logo

امروز چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

Wednesday, 8 January , 2025

33درصد خانوارهای ایرانی بی‌فرزند يا تک فرزند

رهبر انقلاب تأکید کردند: «دستگاه‌های دولتی مطلقاً به خود اجازه ندهند که پول بیت‌المال صرف شود برای اینکه نسل متوقف شود»

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۰ - یکشنبه ۱۳۹۲/۱۰/۸
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
33درصد خانوارهای ایرانی بی‌فرزند يا تک فرزند
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری شهرستان گلپایگان ؛ «يك سوم خانوارهاي ايراني حداكثر داراي يك فرزند هستند»‌؛ ‌اين نتيجه پژوهشي است كه نشان مي‌دهد تحديد نسل به يك تهديد جدي تبديل شده آن هم در شرايطي كه رهبر انقلاب تأكيد كردند: «دستگاه‌هاي دولتي مطلقاً به خود اجازه ندهند كه پول بيت‌المال صرف شود براي اينكه نسل متوقف شود.»
798045
آمار 19 درصدي خانواده‌هاي تك فرزند و 14 درصد خانواده‌اي كه اصلاً بچه ندارند، كاهش جمعيت و تبعات ناشي از آن را اين بار از زاويه ديگري به تصوير مي‌كشد. مديركل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت‌احوال گفت: پژوهش انجام شده نشان مي‌دهد كه 33 درصد خانوارهاي ايراني حداكثر داراي يك فرزند هستند.
 
عبور از چراغ قرمز حد جانشيني
بنا به تأكيد دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي نرخ باروري در كشور در سال 65، 4/6 درصد بوده و قرار بود در سال 90 به 4 درصد تبديل شود. اين هدف در سال 71 محقق شد و نرخ باروري به 4‌درصد و در سال 90 نرخ باروري به 7/1 درصد رسيد كه زير حد جانشيني است و همين مسئله ما را با چالشي مواجه ساخته است. به گفته وي حد جانشيني جمعيت يعني اينكه هر پدر و مادر حداقل دو فرزند داشته باشند و اگر چنين شود يك جامعه ثبات جمعيتي پيدا مي‌كند.
به باور محمد رضا مخبر دزفولي عبور نرخ باروري از زير حد جانشيني حاصل همان سياست‌هاي گوناگون كنترل جمعيت است كه از جمله آنها سياست پيشگيري از باروري به‌صورت سازماندهي و مديريت شده و با استفاده از وسايل پيشگيري و با استفاده از عقيم كردن مردان و زنان است. دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي تصريح كرد: ‌بحث كنترل جمعيت در مقطعي پس از انقلاب اسلامي و در سال‌هاي 64 و 65 تأييد داشت، اما قرار بود پايشي در اين خصوص انجام شود و مواظبت شود تا نرخ باروري از زير حد جانشيني عبور نكند.
يك پنجم خانواده‌هاي ايراني يك بچه دارند
هر چند پنجره جمعيتي هنوز باز است اما چالش‌هاي متعددي همچون افزايش سن ازدواج و تجرد قطعي برخي متولدين دهه 60 منجر به نگراني جدي درباره چشم‌انداز جمعيت كشور شده و پيري هرم سني جمعيت همچون چالشي بسيار جدي آينده جامعه را در پنجه خود فشار مي‌دهد. براي توقف تحديد نسل بنا به تأكيد رهبر معظم انقلاب بايد افكار نخبگان جامعه را قانع كرد، در اين صورت است كه كار فرهنگي آسان مي‌شود. بر اين اساس مي‌توان به نتايج حاصل از پژوهش سازمان ثبت احوال استناد كرد؛ ‌پژوهشي كه حقايق تكان دهنده‌اي را درباره وضعيت رشد جمعيت در كشور و خانواده‌هاي تك فرزند و بدون فرزند بيان مي‌كند. به گفته علي اكبر محزون، تحقيق انجام شده با توجه به اطلاعات مركز آمار ايران بوده است. بر اين اساس مشخص شد كه 4/14 درصد اين افراد بدون فرزند هستند. همچنين 9/18 درصد از جمعيت مورد مطالعه فقط يك فرزند و 9/30 درصد نيز داراي دو فرزند هستند.
بنا به تأكيد محزون در مجموع براساس اين آمار رسمي 3/33 درصد از جمعيت زناني كه مورد مطالعه قرار گرفته‌اند حداكثر يك فرزند دارند. بي‌ترديد بيشتر بودن آمار تك فرزندان در مناطق شهري نسبت به مناطق روستايي امري كاملاً ملموس است. نتيجه پژوهش سازمان ثبت‌احوال نيز اين تجربه ملموس را به شكلي علمي اثبات مي‌كند. بنا به تأكيد محزون، ، نقاط شهري 7/14 درصد بدون فرزند، 9/19 درصد يك فرزند و 5/22 درصد نيز دو فرزند دارند در حالي كه در نقاط روستايي نيز 9/13 درصد بدون فرزند، 4/16 درصد داراي تك فرزند و 7/16 درصد نيز داراي دو فرزند هستند. اين آمار نشان مي‌دهد كه درصد تك فرزندي در شهرها از ميانگين كشوري بالاتر است. اين آمار و ارقام اما بيش از پيش لزوم تغيير سياست‌هاي جمعيت را به رخ مي‌كشد.
 
تصميم امروز براي جمعيت 3 دهه ديگر به بار مي‌نشيند
هر چند در مقاطعي كشورمان سياست‌هاي تحديد نسل را اجرا مي‌كرد اما بنا به تأكيد رهبر انقلاب اين سياست‌ها بايد از سال 70 در مورد سياست‌هاي جمعيت كشور تجديد نظر مي‌شد. اين اتفاق در زمان مناسب رخ نداد و حتي براي به ثمر رسيدن فرهنگ «‌فرزند كمتر، ‌زندگي بهتر‌»‌هزينه‌هاي كلاني صرف شد از تبليغات فرهنگي گرفته تا حتي عقيم‌سازي افراد بارور. اما حالا به گفته دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي رهبر انقلاب تأكيد كردند: «مسئله عقيم‌سازي و جلوگيري بايد جداً جلويش گرفته شود. دستگاه‌هاي دولتي مطلقاً به خود اجازه ندهند كه پول بيت‌المال صرف شود براي اينكه نسل متوقف شود».
بنا به تأكيد حسينعلي شهرياري نيز مسئله جمعيت در جهان امروز يكي از شاخص‌هاي مهم قدرت كشورهاست و وضعيت كشورهايي مثل چين و هند و پيشرفت چشمگير اين كشورها گواه بارز اين رويكرد است. اين عضو كميسيون تلفيق مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر اينكه با اين روند با رشد منفي جمعيت و افزايش سالمندان و كاهش نيروي جوان مواجه خواهيم شد، تأكيد كرد: ‌تصميم امروز ما سه تا چهار دهه آينده نتيجه خواهد داد همانگونه كه سياست‌هاي تحديد نسل در دهه 70 امروز كشور را با چنين وضعيتي مواجه كرده است. شهرياري و مخبر دزفولي هر دو با تأكيد بر طرح و لايحه افزايش جمعيت بر تلاش براي هر چه سريع‌تر به ثمر رسيدن اين لايحه تأكيد كردند.
قول مساعد مجلس براي تأمين اعتبار سياست‌هاي جمعيتي
شهرياري همچنين با اشاره به سياست‌هايي در قالب طرح‌هاي سازمان جهاني بهداشت تصريح كرد: قطعاً بيشتر از همه هم خود مقام معظم رهبري نسبت سلامت زنان و نسل آينده توجه دارند ولي اين نبايد بهانه شود كه اهداف خودمان را در لابه لا و در پوشش اين حرف‌ها پيدا كنيم.
بنا به تأكيد رئيس كميسيون بهداشت مجلس، ‌9 ماه مرخصي زايمان دغدغه مادران را برطرف نمي‌كند و بايد شرايطي را فراهم كنيم كه زنان با فراغ بال و در آرامش كامل بتوانند فرزند‌آوري داشته باشند؛ اين كار نيازمند منابع مالي لازم است كه حتماً مجلس در اين مورد زمينه لازم را فراهم مي‌كند.
منبع: جوان آنلاین

برچسب‌های خبر
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در دیار عالمان منتشر خواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌ شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌ شد