logo

امروز چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳

Wednesday, 1 January , 2025

فقر آهن در بدن و آهن یاری

زینب لطفی

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۲ - پنجشنبه ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
فقر آهن در بدن و آهن یاری

گلپانا ؛ آنچه مسلم است ابتلای افراد جامعه به فقر آهن باعث عوارضی همچون اختلالات رفتاری کاهش قدرت یادگیری و توانایی انجام کار، خستگی زودرس و کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ها می شود که اثرات جبران ناپذیری بر بهره وری خواهد داشت. در همین راستا و به منظور پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن مرکز بهداشت شهرستان گلپایگان طرح آهن یاری دختران نوجوان دوره راهنمایی و دبیرستان (18-13 سال) را با همکاری انجمن خیریه بهداشت و درمان شهرستان و اداره آموزش و پرورش از دی ماه سال جاری به صورت یک قرص در هفته و به مدت 16 هفته (هر دانش آموز 16 عدد قرص) در دست اجرا دارد .

blood-09-06-88-at

راه های پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از فقر آهن

 همانگونه که می دانید آهن یک ماده مغذی مورد نیاز برای ادامه حیات و اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبولهای قرمز خون می باشد، در صورتی که آهن به مقدار کافی در دسترس بدن هر یک از ما قرار نگیرد، ابتدا ذخائر آهن بدن مصرف شده و اگر کمبود ادامه یافت ، ذخائر آهن بدن تخلیه شده و کم خونی ناشی از فقر آهن ایجاد می شود.

 آنچه مسلم است ابتلای افراد جامعه به فقر آهن باعث عوارضی همچون اختلالات فتاری، کاهش قدرت یادگیری و توانائی انجام کار، خستگی زودرس و کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ها شده که اثرات جبران ناپذیری بر بهره وری خواهد داشت.

 چگونه می توان از کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن پیشگیری کرد؟

 گام اول : عوامل ایجاد کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بشناسیم.

 1-کمبود آهن در برنامه غذایی روزانه

 2-پائین بودن جذب آهن برنامه غذایی (جذب کم آهن موجود در غذاهای گیاهی)

 3-افزایش نیاز بدن به آهن در دوران بارداری و دوران رشد

 4-دفع زیاد آهن از بدن (خونریزی شدید در دوران قاعدگی یا بیماریهای دستگاه گوارش)

 5-ابتلا به آلودگی های انگلی

 6-ابتلا مکرر به بیماری های عفونی

 7-شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی یا نامناسب بودن آن

 8-عادات غلط غذایی (مثل مصرف کم میوه و سبزی تازه )

 9-بارداری های مکرر با فاصله کمتر از 3 سال

 گام دوم : علائم کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بدانیم.

 این علائم عبارتند از :

 رنگ پریدگی چهره و مخاط داخل لب و چشم ، خستگی زودرس ، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها ، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه، سردرد، بی اشتهائی ، حالت تهوع

 گام سوم : افراد در معرض خطر را شناسایی کنیم.

 1-زنان سنین باروری (49-15 سال) به ویژه زنان باردار و شیرده

 2-کودکان زیر 6 سال به خصوص نوزادان کم وزن، کودکان شیر مصنوعی خوار و کودکان زیر 2 سال

 3- نوجوانان به خصوص دختران در سن بلوغ

 گام چهارم : در دسترس ترین و آسان ترین روش های پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بشناسیم.

 این روش ها را می توان به دو دسته تقسیم نمود :

 1-رعایت برنامه غذایی صحیح (با تاکید بر استفاده از منابع غذایی آهن دار)

 2-استفاده از مکمل آهن(با تاکید بر افراد در معرض خطر)

 چگونه می توان یک برنامه غذایی صحیح (با تاکید بر استفاده از منابع آهن دار) داشته باشیم؟

 1-در برنامه غذایی روزانه خود از مواد غذایی آهن دار مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات(عدس،لوبیاو …) سبزی های برگ تیره و … استفاده کنیم.

 2-برای افزایش جذب آهن غذا، به غذاهای گیاهی(حبوبات ، سویا و ..) مقداری گوشت(حتی مقدار کم) اضافه کنیم.

 3-بهتر است از مغزها و خشکبار که منابع غنی از آهن هستند به عنوان میان وعده استفاده نماییم.

 4-از نوشیدن چای، قهوه و مصرف کاکائو(به عت داشتن مواد کاهش دهنده جذب آهن) یک ساعت قبل از غذا و یک تا 2 ساعت بعد از غذا خودداری کنیم.

 5-از نان هایی که با خمیر ور آمده تهیه شده استفاده نماییم.

 تخمیر باعث افزایش جذب آهن می شود.

 از مهمترین توصیه های سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از کمبود و کم خونی ناشی از آن برای گروههای در معرض خطر کم خونی، استفاده از مکمل آهن (مکمل یاری) می باشد.


برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد