logo

امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

Tuesday, 7 January , 2025

خوش‌چهره :

ابراز نگرانی از وابستگی نفتی دولت یازدهم

نماینده مجلس هفتم ضمن ابراز نگرانی از وابستگی نفتی دولت یازدهم گفت: راس کل خطاها در این عرصه، اقتصاد نفتی است و این شائبه ایجاد می‌شود که بسیاری از سیاست‌های پولی و واردات در چنین فضایی زمینه ظهور مفاسد اقتصادی را فراهم می‌کند.

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - چهارشنبه ۱۳۹۲/۱۰/۱۸
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
ابراز نگرانی از وابستگی نفتی دولت یازدهم

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری شهرستان گلپایگان ؛ محمد خوش‌چهره استاد دانشگاه تهران و نماینده مجلس هفتم، درباره زمینه شکل‌گیری افرادی نظیر بابک زنجانی در فضای اقتصادی کشورمان و راه‌های جلوگیری از رشد چنین مفاسدی اظهار داشت: پدیده‌های اقتصادی را ضمن درک جامع محیط ملی باید به صورت مستقل و فارغ از نگاه‌های کلیشه‌ای و قطبی تبیین کرد تا دچار انحراف نشویم.

13920506000548_PhotoA

خوش‌چهره با بیان اینکه نباید پدیده‌های اقتصادی را با نگاه بسته و در یک مقطع خاص تحلیل کرد، افزود: در تحلیل و تبیین این مسائل باید به منافع ملی و معیارها و جهت‌گیری‌های رهبر انقلاب نیز توجه داشت.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی ادامه داد: پس از جنگ تحمیلی 8 ساله که شرق و غرب جنگی تمام عیار را علیه جمهوری اسلامی آغاز کردند و ما با عنایات الهی و رهبری حضرت امام و مسئولان آن را به خوبی پشت سر گذاشتیم، دولت‌های مختلفی با تابلوهای سیاسی متفاوت سازندگی، اصلاحات، مهرورزی و عدالت و تدبیر و امید و اعتدال روی کار آمدند.

وی با بیان اینکه علی‌رغم متفاوت بودن تابلوی سیاسی آنها، دولت‌ها در حوزه اقتصادی کارکردی بسیار شبیه داشته‌اند، افزود: یکی از این شباهت‌ها وابستگی دولت‌ها به نفت است.

خوش‌چهره تاکید کرد: وابستگی اقتصادی ایران به نفت در حالی بود که قانون اساسی، سیاست‌های ابلاغی برنامه پنجم و برنامه چهارم، بیانات امام و رهبری و همچنین رویکرد اقتصاد مقاومتی بر عدم وابستگی به نفت تاکید داشتند.

این استاد دانشگاه ضمن انتقاد از مسابقه نامیمون دولت‌ها در وابستگی به نفت به رقم 700 تا 800 میلیارد دلار وابستگی نفتی دولت دهم اشاره کرد و آن را یک رقم افسانه‌ای توصیف کرد و افزود: با اینکه استکبار جهانی 100 میلیارد دلار ما را بلوکه کرده است اما فضایی ایجاد شده که دولتمردان ما از 3.5 میلیاردی که از مذاکرات به دست آورده‌اند، خوشحال هستند.

وی ضمن ابراز نگرانی برای وابستگی نفتی دولت یازدهم خاطرنشان کرد: راس کل خطاها در این عرصه، اقتصاد نفتی است.

خوش‌چهره مشکل دیگر را تحت تاثیر اقتصاد نفتی وابستگی اقتصاد به واردات و به ویژه واردات کالاهای اساسی عنوان کرد و گفت: در سال‌های اخیر 75 میلیارد دلار سالانه واردات صورت گرفته که در کنار آن بیش از 20 میلیارد دلار نیز قاچاق بوده است.

این استاد دانشگاه تهران با اشاره به اولین فسادی که در دوران اصلاحات افکار عمومی را تحریک کرد، به مسئله شهرام جزایری پرداخت و گفت: در سال‌های اخیر فساد 3 هزار میلیاردی در حالی اتفاق افتاد که مجلس هفتم، هشتم و نهم و دولت نهم و دهم با شعار پاک‌دستی روی کار آمد لذا آنچه باعث تعجب افکار عمومی است این است که این رقم‌های فساد با آن شعارها و قداست همخوانی ندارد.

وی با بیان اینکه همزمان با افزایش وابستگی به نفت، ضریب فساد نیز افسانه‌ای شد، اضافه کرد: مباحث فرا نفتی همچون سوء تدبیر، غفلت، جهالت و شائبه قوی تعمدی بودن نیز در بحث مفاسد اقتصادی موثر است.

نماینده مجلس هفتم با بیان اینکه ما سالهای اخیر در کنار انحرافات اقتصادی شاهد انحرافات مذهبی در قالب خرافه‌گرایی و سواستفاده از مقدس‌ترین اعتقاد شیعی یعنی امام زمان (عج)بوده‌ایم که هر دو  آسیب‌زا بوده است، خاطرنشان کرد: بنابراین این شائبه ایجاد می‌شود که بسیاری از سیاست‌های پولی، نوسانات شدید ارزی، جریان پولی با مقاصد سیاسی، واردات و تعرفه‌ها و سواستفاده از منابع طبیعی که پرونده آنها درآمده و شاهد محاکمه‌ها خواهیم بود، یکی از این دلایل بوده است و قطعا در چنین فضایی زمینه ظهور مفاسد اقتصادی فراهم می‌شود.

خوش‌چهره اظهار داشت: از نظر قضایی و به منظور جلوگیری از تشویش افکار عمومی سعی شده که برخی از پرونده‌های مفاسد تا نتیجه قطعی علنی نشود؛ بنابراین ‌اگر نحوه درآمدها دولت‌ها کنترل نشود و قانون‌گریزی و عدم نظارت وجود داشته باشد، این مفاسد افزایش پیدا می‌کند لذا مجلس باید در بحث بودجه و تخصیص منابع، نظارت کافی را انجام دهد.

نماینده مجلس هفتم با بیان اینکه در پدیده جدید، (بابک زنجانی) برخی هاله‌ای از تحریم‌ها را نیز با آن مطرح می‌کنند، اضافه کرد: البته تحریم در جای خود تأثیر دارد اما اینکه چون تحریم بوده‌ایم باید از راه‌های غیر متعارف و افراد غیر موجه کار می‌کردیم، به هیچ وجه قابل دفاع نیست، چرا که ما بیش از 34 سال سابقه تحریم دنیای سلطه در دوران جنگ و تجهیز توان دفاعی کشور را داشته‌ایم.

«با توجه به اینکه یکی از نهادهای انقلابی وظیفه تجهیز توان دفاعی کشور را بر عهده داشت ما هیچگاه با فساد روبه‌رو نشدیم؛ حتی زمانی که کیف پول نقد را برده‌اند به دلیل سلامت اقتصادی این افراد، چنین فسادهایی نداشتیم لذا صرف تحریم، توجیه‌گر شرایط پیش آمده نیست؛ البته بنده توصیه نمی‌کنم که این مسائل را به افراد بسپاریم اما در این صورت باید به افراد ریشه‌دار، موجه و باتجربه‌ای سپرده شود.»

وی افزود: نباید به دلیل وجود تحریم افراد نوخاسته، بی‌هویت و وابسته به کانون‌های ثروت و قدرت را که پرونده‌های آنها رو خواهد شد و یک قلم آن بحث تامین اجتماعی است، وارد کرد.

خوش‌چهره ضمن تاکید بر تحلیل مفاسد اقتصادی فارغ از مباحث جناحی و صنفی گفت: صرف اینکه این مسائل در دولت نهم و دهم تشدید شده است یا موضوعات دیگری از این قبیل کمکی به حل مسئله نیم‌کند؛ لذا باید در روش، محتوی و نحوه تحلیل دقت کنیم تا هدف‌مان اصلاح باشد تا مردم که پایگاه اصلی انقلاب هستند، دچار بی‌اعتمادی نشوند.

منبع: فارس

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد