اکنون مراکز زایشگاهی در سراسر کشور نیازمند جذب حداقل 9 هزار ماما هستند.
وی با بیان اینکه در پروسه زایمان باید یک تیم شامل ماما، پزشک متخصص زنان و پزشک متخصص بیهوشی با یکدیگر همکاری داشته باشند و حتی مراقبتهای بهداشتی توسط ماما باید پس از مرحله زایمان نیز ادامه یابد، ادامه داد: متاسفانه در این پروسه در بسیاری از مراکز زایشگاهی ماما حذف شده است که این نادیده گرفتن طرح درمان و حق بیمار است.
خداکرمی که در نشست خبری نخستین نمایشگاه ناباروری، تکنولوژی، باروری و بیماریهای زنان و زایمان، حضور یافته بود، با اشاره به طرح چابک سازی دولت گفت: امیدواریم این طرح در بخش سلامت با توجه به نیاز جامعه اجرا نشود زیرا سلامتی مردم در گرو این امر است.
وی با بیان اینکه زایمان یک مرحله طولانی مدت است، عتوان کرد: اکنون زمان زایمان بسیار کوتاه شده است و بسیاری از مراکز درمانی فرصتی به مادر برای زایمان طبیعی نمیدهند زیرا نیروی انسانی لازم ماما برای حمایت و هدایت مادر در این زمینه ندارند.
خداکرمی با اشاره به اینکه دختران سالم، مادران سالم آینده هستند و داشتن یک نسل سالم نیازمند آگاهی بخشی و مراقبت و نظارتهای مستمر است، افزود: به همین منظور طرح بهداشت مدارس با محوریت حضور ماماها در این مراکز آموزشی 12 سال پیش براساس نیازها و مشکلات بهداشتی نسل جوان ما ارائه شد که تاکنون این طرح پاسخ مناسبی نگرفته است.
رئیس انجمن مامایی با بیان اینکه اکنون مشخص شده است که بسیاری از مشکلات سلامت زنان مانند نازایی یا حتی ابتلا به بیماریهای خطرناک به دوره نوجوانی و جوانی آنها باز می گردد، تاکید کرد: حضور یک ماما در مدرسه دخترانه از بسیاری از بیماریها و به ویژه مشکلات مرتبط با بارداری و نازایی در آنها جلوگیری میکند.
رنج بیمارستانها از کمبود ماما و رنج ماماها از بیکاری
رئیس انجمن علمی مامایی ایران گفت: تمام بیمارستانهای کشور از کمبود ماما رنج میبرند و خود ماماهای ما از بیکاری در رنجند.
ناهید خداکرمی در مورد مشکلات قشر مامایی اظهار داشت: حرفه مامایی شاید تنها حرفهای است که علیرغم نیاز جامعه به آن از معضل اشتغال رنج میبرد و این عدم اشتغال سبب شده، زنان، نوزادان و دختران جامعه ما خدماتی که باید را دریافت نمیکنند. برای همین مشکلات پایهای درباره سلامت زنان عوارضی را پیش آورده که در آینده پیچیدهتر هم خواهد شد.
به ازای هر هزار تولد باید 10 ماما به مار گرفته شود
خداکرمی تصریح کرد: از نظر استاندارد کشورمان فقط در بخش زایشگاهی پیشبینی شده به ازای هر یک هزار تولد زنده در سال 10 ماما وجود داشته باشد یعنی اگر بیمارستانی 3 هزار تولد زنده دارد باید 30 ماما را به خدمت بگیرد و این جدای از تعداد مامایی هست که در تیم پزشک خانواده، درمانگاه سلامت کودک و مادر و بخش زنان و زایمان خواهیم داشت.
بیمارستانها از کمبود ماما در رنجند؛ ماماها از بیکاری
رئیس انجمن علمی مامایی ایران تصریح کرد: اکنون شاهدیم که تمام بیمارستانهای ما از کمبود ماما رنج میبرند و خود ماماهای ما از بیکاری در رنجند. از طرفی در بخش دوران بلوغ و سلامت دخترانمان بسیار کمکاری کردهایم. بارها پیشنهاد داده ایم برای اینکه نسل مادران آینده ما سالم و توانمند باشند ماماها در مراکز دبیرستانی، پیشدانشگاهی مستقر باشند.
استخدام مهمترین مشکل ماماها
عضو هیئت مدیرهی نظام پزشکی خوزستان استخدام را مهمترین مشکل ماماها برشمرد و افزود: هماکنون اغلب ماماها بیکارند و حتی به برخی مشاغل غیرمرتبط مشغولند.
زهرا شکرالهی اظهار کرد: ماما در کشورهای دیگر میتواند در منازل و بیمارستانها به تنهایی عامل زایمان طبیعی باشد اما در ایران زایمان باید زیر نظر متخصص زنان انجام شود و ماما نمیتواند مستقل کار کند.
وی با بیان اینکه زایمان به شیوهی طبیعی جزو شرح وظایف ماماست، تصریح کرد: متخصص زنان موظف به انجام زایمان به شیوهی سزارین است اما متخصصان هم برای کسب درآمد بیشتر مادران را به زایمان به شیوهی سزارین تشویق و سبب افزایش آمار زایمان به این شیوه در کشور شدهاند.
عضو جمعیت مامایی خوزستان گفت: برای کاهش آمار سزارین باید استقلال ماما حفظ شود و اینکه یک متخصص در خصوص شیوهی زایمان اظهار نظر کند کار چندان صحیحی نیست.
شکرالهی قراداد نبستن سازمانهای بیمهگر با ماماها را از دیگر مشکلات این دسته از افراد دانست و گفت: از اینرو هر ماما باید با یک متخصص زنان در ارتباط باشد تا بتواند داروها و آزمایشهای خود را نسخه کند. این سبب شده میزان مراجعه به ماما کاهش یابد.
وی با اظهار تاسف از اینکه ماما جزو مشاغل سخت و زیانآور بهشمار نمیآید، یادآور شد: از اینرو ماما باید بهمانند کارمندان دیگر 30 سال خدمت کند.
بیکاری 35 هزار ماما در کشور
در همین باره عضو شورای عالی نظام پزشکی اجرا نشدن قانون سختی کار درباره ماماها، فقدان پوشش بیمهای خدمات مامایی، زیر بار نرفتن بیمهها و بیکاری نزدیک به 35 هزار ماما در کشور تنها بخشی از مشکلات جامعه ماماهاست.
زنده زبان با انتقاد از بیمه ها برای پوشش ندادن خدمات مامایی در کشور، گفت: بیمهها به بهانه اینکه تحت پوشش قرار دادن خدمات مامایی بار مالی زیادی برای آنها دارد از این کار امتناع میکنند در حالی که با عدد و رقم به آنان نشان دادهایم که این اقدام حداکثر یک یا دو درصد هزینههای آنان را افزایش خواهد داد در حالی که برای سلامت مادران و کودکان کشور بسیار مفید خواهد بود.
به گفته این عضو شورای عالی نظام پزشکی، چنانچه در شرایط ایدهآل شرح وظایف ماماها که 3 سال پیش توسط وزیر وقت بهداشت ابلاغ شده به صورت کامل اجرایی شود که البته تاکنون اجرا نشده و حتی اگر ماماها بتوانند 100 نوع دارو هم تجویز کنند، بدون پوشش بیمهای خدمات و داروها، بیماران به ماماها مراجعه نخواهند کرد و گرایش آنان به سمت متخصصان خواهد بود که این موضوع علاوه بر افزایش پرداخت از جیب مردم در حوزه سلامت، باعث بیکاری بیشتر ماماها میشود.
نبود پوشش بیمه ایی
این در حالی است که زهرا مدرسی نماینده جامعه مامایی در شورای عالی نظام پزشکی کشور در آستانه روز جهانی ماما با اشاره به برخی مشکلات و دغدغههای جامعه مامایی کشور گفت: مسایلی نظیر تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات مامایی، اجرای دقیق شرح وظایف مامایی، بیکاری محسوس ماماها در بین گروههای پزشکی از جمله مهمترین مشکلات جامعه مامایی است که سالهاست مطرح میشود اما متأسفانه هنوز به قوت خودشان باقی هستند.
وی افزود: متأسفانه در طرح خوبی مانند طرح پزشک خانواده هم جایگاه ماماها به درستی تبیین و مشخص نشده است و ماماهایی که جذب این طرح شدهاند دستمزدهای بسیار پایین و غیر قابل قبولی دریافت میکنند.
مدرسی با اشاره به تعرفه مامایی پیشنهادی سازمان نظام پزشکی برای سال 91، اظهار کرد: متأسفانه سال گذشته تعرفه مامایی تنها با 100 تومان رشد به 5500 تومان رسید در حالی که میزان تورم و گرانی ناشی از هدفمند کردن یارانهها فشار زیادی به جامعه مامایی وارد کرد. اما در سال جدید سازمان نظام پزشکی تعرفه مامایی را 7800 تومان پیشبینی و به دولت پیشنهاد کرده که امیدواریم مورد موافقت قرار گیرد.
هر سال با نزدیکی روز ماما صحبت از مشکلات ماماها میشود و در حالی که مسئولان حوزه سلامت نیز ادغان دارند که قشر ماماها، به نوعی زحمتکشترین و در عین حال مستضعفترین گروه علوم پزشکی است اما هنوز بسیاری از مشکلات پابرجاست و حل نشده است.