logo

امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

Tuesday, 7 January , 2025

نوروزنامه گلپایگان:قاب یازدهم:سنگ نگاره ها؛

گلپـایگان مهد نقوش صخـره‌ای و سنگ‌‌نگاره‌های ایران

بزرگترين و کامل ترين مجموعه سنگ نگاره هاي ايران با بيش از10 هزارسنگ نگاره درشهرستان گلپايگان.

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۶ - سه شنبه ۱۳۹۲/۱۲/۲۷
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
گلپـایگان مهد نقوش صخـره‌ای و سنگ‌‌نگاره‌های ایران

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری گلپانا شهرستان گلپایگان؛ سنگ نگاره های گلپایگان پیشینه باستانی شهر را نشان می دهد. سنگ نگاره های بیشماری در شهرستان گلپایگان یافت شده است. این سنگ نگاره ها گویای دورانی است که بشر به ابزار نخستین شکار (سنگهای تیز) و رام کردن حیوانات و پس از آن کشاورزی و کاشت گیاهان روی آورد.

03 (1)DSC05138k

گستردگی و فراوانی سنگ نگاره ها، تنوع تکنیکهای حکاکی، قدمت آنها و…باعث شده تا یکی از گسترده ترین نقوش صخره ای ایران در این منطقه قرارگیرد. در یکی از سنگ نگاره ها مردی، دست فرزند خود را گرفته و با شکار یک مار به او آموزش می دهد. در یکی دیگر از این سنگ نگاره ها، مردانی سوار بر اسب، به شکار قوچها پرداخته اند که نشان می دهد این منطقه در دوره های مختلف پیش از تاریخ، محل سکونت انسان بوده است. در سنگ نگاره های جدید، نشانه هایی از زبانهای باستانی که بر پایه نمادنگاری و ایده نگاری است، دیده می شود. همچنین برخی از حروف نگاریهایی که تاکنون کارشناسان معنی آنها را در نیافته اند، در آثار بدست آمده مشاهده شده است.

sang5

سنگ نگاره ها از لحاظ قدمت و تنوع نقوش در دوره های تاریخی ایران براستی بی نظیر است و سیر تکاملی خط مانند خط سطری، هندی، پهلوی، عربی، فارسی و عبری در این سنگ نگاره ها وجود دارد. کناره های رودخانه گلپایگان در تنگه غرقاب، نقوش صخره ای بسیاری شمارش شده و نقوش مختلفی بر سنگهای مزبور جلب نظر می کند.

DSC052920

روی سنگ نگاره ها تصاویری چون بزکوهی، قوچ کوهی، آهو، انسان (در حالات گوناگون و با ابزارهای متفاوت)، اسب، گرگ، شیر، شتر یک کوهان و دو کوهان، پلنگ، گراز، گوزن (مارال، شوکا، زرد ایرانی)، یوز پلنگ، گور، مار، لاک پشت و بسیاری از حیوانات ناشناخته دیگر مشاهده می شود که از این میان حدود ۷۵ درصد نقوش به بز کوهی و قوچ اختصاص دارد که نماد سرزندگی، آبادانی و برکت است.

sang4

بزرگترین نقش بر روی سنگ نگاره های گلپایگان بزکوهی ای است که ۱۱۲ سانتیمتر ارتفاع و ۹۰ سانتیمتر عرض دارد. سنگ نوشته ها با خطوط تصویری، ایدئو گرام، سطری، ایلامی(هندسی)، پهلوی، کوفی، کلیمی و عربی و خط فارسی، سیر تکاملی خط را نشان می دهد.

image

جدا از تنگه غرقاب، در کوچری، تیمره، هورستانه، هاجیله و منطقه تیکن (گلپایگان) هم سنگ نگاره های جدید پیدا شده است.گفته می شود در گلپایگان در اطراف قلعه جمال و حاجی قارا هم، سنگواره ها و فسیل هایی پیدا شده است.


برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد