** مطهری در شیراز چه گفت؟
علی مطهری روز شنبه هفتم دی ماه در نشستی که به دعوت انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد، در جمع دانشجویان این دانشگاه سخنرانی کرد.
وی در این نشست خواستار برگزاری علنی دادگاه متهمان سال 88شد و تاکید کرد که این اتفاق سبب از بین رفتن فضای ملتهب در کشور خواهد شد.
مطهری گفت: اگر پس از انتخابات 88 دولت اجازه تجمع داده بود و سخنان معترضین را پخش می کرد، هیچگاه چنین اتفاقاتی رخ نمی داد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی همچنین افزود: صدا و سیما در اتفاقات پس از انتخابات 88 مقصر بود. این نهاد اجازه دفاع را به معترضان نداد. در قانون اساسی، آزادی اجتماعات وجود دارد و اگر پس از انتخابات به این نکته از قانون عمل شده بود، هیچگاه شاهد چنین اتفاقاتی نبودیم.
وی گفت: سال 88 کارهای بسیار غلط و اشتباهی روی داد. نمونه آن پاره کردن عکس امام (ره) و برخی رفتارها در روز عاشورای حسینی بود. البته در روز عاشورا گروهی نیز در حال عزاداری بودند که آنها هم مثل چوب های خشک و تر پای یکدیگر سوختند.
مطهری ادامه داد: برخی از ولایت فقیه برداشت اشتباه دارند و گمان می کنند، کسی نباید فکر خلاف رهبری داشته باشد در حالی که شخص مقام معظم رهبری فرمودند مرز التزام به ولایت فقیه احکام حکومتی است.
وی افزود: سال 88 ریشه فتنه به این دلیل بود که گروهی گفتند، نظر رهبری با احمدی نژاد است به همین دلیل جامعه به دو بخش تقسیم شد.
مطهری گفت: در حالیکه رهبری هیچگاه در انتخابات رای خود را اعلام نمی کنند و اگر هم نظر و رای رهبری اعلام شود، بقیه افراد می توانند آزادانه رای دهند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی همچنین در نشست پرسش و پاسخ دانشجویان دانشگاه شیراز افزود: به نظر من احکامی که برای تاج زاده و نبوی ارائه شد، سختگیرانه بود در حالی که باید تخلفات آنها به صراحت و شفاف توضیح داده شود، چرا که داشتن ارتباط با آمریکا و دیگران واضح و شفاف نیست.
وی درباره موسوی و کروبی نیز یادآور شد: دادگاه این افراد باید آشکارا در مقابل دیدگان مردم برگزار شود، طولانی شدن حصر بدون محاکمه از لحاظ قانونی و شرعی مشکل دارد و اگر در حصر بمیرند نظام هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد.
مطهری گفت: موسوی و کروبی از تخلف مبرا نیستند، اما اگر قرار است آنها محاکمه شوند، احمدی نژاد هم باید محاکمه شود.
** مطهری در نطق میان دستور چه گفت؟
وی همچنین در روز هشتم دی ماه و در نطق میان دستور خود بار دیگر به تکرار گفته های خود در جمع دانشجویان شیرازی پرداخت، اما این بار نوک پیکان انتقادات صریح خود را متوجه قوه قضاییه کرد.
مطهری در این نطق، راه پایان دادن به فتنه سال 88 را محاکمه علنی و همزمان موسوی، کروبی و احمدی نژاد دانست؛ بدون آن که اتهامات آنها را در یک حد بداند.
وی با اشاره به سالگرد راهپیمایی 9 دی 88 گفت: در این راهپیمایی هم هواداران کاندیدای برگزیده و هم معترضان به نتیجه انتخابات حاضر شدند و نشان دادند که مردم از اصل نظام دفاع خواهند کرد قطع نظر از تخلفاتی که اتفاق افتاده است.
مطهری از اینکه موضوع فتنه 88 هنوز بعد از چهار سال حل نشده باقی مانده، ابراز تاسف کرد و ادامه داد: رییس قوه قضاییه باید به جای شعار دادن به حل مساله اقدام کند. حل این موضوع نیازمند قوه قضاییه مستقل است، نه قوه ای که از این نهاد و آن دفتر و دستگاه های امنیتی دستور بگیرد و تاثیر بپذیرد. قوه قضاییه مستقل، قوه ای است که بتواند همه را در هر سمتی که هستند به دادگاه بکشد و حکم عادلانه بدهد. این در حالی است که قوه قضاییه به عنوان مثال بعد از گذشت بیش از چهار سال هنوز نتوانسته است تکلیف معاون اول رئیس جمهور سابق را در پرونده بیمه ایران مشخص کند.
مطهری با بیان اینکه «این راه حل که آقایان موسوی و کروبی توبه کنند و عذرخواهی کنند تا مساله تمام شود» به نتیجه نمی رسد، چون آنها گرچه ممکن است به برخی خطاهای خود اعتراف کنند اما مجرم اصلی را طرف مقابل می دانند.
مطهری افزود: تا زمانی که یک طرف قضیه حق سخن گفتن و دفاع از خود نداشته باشد و طرف دیگر هر چه می خواهد اتهام بزند و تحلیل کند این بحران حل نخواهد شد. این سه نفر را که یکی هیزم فتنه را آورد و دو تای دیگر آن را شعله ور کردند، محاکمه علنی کنید تا حقیقت ماجرا برای مردم آشکار شود. آنگاه هر حکمی که صادر شود کسی اعتراض نخواهد داشت.
وی حصر خانگی طولانی مدت بدون محاکمه را فاقد توجیه قانونی و شرعی دانست و گفت: قرآن کریم می فرماید دشمنی با قومی شما را از جاده عدالت خارج نکند. عدالت بورزید که به تقوا نزدیک تر است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس در بخش دیگری از نطق میان دستور خود با انتقاد از احکامی که آنها را سخت گیرانه دانست، افزود: احکام سخت گیرانه زندانیان سیاسی سال 88 مطلب دیگری است که قوه قضاییه باید در مورد آن پاسخگو باشد. آیا این احکام توسط قضات عادل و مستقل صادر شده است یا قضاتی که تحت فرمان بازجوها و عناصر اطلاعاتی بوده اند؟
به گفته وی، بسیاری از این احکام در دوره مدیریت قبلی قوه قضاییه و در فضای احساسی سال 88 صادر شده است. لذا نیاز به بازبینی دارد. رییس قوه قضاییه پاسخ دهد که مثلا جرم آقای مصطفی تاج زاده یا بهزاد نبوی غیر از انتقاد به نظام چه بوده است؟ این در حالی است که امام علی(ع) خوارج را تا زمانی که دست به سلاح نبرده بودند، آزاد گذاشت و حتی حقوق آنان را از بیت المال پرداخت کرد.
مطهری پس از اشاراتی به موضوعات سیاست خارجی، وزیر کشور را نیز از انتقادات خود بی نصیب نگذاشت و گفت: وزیر کشور باید پاسخ بدهد که چرا نسبت به پدیده بانوان ساپورت پوش در سطح تهران و برخی شهرها بی تفاوت است. این چه نوع پوششی است که تا 30 سانت بالای زانو آشکار است؟ از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی حجاب استاندارد گذشته از چادر عبارت بوده است از مانتو تا زانو، شلوار و روسری یا مقنعه. دولت اسلامی موظف است آن بخش از امر به معروف و نهی از منکر را که مستلزم اعمال قانون است و کار مردم نیست، انجام دهد. بدیهی است که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند مجلس به وظیفه خود عمل خواهد کرد.
اظهارات صریح علی مطهری در نقط میان دستور، واکنش تعدادی از نمایندگان از جمله «مهرداد بذرپاش» را برانگیخت و برخی را نیز ترغیب به دادن شعار علیه وی کرد.
«محمدرضا باهنر» نیز که در غیاب «علی لاریجانی»، ریاست مجلس را برعهده داشت از سخنان مطهری گله کرد و گفت: در مورد معترضان و رهبران آنها، حداکثر رافت اسلامی اعمال شده است.
همچنین به هنگام سخنرانی هفت دقیقه ای مطهری بارها صدای «نادر قاضی پور» به گوش می رسید که فریاد می زد: «قوه قضاییه مستقل است.»
** واکنش به سخنان مطهری در شیراز
سخنان مطهری در جمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز واکنش فرمانده سپاه فجر استان فارس، جانشین سابق نماینده ولی فقیه در سپاه، مسوول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان فارس و نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی را در پی داشت.
** اظهارات مطهری را نباید جدی گرفت
سردار غلامحسین غیب پرور فرمانده سپاه فجر استان فارس اظهارات مطهری را ساختار شکنانه توصیف کرد و گفت: آقای مطهری اساسا تعادل روحی و روانی ندارد.
وی همچنین در واکنش به اظهارات مطهری در مورد دخالت سپاه در مسایل سال 88 افزود: نباید اظهارات او را جدی گرفت و بر ایشان(مطهری) حرجی نیست.
** حرف های مطهری بی مورد است
حجت الاسلام مجتبی ذوالنور جانشین سابق نماینده ولی فقیه در سپاه نیز در واکنش به سخنان مطهری در دانشگاه شیراز در مورد 9 دی گفت: به طور یقین حرف های ایشان بی مورد است.
وی افزود: حضرت آقا فرمودند اردوکشی های خیابانی ممنوع است که اصحاب فتنه سوار بر افکار عمومی نشوند اما مردم به صورت خود جوش آمدند و میخ را بر تابوت فتنه زدند و فتنه را تمام کردند که آرامش به زندگی مردم برگردد، آن تجمعی که آقا فرمود نباشد به این خاطر بود که ارزش ها، زندگی و آرامش مردم مورد هدف قرار نگیرد.
ذوالنور تاکید کرد: آقای علی مطهری طوری صحبت می کند که گویی یک اقیانوس است اما عمق حرف های وی از یک میلیمتر تجاوز نمی کند.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری در تجلیل از قیام 9 دی گفتند، دست خدا بود. جناب مطهری هیچکدام از فرمایشات رهبری را یا نمی شنود یا در این مملکت زندگی نمی کند یا مجاری فکری و خوراک فکری ایشان رسانه های بیگانه است، و الا اگر در این مملکت و بین مردم زندگی کند و فرمایشات آقا را بشنود اینچنین حرف نمی زند.
** صحبت های مطهری باعث تعجب است
حجت الاسلام ملک مکان مسوول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان فارس نیز گفت: بی بصیرتی تا این اندازه آن هم از شخصی مانند ایشان که از فرزندان شهید بزرگوار مطهری می باشد، بسیار جای تعجب و البته تأسف دارد.
وی افزود: آقای علی مطهری در سخنانی در رابطه با حرکت خودجوش و تاریخی مردم در 9 دی ماه سال 88 مطالبی را گفت که نشانه کامل بی بصیرتی ایشان است، حماسه ای که دوست و دشمن اعتراف دارند یک بار دیگر انقلاب اسلامی ایران را بیمه کرد چگونه می توان گفت این حرکت انقلابی مردم که حاکی از غیرت دینی و ملی آنان بود، حرکت بی جا بوده است.
ملک مکان گفت: آقای مطهری یا سخنان مقام معظم رهبری در حمایت و تأیید این حرکت عظیم تاریخی ملت را نخوانده یا نفهمیده است و یا اینکه پی به آثار و برکات آن راهپیمایی میلیونی نبرده است. البته جای تعجب ندارد کسی که از خط ولایت فاصله بگیرد و هر روز هم این فاصله را بیشتر کند، قطعا با سمت و سویی که شیطان به او نشان می دهد، عاقبتی غیر از رسیدن به چنین مواضعی نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: آقای مطهری همه کسانی را که در راهپیمایی 9 دی سال 88 شرکت کردند، خطاکار می داند، ایشان حتی تشخیص نمی دهد که تجمعاتی که رهبری از آن نهی کردند، تجمعاتی از جنس تجمعات فتنه گران و اغتشاش گران بود، نه تجمعاتی که از نظام و انقلاب و ارزش های دینی و ملی حمایت می کنند.
مسوول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان فارس خطاب به این نماینده مجلس گفت: آقای مطهری آیا یک جمله هم در محکومیت فتنه گران و اغتشاگران بر زبان رانده ای؟ آیا اگر آن حرکت خودجوش و حماسی و به موقع مردم در 9 دی ماه نبود، فتنه گران در جای خود می نشستند؟ آیا دفاع از اصل انقلاب و دین و ولایت فقیه حرکت بی جا محسوب می شود؟ آیا دفاع از ارزش ها حرکت بیجاست؟ چرا از بصیرت و آگاهی مردم ناراحت هستید؟ اینکه عوام بفهمند در چه موقعی چه حرکتی بکنند تا انقلاب شان از فتنه فتنه گران مصون بماند، چرا شما را ناراحت کرده است؟ بصیرت شما کجاست؟ امیدواریم که بیش از این در منجلاب فتنه و فتنه گران غرق نشوید و از خط ولایت فاصله نگیرید که ممکن است روزی دچار عواقبی شوید که عاملان فتنه دچار آن شدند.
** چنین اظهاراتی اشتباه محض است
محمدرضا رضایی نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی گفت: این اظهارات مطهری محکوم است و آن را یک اشتباه محض می دانم چرا که 9 دی پیمان مجدد مردم با رهبری بود و علاوه بر اینکه مشت محکمی بر دهان فتنه گران داخلی و خارجی بود، انقلاب را تضمین کرد و به آن ثبات بیشتری بخشید.
وی تاکید کرد: باید 9 دی را هر سال با شکوه تر از گذشته جشن بگیریم.
در همین حال اظهارات مطهری در نطق میان دستور در مجلس شورای اسلامی نیز بی جواب نماند و واکنش هایی را در پی داشت.
** در رسیدگی به پرونده فتنه 88 حداکثر رافت اسلامی اعمال شد
نایب رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به سخنان مطهری گفت در اینجا بحث های مختلفی درباره این مساله مطرح شد و من در همین جا اعلام می کنم که در رسیدگی کردن یا رسیدگی نکردن به پرونده متهمین فتنه 88 تا حداکثر امکان رأفت اسلامی اعمال شده است.
محمدرضا باهنر گفت: انشاءالله خواب کمرنگ کردن جرم فتنه گران و تطهیر آنان و همچنین فراموش کردن حماسه 9 دی ماه هیچ گاه تعبیر نخواهد شد.
وی ادامه داد: 9 دی ماه نقطه هزیمت ملت بزرگ ایران بود که در این هزیمت چشم فتنه را کور کرد و انشاءالله این حماسه عظیم به کوری چشم دشمنان و فتنه گران همواره زنده خواهد ماند.
** واکنش نمایندگان مجلس به سخنان مطهری
علیرضا سلیمی نماینده دلیجان در تذکری خطاب به مطهری گفت: تطهیر فتنه 88 در آستانه 9دی نشان می دهد جریانی به دنبال حمایت از فتنه گران و تنش در کشور است. چگونه می توان از فتنه گران در تعرض به حرمت عاشورا و کسانی که خیمه امام حسین (ع) را به آتش کشیده شود، گذشت. انتظار می رود از مجلس درباره فتنه 88 موضع واحدی شنیده شود.
مهرداد بذرپاش نیز طی تذکر قانون اساسی خود گفت: تذکر من مرتبط با اصل هشتاد و چهارم قانون اساسی است چرا زمانی که سران فتنه حصر شدند، کشته شدن مردم چه از موافقین و چه از مخالفین کاسته شد. البته این عادت فتنه گران است که موافقان خود را برای مظلوم نمایی و ایجاد فضای رعب و وحشت می کشند و با کشتن مخالفین نیز نشان می دهند که آماده اقدام مسلحانه هستند.
حجت الاسلام «حمید رسایی» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به نطق علی مطهری گفت: این روزها عده ای ساده لوح ادعا می کنند، حصر سران فتنه بدون پشتوانه شرعی و قانونی است؛ برای مراجع عظام تقلید نسخه می پیچند که سکوت نکنید؛ عجبا! از کی تا به حال شما باید شرعی و قانونی بودن احکام را تشخیص دهید.
این عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس نهم ادامه داد: آیا جز این است که حصر سران فتنه با مصوبه شورای عالی امنیت ملی در دوره گذشته و تایید این حکم از سوی شورای عالی امنیت ملی در دوره ای است که ریاست با آقای روحانی است، آیا جز این است که مصوبات شورای عالی امنیت ملی پس از این که به تایید رهبر انقلاب می رسد، حکم قانون را دارد؟
رسایی تصریح کرد: گفته می شود سران فتنه تریبونی ندارند؛ آیا جز این است که سران فتنه در 17 بیانیه ای که صادر کردند حتی یک استدلال درباره ادعای خود ارایه ندادند؟ کدام نظام را سراغ دارید که در اختیار دشمنان خود تریبون قرار دهد.
وی همچنین هشدار داد، همه باید بدانند که پروژه دشمن از این پس براندازی جمهوری اسلامی نیست بلکه آنها از این پس به دنبال بازگرداندن کسانی هستند که شعار علاقه به جمهوری اسلامی و حمایت از جمهوری اسلامی ایران را سر می دهند اما اعتقادی به ولایت فقیه ندارند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: پروژه دشمن از این پس که مشکل استکبار با ساختار حکومتی جمهوری اسلامی نیست والا پاکستان کشوری که آن هم جمهوری اسلامی است، بمب اتم هم دارد اما نه تحریم می شود نه تهدید.
رسایی افزود: مشکل آنها با ولایت فقیه است و بنای فتنه گران بر این است که در زبان بگویند ولایت فقیه تا این مرحله را رد کنند و خود را به گلوگاه مجلس برسانند.
** تطهیر اعمال سران فتنه گناهی نابخشودنی است
معاون فرهنگی و تبلیغات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم گفت: تطهیر اعمال ضد انقلابی سران فتنه از سوی برخی خواص و جریان ها گناهی نابخشودنی است.
سردار «محمدعلی آسودی» در آیین گرامیداشت حماسه 9 دی در مسجد جامع ایلام بر لزوم درس گیری و عبرت آموزی از فتنه سال 88 و حماسه 9 دی تاکید کرد.
وی افزود: بر پایه سخنان مقام معظم رهبری، دست خدای متعال و روح حسین بن علی(ع) در حماسه نهم دی سال 88 هویدا بود.
معاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادامه داد: برخی افراد با بیان انقلابی بودن و پیشکسوت بودن سران فتنه در نظام سعی در تطهیر اقدام های ضد انقلابی آنان داشتند در حالی که انقلابی و پیشکسوت ماندن در عرصه دارای اهمیت است.
معاون سپاه پاسداران با تشریح فتنه و حوادث پس از انتخابات سال 88 اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب به عنوان عمود خیمه نظام همواره با دوراندیشی و ژرف نگری در مقابل خواسته های نا به جا و غیر قانونی ایستاده و مسیر راه را به خوبی تبیین و روشن کرده اند.
وی بیان کرد: فتنه گران در سال 88 برای هشت ماه کشور به ویژه شهر تهران را با آشوب و بحران مواجه و خسارت های جانی و مالی بسیاری را به مردم و نظام وارد کردند.
آسودی همچنین به مواضع علی مطهری در مورد دستگاه قضایی و سران فتنه پرداخت و افزود: ایشان به رییس قوه قضاییه در نطق پیش از دستور مجلس توهین کرده و بیان این مواضع از سوی فرزند شهید گرانقدر انقلاب و نظام مایه تاسف بسیار است.
** کسانی که بدنبال آزادی سران فتنه هستند راه به جایی نمی برند
«محمدحسین صفارهرندی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه همایش سرو بیداری گفت: کسانی که حوادث سال 88 را سوءتفاهم تعبیر کرده اند، خود دچار سوء تفاهم شده اند و فتنه 88 برای آنان سوءتفاهم بود.
وی با بیان اینکه برخی در سال 88 و وقایع بعد از انتخابات دچار توهم شده بودند، گفت: 90 درصد افرادی که بعد از وقایع انتخابات 88 به خیابان ها آمده بودند دچار توهم شده و بعد از خطبه های رهبر معظم انقلاب در خرداد ماه مسیر خود را عوض کردند.
صفارهرندی افزود: افرادی که بعد از خطبه های رهبر معظم انقلاب مسیر خود را عوض کردند، فقط دچار توهم شده بودند و به هیچوجه خراب و آلوده نبودند.
وی ادامه داد: بعد از خطبه های رهبر معظم انقلاب از آنها رفع توهم شد و به نوعی با آنان اتمام حجت صورت گرفت تا بدانند رویکردشان شرعی و قانونی نبوده است بدین جهت مسیر خود را عوض کردند.
وزیر ارشاد اسبق خاطر نشان کرد: اما عده ای همچنان به راه خود ادامه دادند و مسیر فتنه را دنبال کردند که اینها نیز به ادعای خودشان ارتباطی با بیرون از کشور نداشتند اما رفتاری را انجام دادند که مورد خواست دشمن بوده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: اگر هنوز برخی ادعای طرفداری از امام خمینی (ره) را دارند باید این را گفت که اگر زمان ایشان چنین رفتاری صورت می گرفت برخورد امام خمینی (ره) به مراتب از برخوردهای فعلی نظام سخت تر بود.
وی افزود: شاید به اقتضای شرایط و با توجه به حساسیت های جایگاه رهبر معظم انقلاب مظلومیت و غربت ایشان از جایگاه خاصی برخوردار است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسبق ادامه داد: برخی در این کشور مشکل اصلی شان این بوده که چرا رهبر معظم انقلاب بعد از رحلت امام خمینی(ره) به جایگاه ایشان رسیدند؟
صفار هرندی خاطر نشان کرد: این افراد انتظار داشتند بعد از رحلت امام (ره) مسیر به خواست آنها باشد اما خبرگان رهبری در آن دوران آیت الله هاشمی رفسنجانی و برخی از مراجع فعلی جریان کار را می دانستند و روند را به خوبی بیان کردند.
وی خاطر نشان کرد: اکثر بزرگان در کشور دلهایشان خالی از کینه و حسرت بوده است و از رهبری آیت الله خامنه ای حمایت کردند اما عده ای قلیل نیز به این جایگاه حسرت می خوردند و ایشان را جوان تر از خود می دیدند؛ رهبر معظم انقلاب در این سال ها تدبیر و درایت خود را به اثبات رساندند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که عده ای ولایت فقیه را فقط جایگاه اختصاصی امام خمینی (ره) می دانستند و به آن اعتقادی نداشتند گفت: این عده جاهل و یا نامرد هستند و اینگونه به امام تهمت می زنند که نگاه های این افراد به همان عربده های روزهای فتنه تبدیل شد.
صفارهرندی خاطرنشان کرد: این عده که اعتقادی به ولایت فقیه نداشتند سردسته های فتنه 88 بودند که برخی را به دنبال خود کشیدند اما شاهد بودیم که با لطف خداوند، امام زمان (عج) و هدایت های رهبر معظم انقلاب ، نفس فتنه در 9 دی بند آمد.
صفار هرندی در تبیین چرایی حوادث سال 88 و اتفاقات شکل گرفته گفت: یکی از دلایل حوادث فتنه این بود که برخی از کسانی که در یک مرحله ای به بن بست رسیده و احساس کردند انقلاب با مشخصات خودشان قابل استمرار نیست این اقدامات را برگزیدند.
وی ادامه داد: در این قضایا واماندگی، تجدید نظر طلبی و خیانت به آرمانها نهفته بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه برخی تغییرات بنا به اقتضای هر زمانی لازم است و به آن نیز در جامعه توجه شده است، گفت: برخی تغییرات در جهت زیست مدنی و تطبیق با شرایط عصری موردی ندارد ولی زمانی که کسی یا گروهی دعوت به بازگشت از مقصد و اهداف را دارد با اصول مغایرت می کند.
صفار هرندی با بیان اینکه برخی پیشنهادها در سال 88 اعراض از راه اصلی گذشته و مغایر با اهداف بوده است، گفت: در کشور برخی افراد با پیشنهادهای جدید راه هایی را نشان دادند که اعراض از جمهوری اسلامی بود.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال اعراض کنندگان برای آنکه به طور مستقیم اهداف خود را نشان ندهند برخی پیشنهادها و شعار ها همچون جمهوریت به جای اسلامیت و بارز کردن این واژه را نمایان می کردند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه برخی می خواستند ابتدا اسلامیت را از جمهوریت جدا کنند، گفت: این افراد به دنبال این بودند که استقلال را نیز از کشور بگیرند و سپس معنی آزادی در شعار کشور را هم با اهداف خود پیوند زنند.
صفار هرندی اضافه کرد: آنانی که خواهان تعبیر آزادی به نفع خودشان بودند حتی در سال هایی آزادی مومنان و دین داران را خواستار نبودند و در دانشگاه افراد مذهبی را تمسخر می کردند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره رقم خوردن فتنه 88 و چگونگی شکل گیری آن اظهار داشت: در واقع عده ای در داخل کشور به دلایل مختلف از موضع قبلی خود خارج شده و به موضع جدیدی روی آورده بودند؛ وسوسه قدرت، ثروت، شهوت و برخی نیز در مقابل فرزندان خود کم آورده بودند.
** واکنش سخنگوی قوه قضاییه
ساعاتی پس از نطق میان دستور مطهری، سخنگوی قوه قضاییه نیز به سخنان او واکنش نشان داد و گفت: ما قبلا هم گفته ایم کسانی که در سال 88 فتنه بزرگ را برپا کردند، نابخشودنی هستند.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای که به سوال خبرنگاری در ارتباط با صحبت های مطهری درباره برخورد قوه قضاییه با عوامل فتنه پاسخ می داد، گفت: ما قبلا هم گفته ایم که کسانی که در سال 88 فتنه بزرگ را برپا کردند نابخشودنی هستند. اگر چنانچه نظام تا به الان لطف کرده، این را نباید به پای این بگذاریم که گناه اینها کوچک بوده است.
وی ادامه داد: گناه آنها بسیار بزرگ بوده است. حیثیت و اعتبار جمهوری اسلامی را خدشه دار کردند. اموال مردم را به آتش کشیدند. به پایگاه بسیج حمله کردند. دروغ ها و افتراهای بزرگ به نظام و مردم بستند و به رای مردم جفا کردند. این چیزی نیست که فراموش بشود و اگر کسی می خواهد آن را یک سوء تفاهم و مسئله کوچک بشمرد تغافل می کند و گرنه این چیزی نیست که کسی بتواند آن را مسئله کوچک بشمارد.
دادستان کل کشور اظهار کرد: این تنها نظر قوه قضاییه نیست بلکه نظر همه مردمی است که در 9 دی شرکت کردند.
** اعلام جرم دادستانی تهران علیه علی مطهری
در همین حال به دنبال اظهارات اخیر مطهری دادستان عمومی و انقلاب تهران علیه وی اعلام جرم کرد.
یک منبع آگاه گفت: پرونده اعلام جرم دادستانی تهران علیه آقای مطهری به شعبه چهارم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه ارجاع شده است.
** واکنش مطهری به خبر اعلام جرم دادستان
علی مطهری در گفت وگو با خانه ملت در پاسخ به سووالی مبنی بر اینکه نظر شما درباره اعلام جرم دادستان تهران علیه شما چیست؟گفت: اعلام جرم دادستان تهران علیه من غیرقانونی است.
وی با بیان اینکه رییس قوه قضاییه باید تحمل انتقاد را داشته باشد، افزود: اگر نماینده مجلس نتواند این مقدار هم حرف بزند پسمجلس را تعطیل کنند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: طبق اصل ۸۴ و ۸۶ قانون اساسی نمایندهمجلس حق دارد درباره همه مسائل کشور اظهارنظر کند و این اظهار نظر نباید شامل توهین و افترا باشد.
وی ادامه داد: در نطق من در صحن علنی مجلس توهین و افترا وجود نداشت و فقط انتقاد به رییس قوه قضاییه بود که به جای شعار دادن درباره فتنه به حل آن بپردازد.
این نماینده مردم در مجلس نهم افزود: همچنین از ایشان خواسته بودم که درباره احکام سخت گیرانه زندانیان سیاسی سال ۸۸ پاسخگو باشد و این احکام بازبینی شود.
مطهری تصریح کرد: به عنوان مثال گفته بودم، رییس قوه قضاییه پاسخ دهد به طور مثال جرم آقایان مصطفی تاج زاده و بهزاد نبوی غیر از انتقاد به نظام چه بوده که به حبس های طولانی مدت محکوم شده اند؟ مگر انتقاد در قوانین کشور جرم است.
وی افزود: متاسفانه آقای صادق لاریجانی به جای اینکه به این سووالات در محضر مردم پاسخ بدهد، اقدام به اعلام جرم علیه بنده کرده است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه انتظار داشتیم ایشان به عنوان رییس قوه قضاییه تحمل انتقاد را داشته باشد، ولی وی در موارد دیگر هم نشان داده است که تحمل انتقاد را ندارد، گفت: اگر نماینده مجلس نتواند این مقدار هم حرف بزند، پس مجلس را تعطیل کنند
** واکنش به اعلام جرم دادستانی تهران علیه علی مطهری
مصطفی ترک همدانی وکیل دادگستری نیز با انتشار مطلبی در یکی از سایت های خبری نوشت: هرچند شخصا نسبت به جناب جعفری دولت آبادی به ویژه برخوردهای منطقی ایشان با مسایل اجتماعی و سیاسی در حوزه برخورد قضایی شناخت و آگاهی دارم و همچنین از طرفی با روحیات آقای دکتر علی مطهری (که افتخار وکالتشان را بعهده داشته ام) آشنایی هستم، اما درباره نطق مورخ 9/10/1392 این نماینده مجلس (که احتمالا موجب اعلام جرم جناب دادستان شده) اشاره به نکات زیر را لازم می بینم.
یکی از ارکان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مردمند که نقش اساسی آنان در قانون اساسی در پیکره مجلس شورای اسلامی و نمایندگان منتخب مردم در این مجلس تبلور یافته است، به حدی که به کرات حضرت امام خمینی (ره) فرموده اند: «مجلس در رأس امور است». همچنین فرمایشات دیگری در این راستا از مقام معظم رهبری دیده و شنیده ایم و نیز قانون اساسی جمهوری اسلامی، حقوق ویژه ای را برای مجلس شورای اسلامی و نمایندگان آن قرار داده است؛ از جمله اصل 76 این قانون اجازه تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را به مجلس داده است.
در همین زمینه، اصل 84 در خصوص مجوز اظهار نظر نمایندگان مجلس در مسائل کشور چنین بیان می کند: ˈهر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر نماید.ˈ
قانونگذاران قانون اساسی، برای آن که نمایندگان مجلس را درباره اظهار نظرهای خود نسبت به مسائل داخلی و خارجی کشور آزاد و مستقل معرفی کنند یک اصل دیگری را در این زمینه تصویب کردند که به این اصل، اصل مصونیت پارلمانی می گویند.
در اصل 86 قانون اساسی آمده است: ˈنمایندگان مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی در اظهارنظر و رأی خود کاملا آزادند و نمی توان آنها را به سبب نظراتی که در مجلس اظهار کرده اند، یا آرایی که در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود داده اند تعقیب یا توقیف کرد.ˈ
ملاحظه می شود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی برابر اصول پیش گفته قانون اساسی اولا مجاز به اظهار نظر نسبت به همه مسائل داخلی و خارجی کشور می باشند.
ثانیا در این اظهار نظر کاملا آزادند و به عبارتی، دارای مصونیت پارلمانی هستند و نمی توان علیه آنها به اتهام ارتکاب این اظهارنظر شکایت نمود.
در این میان هستند منتقدانی که مصونیت پارلمانی را مشروط دانسته و آن را معلق به مجرمانه ندانستن اظهارات نماینده می دانند.
پرسش اینجاست که مقنن قانون اساسی در اصول 84 و 86 نه تنها اظهارات نمایندگان را مشروط ندانستند بلکه با صراحت بیان ، حکم به آزادی بیان نمایندگان می دهند چه اینکه روح وظایف نمایندگی در آزادگی ایشانست و هر چند می توان امکان خطای وی را محتمل دانست اما بنا به اقتضای قانونگذاری ، جایگاه نمایندگی چنان بلندست که نمی توان به این بهانه (حتی درست) وی را بازخواست کرد.
در چنین وضعیتی اگر نماینده ای مثلا در حال نطق پیش از دستور و در باره موضوعات و در چارچوب ایفای وظایف نمایندگی دچار خطایی در گفتار شود که بعدا آشکار شود حقیقت بگونه دیگری بوده ، تکلیف چیست؟ آیا دادستان حق دارد وی را بدلیل نشراکاذیب مورد تعقیب قرار دهد؟ آیا اصل 86 شرطی در لزوم صحت و درستی گفتار قرار داده است؟
در بند پایانی استفساریه از شورای نگهبان در تاریخ 9/10/1380 و در پاسخ به پرسشهای بالا چنین آمده است: ˈاصل هشتاد و ششم قانون اساسی در مقام بیان آزادی نماینده در رابطه با رأی دادن و اظهار نظر در جهت ایفای وظائف نمایندگی ، در مجلس است و ارتکاب اعمال و عناوین مجرمانه از شمول این اصل خارج می باشد و این آزادی منافی مسئولیت مرتکب جرم نمی باشدˈ.
با این اوصاف روشن می شود تنها شرط خروج از مصونیت پارلمانی، بروز عمل مجرمانه است که با اظهار نظر مخالف یک نماینده درباره یک موضوع سیاسی کاملا متفاوت است ، شاید دور از نظر نباشد که شان نمایندگی مجلس شورای اسلامی را با شان رفیع قاضی قیاس کنیم که هر دو در یک اصل مشترکند و آن اصل آزادی در رای است و البته هرچند رای و اظهار نادرست باشد.
* دستمایه قرار گرفتن اعلام جرم علیه مطهری در برخی رسانه های خارجی
برخی رسانه های خبری در ارتباط با این موضوع به نقل از کارشناسان گزارش دادند : اشاره علی مطهری به موضوع مصونیت پارلمانی نمایندگان است، اما قوه قضاییه در موارد گذشته هم ثابت کرده که عملا مصونیت پارلمانی را به رسمیت نمی شناسد و در مجلس ششم هم تعدادی از نمایندگان به دلیل نطق هایی که در مجلس داشتند مورد تعقیب قرار گرفتند.
این رسانه ها افزودند: اما این موضوع معطوف به مجالس گذشته نمی شود و بر اساس قانون نظارت بر رفتار نمایندگان که در همینمجلس نهم هم به تصویب نهایی رسیده تصریح شده است که نمایندگان در اجرای وظایف نمایندگی آزاد هستند و نمی شود آنها را به سبب نظراتی که در مجلس اظهار کرده اند یا آرایی که در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود داده اند تحت تعقیب قرار داد و یا توقیف کرد.
منبع:ایرنا