به گزارش پایگاه تحلیلی خبری [1] شهرستان گلپایگان؛ در ادامه واكنشها به سخنان روحاني درباره كمسواد بودن منتقدان هستهاي روزنامه تهران امروز نوشت: سخنان روز سهشنبه رئيسجمهور در اجلاس دانشگاهيان درباره كمسواد بودن منتقدان توافقنامه ژنو همچنان با واكنشهاي منفي چهرههاي سياسي كشور مواجه است. در همين زمينه ديروز علاوه بر تذكر نمايندگان مجلس به حسن روحاني، برخي چهرههاي اصولگرا و اصلاحطلب به اين سخنان واكنش نشان داده و به آن انتقاد كردند.
شعارهاي اين دولت مغاير با رفتارش است
عماد افروغ استاد جامعه شناسي در واكنش به سخنان اخير رئيسجمهور در كمسواد خطاب كردن منتقدان توافقنامه هستهاي گفت: كمسواد خواندن منتقدان جواب نقد نيست. او همچنين با بيان اينكه «شعارهاي اين دولت مغاير با رفتارش است» گفت: رئيسجمهور بارها گفته است من حقوقدانم، سرهنگ نيستم اما در عمل ما چيز ديگري شاهد بوديم.
افروغ كه با مهر گفتوگو ميكرد،با اشاره به اظهارات اخير رئيسجمهور در اجلاس دانشگاهيان گفت: ابتداي صحبتهاي روحاني در جمع روساي دانشگاه و تاكيد بر فراجناحي بردن دانشگاهها بسيار خوب بود اما زماني كه صحبت از مذاكرات ژنو شد و رئيسجمهور گروه خاصي را مورد عتاب و خطاب قرار داد اتفاق خوبي نبود و اين عدم انسجام صحبتهاي رئيسجمهور را نشان ميدهد.وي ادامه داد: قبل از اينكه مصداق و جرياني مورد خطاب و عتاب ايشان قرار بگيرد صحبتهاي خيلي خوبي مطرح كرد. صبحتهاي ايشان در مورد دانشگاه و فراجناحي بودن آن از محورهاي بسيار ضروري جامعه علمي ما است اما دقيقا وقتي كه پاي صحبت از مذاكرات ژنو به ميان آمد اين بحث را عنوان كرد كه بيسوادها از جاي خاصي تغذيه ميشوند. اين مواجهه خوبي نيست و نشان ميدهد هنوز مفهوم و تفاوت نقد و جايگاه نقد را نميدانيم. نماينده سابق مجلس با بيان اينكه جواب نقد را بايد با نقد بدهيم، گفت: كمسواد خواندن منتقد جواب نقد نيست و رئيسجمهور بايد در اين زمينه سعه صدر بيشتري از خود نشان دهد.وي تصريح كرد: بين مقدمه و موخره صحبتهاي رئيسجمهور هماهنگي وجود نداشت و بهرغم صحبتهاي خوبي كه ابتدا رئيسجمهور داشتند، نتايج خوبي گرفته نشد و آن مقدمات در واقع براي يك هدف ديگري چيده شده بود.
شعارهاي دولت مغاير اعمالش است
افروغ با بيان اينكه شعارهاي اين دولت مغاير با رفتارها و اعمالش است، ادامه داد: رئيسجمهور از طرفي شعار فراجناحي سر ميدهد اما ما وزير فراجناحي در دانشگاه نميبينيم. اگر وزارتخانهاي قرار است فراجناحي باشد بايد فراجناحي هم اداره شود و اين طور نبايد باشد كه ما شعار دهيم اما طور ديگري عمل كنيم. من وقتي پاي ژنو به ميان آمد و با منتقدين با آن شدت برخورد شد و تخريب شدند تعجب كردم.
افروغ همچنين يادآور شد: در همين دوره، وزير فردي در دانشگاهي بهكار گرفته شده است كه در گذشته اين فرد تصدي يك دانشگاهي را برعهده داشت كه آن دانشگاه را كاملا پايگاه حزب مشاركت كرده بود و اصرار بر قالبها و فرمهايي داشت كه امروز رئيسجمهور بهدرستي از آن به عنوان شرك يادكرد و خطاب به اساتيد دانشگاه گفت كه «فكر ISI و امتياز نباشيد، رها كنيد اين شركها را و به فكر ملت و كشور باشيد» اما آقاياني كه امروز تصدي وزارتخانه را بهعهده دارند سخت به اين فرمها چسبيدهاند. وي تاكيد كرد: اگر واقعا قصد دارند دانشگاهها فراجناحي باشد بايد از چهرههاي فرهنگي استفاده شود. اين استاد دانشگاه با تاكيد بر اينكه من هيچگاه از انتقاد كردن هراس ندارم، گفت: به راحتي ميگويم در صحبتهاي ريس جمهور سازگاري وجود نداشت نقد فكر با تخريب منتقد همراه شد و بيدقتي شده است و شايد رشته كلام از دست رئيسجمهور خارج شده است. رئيسجمهور بارها گفته است من حقوقدانم، سرهنگ نيستم اما در عمل ما چيز ديگري شاهد بوديم. افروغ با تاكيد بر اينكه بايد اطلاعات و اصل توافقات در اختيار دانشگاهيان قرار بگيرد گفت: دانشگاهيان بايد براساس متن توافقات داوري كنند و صرفا به حسب اينكه رئيسجمهور آنان را فرا بخواند نميشود داوري كنند لذا بايد دسترسي به مفاد داشته باشند و از كجا معلوم بعد از آنكه دانشگاهيان از متن توافق اطلاع پيدا كردند موضع مساعد دولت داشته باشند.
جواب نقد را بايد با نقد بدهيم
اين نماينده سابق مجلس همچنين گفت: جواب نقد را با نقد بايد بدهيم كمسواد بودن جواب نقد نيست ما بارها گفتيم اين نقد فكر با نقد شخصيت تفاوت دارد و حالا گرفتار اين مسئله شدهايم نكته ديگري كه خيلي جديتر است اين است كه دولت، دانشگاهيان را ابزار خود نكند و بگذارد مستقيما تحليل خودشان را مطرح كنند. از كجا معلوم حرف آنان حرف غالب باشد شايد حرف ديگري مايل بودند بزنند دانشگاهيان را نبايد قرباني اين مسئله كنيم كه اما و اگرهايي در آن باشد.
افروغ با انتقاد از عدم انتشار متن توافقنامه گفت: دانشجويان و دانشگاهيان كجا در جريان مسئله هستهاي هستند مگر به اصل توافق دسترسي دارند حتي نمايندگان هم از جزئيات باخبر نيستند پس چگونه ميتوانند در مورد مذاكرات ژنو نظر دهند. زماني احمدينژاد در اولين جلسهاي كه با كميسيون داشت در سال 84 ما سوالاتي از وي پرسيديم. گفت به من اعتماد كنيد وقتي كه ميگويد به من اعتماد كنيد پس بايد تمام عواقب را هم خودش بپذيرد و اين دولت هم همينگونه است. اين استاد دانشگاه با تاكيد بر اينكه دانشگاهيان بايد در مرحله اول دسترسي به متن مذاكره داشته باشند تا بتوانند تصميم بگيرند، گفت: به صرف اينكه اسرائيل از مذاكرات ناراحت شده اتفاق ميموني رخ نداده است. متاسفانه شرايط ساختاري كشور براي رفتار اقتدارگرا فراهم است و روشنفكران وظيفه دارند كه دراين زمينه ساكت نباشند و همواره جهت آگاهي بخشي به مردم تلاش كنند.
تذكر 24 نمايندگان مجلس
همچنين سخنان رئيسجمهور با تذكرات پياپي نمايندگان مواجه شد كه در صحن علني مجلس قرائت شد. بر اساس اين گزارش 24 نماينده مجلس شوراي اسلامي در تذكر كتبي مشتركي به رئيسجمهور نسبت به آن بخش از سخنان روحاني در جمع دانشگاهيان كه منتقدان توافقنامه هستهاي اخير را بيسواد خوانده بود، واكنش نشان دادند. اين نمايندگان در تذكرخود بر لزوم رعايت شأن و حرمت اعضاي هيات علمي و دانشگاهيان و «عدم ايجاد تقسيمبندي موهوم كمسواد، منتقد و ترسو و همراه و تحقير اساتيد» تاكيد كرده و آورده اند: حمايت از موضوعي كه محرمانه نگاه داشته ميشود، معقول نيست. همچنين زهره طبيبزادهنوري نماينده تهران در تذكري كتبي به روحاني نوشت: برخورد توهينآميز شما نسبت به منتقدان توافقنامه ژنو، دون شان مقام رياستجمهوري اسلامي ايران است.
فاطمه رهبر و حسين طلا نمايندگان تهران نيز در تذكر ديگري به رئيسجمهور گفتند: اعتراض نسبت به اظهارات منتقدان در اجلاس روساي دانشگاهها اين در صورتي است كه عدد كثيري كه درخصوص مذاكره منتقد هستند از جامعه دانشگاهي هستند كه نبايد آنها را كمسواد خواند. «بهرام بيرانوند» نماينده بروجرد در مجلس شوراي اسلامي نيز در تذكر كتبي ديگري از رئيسجمهوري خواست: از اظهارنظرهايي كه از شأن مقام رياستجمهوري كاسته ميشود، بپرهيزند زيرا القاكننده اين مطلب است كه به جاي پاسخگويي در مورد توافق ژنو بهدنبال دو قطبي كردن جامعه هستيد. نماينده بروجرد در مجلس تصريح كرد مثلا اينكه اساتيد دانشگاه با مردم همراه شوند يا فقط افراد كمسواد راجع به ژنو حرف ميزنند.
سيدعلي طاهري و مهرداد بذرپاش نمايندگان گرگان و تهران در مجلس نيز به رئيسجمهوري درباره پرهيز از بزرگ جلوه دادن چندكشور مستكبر و سلطه گر و آنها را به جاي دنيا قلمداد كردن تذكر دادند. اين تذكرات در جلسه علني صبح ديروز مجلس از سوي ضرغام صادقي عضو هيات رئيسه مجلس قرائت شد.
منبع:فرهنگ نیوز