به گزارش پایگاه تحلیلی خبری شهرستان گلپایگان ؛ علی کریمی اظهار داشت: دیابت شایع ترین اختلال متابولیکی بدن است که پیش بینی می شود حدود سه میلیون نفر در ایران مبتلا به این بیماری باشند در حالی که نیمی ازاین افراد از بیماری خود اطلاعی ندارند.
وی با بیان اینکه بیماری دیابت بعد از تصادفات دومین علت قطع پا در ایران است، افزود: دیابت یا بیماری قند زمانی به وجود می آید که هورمون انسولین (عامل تنظیم کننده قندخون)در اثر عواملی به اندازه کافی در بدن تولید نشود یا بافتهای بدن به درستی به آن پاسخ ندهند و در نتیجه سوخت و ساز قند در بدن مختل می شود و قند خون از حد طبیعی خود بالاتر برود.
مسوول واحد مبارزه با بیماری های گلپایگان با اشاره به انواع این بیماری تصریح کرد: دیابت وابسته به انسولین یا نوع یک که بیشتر در سنین پایین بروز می کند و به آن دیابت جوانی هم گفته می شود و دیابت غیر وابسته به انسولین یا نوع دو که بیشتر در افراد بالای ۳۰سال مشاهده می شود و در حدود ۹۰درصد بیماران دیابتی به این نوع مبتلا هستند، از انواع این بیماری است.
وی ادامه داد: دیابت حاملگی که در طول دوران بارداری ایجاد می شود نیز نوع دیگری از این بیماری است که و در اکثر موارد با ختم بارداری خود به خود بهبود می یابد ولی لازم است خانم های باردار مبتلا به این نوع دیابت باید شش هفته پس از زایمان مجددا قندخون خود را اندازه گیری کنند.
کریمی بیان داشت: پرخوری، پرنوشی، پرادراری، کاهش شدید وزن، تاری دید و تاخیردر بهبودی زخم ها ازمهمترین علائم این بیماری است.
وی گفت: دیابت بیشتر در کسانی دیده می شود که عادات غذایی ناصحیح دارند، افرادی که چاق و کم تحرک هستند و سابقه وجود دیابت درافراد خانواده مانند پدر، مادر، خواهر، برادر و دیگر بستگان دارند.
مسوول واحد مبارزه با بیماری های گلپایگان خاطرنشان کرد: کسانی که دچار افزایش فشار خون یا افزایش چربی خون هستند، نوزادان با وزن بالاتر از۵/۴ کیلوگرم، افرادی که سابقه دیابت در حاملگی های قبلی دارند و کسانی که دچار استرس هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
وی به عوارض ناشی از دیابت اشاره و بیان کرد: کاهش یا افزایش قند خون که منجر به شوک یا اغمامی شود از عوارض زودرس این بیماری و عوارض قلبی-عروقی مانند سکته قلبی ومغزی، افزایش فشارخون، نارسایی کلیه ها، ریزش موی بدن، ضعف بینایی و فساد دندان ها از جمله عوارض دیررس دیابت است.
کریمی گفت: افراد درمعرض خطرو کسانی که دارای علائم بیماری دیابت هستند می توانند با مراجعه به پزشک و در صورت لزوم انجام آزمایش قندخون وریدی ناشتا با درخواست پزشک ازسلامت خود اطمینان حاصل کنند.
وی به راه های پیشگیری و کنترل این بیماری اشاره کرد و تاکید کرد: کاهش وزن در صورت اضافه وزن، پرهیز از ازمصرف غذاهای چرب وسرخ شده تا حد امکان، مصرف سبزیجات ومیوه جات و کاهش مصرف غذاهای شور از جمله روش های پیشگیری از دیابت است.
کریمی اضافه کرد: خود داری ازمصرف دخانیات، محدودیت درمصرف قند، شیرینی ونوشابه وانجام فعالیت جسمانی مانند ورزش هایی که موجب افزایش ضربان قلب شده و تنفس راعمیق ترمی کند مانند پیاده روی،دوچرخه سواری وشنا در پیشگیری و کنترل این بیماری موثر است.
وی یادآور شد: واحد دیابت شبکه بهداشت شهرستان گلپایگان به نشانی خیابان امام حسن مجتبی، مرکزبهداشتی شماره چهار در روزهای روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه آماده خدمت رسانی به شهروندان است.