به گزارش پایگاه تحلیلی خبری شهرستان گلپایگان ؛ سیدعباس عراقچی در نشست خبری با اصحاب رسانه در مورد اجرای توافق ژنو گفت: تا الان تماس ها با هلگا اشمیت ادامه داشته است.
وی افزود: امروز نهایتا توافق بین ما و 1+5 در خصوص نحوه اجرای گام اول از اقدام مشترک، نهایی شد و طرفین به یک برداشت واحد از نحوه اجرا رسیدند.
عراقچی تصریح کرد: نهایتا مشخص شد که در تاریخ 20 ژانویه مطابق 30 دی ماه گام اول اجرایی شود.
معاون وزیر خارجه افزود: موارد مربوط به اجرای توافق و نحوه آن در مذاکرات فشرده کارشناسی که بین طرفین نهایی شده بود غیر از چند مورد خاص که در مورد آن ها نیز جلسه ای هفته گذشته با اشمید داشتیم و به راه حل هایی رسیدیم.
عراقچی تصریح کرد: این راه حل ها به پایتخت ها منتقل شد و امروز مطلع شدیم 6 کشور گروه 1+5 و راه حل ها موافقت کردند ودر داخل جمهوری اسلامی ایران نیز هم نهادهای ذیربط آن ها را بررسی کردند وموافقت خود را اعلام نمودند و این موافقت در تماس با هلگا اشمیت اعلام شد.
معاون وزیر خارجه خاطر نشان کرد: گام اول در 20 ژانویه اجرایی می شود و براساس گام اول تعهداتی که جمهوری اسلامی و 1+5 قبول کرده اند شروع می شود.
عراقچی تصریح کرد: در روند اجرا تعلیق 20% که باید جمهوری اسلامی ایران انجام دهد را عملیاتی می کند، پرداخت 4.2 دلار از درآمد نفتی آزاد و در هشت نوبت کمتر از یک ماه پرداخت خواهد شد و در مقابل جمهوری اسلامی ایران تبدیل مواد غنی شده به اکسید را در یک دوره زمانی شش ماهه در شش نوبت صورت خواهد داد.
وی افزود: از طرفی ایران هم کار اکسیدکردن نیمی از مواد را در شش نوبت و در شش ماه صورت خواهد گرفت و نیمی از این مواد در شش نوبت شش ماهه رقیق می شود و نصفش هم رقیق می شود و اقدامات هر دو طرف با تعادل و بالانس صورت خواهد گرفت و هیچ یک از طرفین کاری را زودتر و یا دیرتر انجام نخواهد داد.
معاون وزیر خارجه گفت: در خصوص اجرای گام پایانی هم هنوز صحبتی نداشته ایم و بعد از شروع مذاکرات گام اول، مذاکرات گام پایانی را شروع می کنیم که چه موقع و چه روزی باشد ولی هنوز اعلام نشده است.
عراقچی افزود: راه حل هایی که در مذاکرات کارشناسی مطرح شد هم تکنیکی و فنی است موارد اختلافی مربوط به نحوه برداشت طرفین از توافق ژنو بود.
وی ادامه داد: این که ما از یک سند برداشتهای متفاوتی شاهد باشیم چیز عجیبی نیست و این امری معمولی است اما چگونگی رسیدن به یک درک مشترک کار مهمی است و این طبیعی است که هر دو طرف سعی می کنند نسبت به اجرای خواسته های خود گام بردارند.
معاون وزیر خارجه تصریح کرد: در مذاکرات کارشناسی در نزدیک کردن برداشت ها تلاش کردیم و در این راستا گام برداشتیم که در یکی دو مورد موارد اختلافی وجود داشت که یکی از آن ها بحث تحریم توسعه بود و در این راستا طرف مقابل نکاتی را اصرار داشت و در نهایت به یک راه حل و به یک توافق کلی نزدیک شدیم و توانستیم به یک برداشت نزدیک تر برسیم.
عراقچی با اشاره به مورد اختلاف دوم اظهارداشت: مورد بعدی مربوط به بحث پرداخت ها و زمان بندی عمل اکسید کردن و رقیق سازی بود که در مذاکرات صورت گرفته فرمول هایی پیدا شد که اقدام رقیق سازی یا اکسیدسازی در چه تاریخ هایی صورت گیرد که در حال حاضر پیرامون این موارد به یک توافق رسیدیم و در این خصوص به یک درک مشترک دست یافتیم.
وی ادامه داد: همچنین تماس های لازم با بانک های بین المللی در این راستا صورت گرفته و طرف غربی تماس هایی را با این نهادها داشته و آمادگی لازم را ایجاد کرده ایم و ما نیز با آژانس انرژی اتمی مذاکراتی را داشتیم و در خصوص راستی آزمایی اقداماتی که قرار است انجام دهیم هیئت هایی به ایران می آیند تا مراحل آماده سازی اجرای توافق ژنو به شکلی که بایددر 20 ژانویه انجام شود فراهم شود.
عراقچی تاکید کرد: در راستای اجرای توافق ژنو یک تفاهم کلی صورت گرفته که می شود از آن به نام تفاهم شفاهی یاد کرد که دراصطلاح دیپلماتیک یک بحث شفاهی است و مربوط به مباحث تکنیکی و فنی است و منتشر کردن، مکتوب کردن آن ضرورتی ندارد.
معاون وزیر خارجه افزود: بازرسان آژانس جهت راستی آزمایی به ایران سفر خواهند کرد و در خصوص سانتریفیوژها تمام تحقیق و توسعه توسط این سانتریفیوژها جدید ادامه پیدا می کند و ما محدودیتی برای امر تحقیق و توسعه خود قائل نیستیم.
عضو تیم هسته ای در مورد تغییر در تیم مذاکره کننده اظهار داشت: برخی شایعات مطرح شده در این خصوص مورد تایید نیست اما ممکن است ساماندهی جدیدی برای مذاکره کنندگان صورت بگیرد و این امری طبیعی است چرا که در گام بعدی موضوعات مفصل تر است و ابعاد گسترده تری را شامل می شود و لازم است کارشناسان مختلفی در تمام حوزه ها حضور داشته باشند چرا که قرار است در گام های بعدی تعلیق ها برداشته شود و همچنین در مورد بحث هسته ای در گام نهایی مذاکره صورت خواهد گرفت و حتما به کارشناسان بسیاری نیاز داریم از این رو باید گفت به سازمان دهی بزرگتری احتیاج داریم.
عراقچی ادامه داد: قرار است از 20ژانویه کشورهای خریدار نفت جمهوری اسلامی ایران، کاهش خرید نفت نداشته باشند و آمریکا نیز به آنها فشار نیاورد و در این کشورها الزامی برای کاهش خرید نفت وجود ندارد و اگر این اقدامات به درستی انجام شود اجرای توافق به خوبی جلو می رود چرا که توافق ژنو می گوید آن تحریمی که کشورهای خریدار نفت را ملزم می کند هر شش ماه خرید خود را کاهش دهند از بین می رود اما باید گفت سطح خرید نفت از ایران به سطح قبلی برنمی گردد البته به کمتر از آن هم نمی رسد.
عراقچی در مورد سفراشتون به جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: محمدجواد ظریف به صورت باز در نیویورک دعوتی از کاترین اشتون برای سفر به ایران به عمل آوردند که این دعوت کماکان وجود دارد و در ملاقاتی که بنده با هلگا اشمیت داشتم این دعوت را تکرار و تجلیل کردم و امیدوارم در زمان مناسب خود انجام شود.
معاون وزیر خارجه خاطر نشان کرد: کاترین اشتون نیز نسبت به این سفر اظهار علاقه کرده که ان شالله در زمان بندی مناسب خود با توجه به برنامه های فشرده دکتر ظریف و وی صورت می گیرد.
منبع:باشگاه خبرنگاران